BinnenspeelzandHet is op dit moment helemaal hip, zand met daarin een bindmiddel waardoor het in meer of mindere mate aan elkaar plakt. Dit zand geeft veel minder rommel dan gewoon zand en is dus geschikt om ook in huis te gebruiken. Op zich niets nieuws, zand met was erin (Deltasand) bestaat al jaren, maar nu verschijnen allerlei soorten op de markt: zand met vermalen mosselschelpjes, zand met een speciaal laagje om ieder korreltje, zand waarmee je heel precieze vormen kunt maken en wat je zelfs kunt bakken…

 

Geweldig leuk, alleen… dit zand is vooral verkrijgbaar via internet en hoe weet je nu welke soort binnenspeelzand het beste past bij je kinderen? Het is niet dat je het even kunt voelen en uitproberen… Toys42hands heeft daar iets op gevonden; zij verkopen een set met daarin vier potjes; drie verschillende soorten binnenspeelzand en een potje met Bubber. Op deze manier kun je thuis voelen, kneden en proberen welk zand het meest geschikt is voor jou gezin. Handig, en in een potje zit ook genoeg om lekker te proberen.

Natuurlijk heeft Spel Speel Spelen het binnenspeelzand ook uitgeprobeerd.

BinnenspeelzandAls eerste testten wij (ja, zelfs mijn man wilde alles even proberen) Living Sands, ookwel Toverzand genoemd. Dit materiaal is gemaakt van 98% zand en 2% gemalen mosselschelp. Het eerst wat me opvalt is dat het heel zacht aanvoelt en witter is dan normaal zand. Het is fijn materiaal om vormpjes mee te maken en valt niet snel uit elkaar. Wij hadden vormpjes gemaakt (met zandvormpjes) en konden deze zelfs op elkaar stapelen! De geur van Living Sands vind ik niet prettig, maar dit was vooral bij het opdoen van de verpakking. Toen ik ermee aan het spelen was, viel de geur me niet meer op.
Een ander nadeel van dit Toverzand is dat de korreltjes die bijvoorbeeld naast de bak vallen, een soort sliertjes worden als je ze bij elkaar wilt vegen om op te ruimen, ik vond het lastig om deze sliertjes van de tafel te krijgen. Als je deze sliertjes weer mengt met een beetje Toverzand dan verdwijnen ze weer. Het is moeilijk om uit te leggen, maar kleine hoeveelheden van dit zand vond ik lastig op te ruimen, het kleeft net niet genoeg om, als je wat zand in je hand hebt, op te deppen, en als je het zand bij elkaar wilt vegen dan rolt het min of meer op tot hele kleine sliertjes.
Toch is dit zeker erg leuk zand, zeker voor de kinderen die graag ‘bouwen’ met zand, als je het zand goed aanduwt (de lucht eruit duwt) is het heel stevig en kun je er de mooiste dingen mee maken.

BinnenspeelzandKinetic Sand lijkt qua textuur wel wat op Living Sands, maar is wat losser, je kunt hier nog steeds prima mee vormpjes mee maken, maar je kunstwerken zijn iets minder stevig dan bij het Toverzand. Kinetic Sand oogt het meest als gewoon zand, het voelt heel prettig aan (het lijkt een klein beetje vettig) en heeft geen vervelende geur. Ook het opruimen gaat heel gemakkelijk, je veegt het bij elkaar en je kunt het zo oppakken en in een bak doen. Wanneer je wat zand oppakt en dit door je vingers laat glijden dan zie je het zand heel mooi vloeiend bewegen.
Ik had nog een hele kleine hoeveelheid Deltasand in de kast staan, ooit eens gekregen bij een speelgoed bestelling. Toen ik dit doosje erbij pakte om ook met de andere zandsoorten te vergelijken viel het me op dat Deltasand wel heel sterk lijkt op Kinetic Sand. Google leerde me dat Deltasand en Kinetic Sand inderdaad hetzelfde zijn.

BinnenspeelzandVoor de kinderen die echt graag bouwen met zand is er ook nog Shape it (dit heette eerst Moon Sand), het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en is wat stugger dan de andere zandsoorten. Je kunt er de mooiste (meest gedetailleerde) vormen mee kneden of met een stokje uitkerven, je hoeft dus niet perse zandvormpjes te gebruiken om er echt iets mee te maken. Ik zag dat je dit zand zelfs kunt bakken zodat je de kunstwerken van je kinderen kunt bewaren. Opruimen gaat wel wat lastiger met Shape it, het is minder plakkerig dan Toverzand en Kinetic en ruimt dus moeilijker op.

 

Ik vind dat er een soort opbouw zit in deze drie zandsoorten. Kinetic is erg leuk om mee te beginnen en heel geschikt voor jonge kinderen. Het is makkelijk te bewerken en als er per ongeluk wat geknoeid wordt is het heel gemakkelijk op te ruimen. Voor kinderen vanaf een jaar of vijf zou ik Living Sands aanraden omdat je hier wat mooier en steviger mee kunt bouwen. Shape it tenslotte zou ik gebruiken bij kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Dit omdat het wat moeilijker te bewerken is, maar wel meer mogelijkheden biedt om iets bijzonders te maken.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation