Buitenspelen in de winterHet komt misschien door de drukke afgelopen decembermaand, maar onze peuterdochter heeft het regelmatig dat ze erg druk is. Ze rent dan rondjes door het huis en dan kun je erop wachten tot ze valt of dat ze gaat gillen of dat het op een andere manier mis gaat. Als het een beetje lekker weer is kun je nog zeggen ‘Hop, jas aan, schoenen aan, en lekker naar buiten’, maar met dit weer? Het is grauw, koud en alles is nat.  Het lukt haar niet goed om buiten te spelen en na drie rondjes op haar fietsje komt ze vaak ook weer naar binnen met de vraag ‘Waar kan ik mee buiten spelen?’

Als er sneeuw of ijs is, is het niet zo moeilijk om buiten te spelen. Warme kleren aan en spelen maar, maar juist dat grijze, natte, grauwe weer, wat doe je dan?  Spel Speel Spelen verzamelde en bedacht wat ideeën:

  • Teken met stoepkrijt vormen en figuren op de grond waar je kind mee kan spelen. Trek lijnen (recht of gebogen) om overheen te lopen, maak cirkels om van de ene cirkel in de andere te springen, of teken een weg om met de fiets of loopauto overheen te rijden.
  • Als het geregend heeft en er liggen plassen kun je daar natuurlijk lekker in stampen, maar je kunt de plas ook gebruiken als vijver voor badeendjes.
  • Zet een paar emmers of manden buiten en laat je kind daar ballen, proppen krantenpapier of (Tupperware) deksels in proberen te gooien. Balletjes gemaakt van een paar sokken werkt ook goed. Witte sokken of krantenproppen kunnen met een beetje fantasie door als sneeuwballen…Hou een sneeuwballengevecht zonder sneeuw!
  • buitenspelen in de winterMet dit weer kunnen kinderen wel goed op fietsjes en karren rijden. Leen (van bijvoorbeeld een speel-o-theek), koop of maak voor dit spel extra attributen. Een benzinepomp, stoplicht of verkeersbord is een leuke toevoeging aan het spel waardoor je kind langer buiten zal willen spelen. Of zet een paar brievenbussen neer en laat hem post bezorgen.
  • De kale bomen en struiken kun je nu goed gebruiken om deze te versieren, laat je kind er lintjes, stukken stof, oude cd’s, touwtjes, belletjes, pijperagers, enz inhangen. Kijk hoe het wappert in de wind en blinkt in het waterige zonnetje. Heb je geen struik of boom? Misschien kan je kind dan de schutting versieren! Bekijk via deze link nog een soortgelijk idee.
  • Ook als het niet vriest kun je wel lekker spelen met ijs. Vries een grote bak met water in en stop daar eventueel (vooraf of tijdens het invriezen) nog wat plastic speeltjes in. Leg de ijsklomp buiten en laat je kind hem bestuderen of proberen de speeltjes eruit te krijgen met een speelgoedhamertje of zout.
  • Maak er gebruik van dat het al om vijf uur donker is, laat je kind nog even buiten spelen met een paar glowsticks.

Buitenspelen in de winter

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation