Bouw en constructie speelgoed suggesties voor speel-o-theken en kinderdagverblijvenDit artikel over bouw en constructiespeelgoed heb ik geschreven voor de vereniging speelotheken Nederland, hieronder staat een bewerking van dit artikel. Geschreven voor speelotheken, maar ook erg geschikt voor kinderdagverblijven en andere instellingen waar kinderen spelen.

 

 

Losse blokken
Dit zijn meestal de eerste blokken waar een kind mee in aanraking komt. Je hoeft ze niet op een speciale manier in elkaar te passen en zijn zo het meest geschikt voor jonge kinderen. Als eerste begin zijn er grote zachte blokken, daarna mogen de blokken kleiner en van hard materiaal worden.

Zachte blokken zijn niet zo geschikt voor een speelotheek, voor harde blokken zou ik de merken Haba of Grimm’s aanraden. Ook de Organeco blokken zijn erg leuk. Voor oudere kinderen natuurlijk ook Kapla en de blokkensets van Naef Spiele.

Bouw en constructie speelgoed suggesties voor speel-o-theken en kinderdagverblijvenBlokken die in elkaar passen
Hiermee maak je de wat stevigere bouwwerken, die niet zo snel omvallen en dus meer geschikt zijn om mee te spelen. Duplo is wellicht de meest bekende variant, maar de meeste kinderen kunnen pas rond de leeftijd van 2 1/2 echt goed met deze blokken bouwen. Voor jongere kinderen (en deze leeftijd) is het oude ‘Nopper’ erg leuk, tegenwoordig nog bij een aantal schoolleveranciers te vinden en ook onder de naam steekbouwstenen of Bristle Blocks. Deze steekbouwstenen kunnen op meerdere manieren in elkaar geduwd worden en zijn hierdoor makkelijker dan Duplo.
Andere leuke merken zijn Wedgits en Zolo.

Bouw en constructie speelgoed suggesties voor speel-o-theken en kinderdagverblijvenGroot materiaal
Jonge kinderen spelen graag met groot materiaal en oudere kinderen met kleiner materiaal. Groot materiaal nodigt ook uit om samen te spelen. Lego Soft en Lego Quatro (tweedehands) zijn erg leuk, evenals Crazy Forts, Softwood, Linkits en de Ogo Bild Pod. Ook Quadro is erg leuk, al is het wat moeilijker in elkaar te zetten.

Constructiespeelgoed
Het speelgoed wat je echt in elkaar moet zetten, vaak met schroeven en moeren. Het is even zoeken, maar Meccano is nog steeds verkrijgbaar en ook Baufix is een oude bekende. Denk ook eens aan Smartmax en (Kid)Knex. Ook Janod, B toys en Quercetti hebben leuke sets constructiespeelgoed.

Overige
Tenslotte nog een aantal bouw en speelsets die niet in de andere categorieën passen, maar te leuk zijn om niet te noemen: Tegu, Kiko+ Machi Magnet town set, Squigz en Automoblox.

Ik heb ook deze keer bewust een aantal minder bekende merken genoemd, vaak is dit het materiaal wat niet alle ouders kennen en dus ook niet zelf in huis hebben. Echt nieuw speelgoed voor de kinderen om kennis mee te maken.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation