BubberVroeger mocht ik lang niet zo vaak kleien als dat ik dat wilde. In de woonkamer hadden we vloerbedekking en daar mocht het dus al helemaal niet, maar ook aan de keukentafel mocht ik niet altijd mijn gang gaan, mijn moeder had niet altijd zin in de kleverige rommel die vaak toch wel weer ergens aan bleef plakken (kleding, schoenen, de tafelrand, de stoel, enz.). Mijn dochter kleit ook heel erg graag, maar inmiddels is er gelukkig veel veranderd. Inmiddels kleien we zonder zorgen met Bubber.

 

Het begon eigenlijk met een klein zakje. Bij een bestelling van speelgoed zat een doorzichtig zakje met gele vlokjes. Wat het was, geen idee. Na wat knijpen en kijken had ik wel in de gaten dat het vreemde spul kneedbaar was en ergens stond ook in kleine letters Bubber. Het intypen in Google leerde mij dat het inderdaad om klei ging, hele lichte en zachte klei die niet uitdroogt en ook geen vlekken geeft. Bubber is niet kleverig, heeft geen sterke geur en is gemakkelijk op te ruimen. Het materiaal is niet giftig en glutenvrij, hierdoor is het ook geschikt voor hele jonge kinderen.

BubberToen ik het zakje openmaakte was ik inderdaad onder de indruk van dit materiaal, het voelt heel zacht, is redelijk makkelijk te kneden, (zeker in vergelijking met die stugge schoolklei) en kan goed met vormpjes en gereedschap bewerkt worden. En wat je ook doet, het geeft geen vlekken. Inmiddels hebben wij een grote pot Bubber gekocht en op een gegeven moment was mijn dochter op ons hoogpolige vloerkleed en op de stoffen bank aan het spelen met de klei. Ik had even niet opgelet en schrok er eerlijk gezegd van. Toch was er niets aan de hand, de klei hecht niet op stof en kleeft alleen aan zichzelf. Geen urenlang gepeuter om alles weer schoon te krijgen.

 

 

Kleien met BubberHeeft deze klei dan alleen maar voordelen? Nee niet helemaal, met deze klei kun je namelijk niet heel fijn werken en je kunt er ook geen balletjes of slangen mee rollen. Ook is de klei niet heel stevig, vroeger maakte ik graag een kleislang die ik dan overeind zette als poort. Dit kan niet met Bubber.
Of dat erg is? Nee. Wel denk ik dat deze klei meer geschikt is voor jonge kinderen dan voor de wat oudere. Mijn dochter van bijna twee vind het geweldig, maar ik kan me voorstellen dat kinderen van vijf liever met andere klei zouden werken. Op zich vind ik dit ook wel mooi, kinderen van anderhalf tot vier à vijf jaar zijn ook degene die het meest zullen knoeien met klei. Bubber ondervangt dit probleem en wil je kind daarna met andere klei, dan zal het inmiddels ook minder rommel maken met klei die wel kleverig is.

 

 

BubberBubber is verkrijgbaar in 6 kleuren en de kleuren zijn eventueel onderling te mengen zodat je nog meer kleuren krijgt. Er zijn ook speciale vormpjes voor te koop, toch werken gewone kleivormpjes ook prima. Of je kijkt, net zoals ik, wat je nog aan koekjesvormpjes hebt. Omdat Bubber niet kleverig is kun je er ook mooie reliëfs mee maken. Gebruik wel ‘harde’ vormpjes met deze klei, ik had nog wat siliconenvormen, maar hier bleef de klei wel aan plakken, je kreeg geen mooie figuurtjes.

Voor de komende jaren hebben wij klei. Aangezien deze klei niet uitdroogt en mijn dochter nog erg jong is kunnen we nog een poos vooruit met ons potje Bubber. Lekker kleien zonder knoeien!

 

Update: inmiddels is onze klei nu een aantal maanden oud en hoewel deze inderdaad niet uitdroogt, merk ik wel dat de Bubber een beetje uiteen gaat vallen in erg kleine kruimels. Deze kruimels worden soms wat statisch en zijn moeilijk op te ruimen. Ook heb ik het idee dat de Bubber minder makkelijk kneedbaar is geworden. Op de foto zie je wat ik bedoel met de kruimels. Zoals je ziet biedt ik de klei inmiddels buiten aan, zodat ik geen last heb van alle kleine stukjes in huis.

Bubber kruimels

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Bubber! Kleien zonder knoeien.

 1. Hoi Sharon,

  Ik heb de klei gekocht (de doos met vier kleuren en vormpjes) maar helaas meteen bij de eerste keer gebruik, begon de klei te kruimelen. Ik ben 20 min. bezig geweest om alle kruimels te verzamelen van tafel en grond. Misschien ligt het aan het exemplaar dat ik gekregen heb, maar al met al dus geen groot succes.

  Groet Vera

 2. Sharon Vleugel on 23 februari 2015 at 14:42 said:

  Hoi Vera,

  Wat jammer! Direct al allemaal kruimels, dat klinkt alsof jouw verpakking niet helemaal goed was. Misschien even contact zoeken met de winkel waar je het hebt gekocht?

  gr. Sharon

 3. Pingback: BINNENSPEELZAND: WELKE SOORT ZAND IS HET LEUKSTE? – Planet Happy blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation