Gezelschapsspellen, er bestaan er duizenden, maar coöperatieve gezelschapsspelletjes zijn er niet zoveel. Vandaag aandacht voor deze bijzondere soort spellen.

 

 

 

 

Coöperatieve spellen zijn spellen waar je bij je moet samenspelen wil je het spel kunnen winnen. Dus je strijdt niet tegen elkaar, maar tegen het spel.

Ergens is het ook vreemd dat we tijdens het spelen van een spelletje vaak zo gericht zijn op winnen. We spelen het spel omdat we iets samen willen doen, gezellig samen tijd willen doorbrengen. Hoe gezellig is het om samen een spel te doen waarbij we proberen te winnen ten koste van de ander? Natuurlijk horen winnen en verliezen bij het spel, we genieten van het spelverloop, de spanning en nemen desnoods nog revanche, maar het spelen van een competitief gezelschapsspel is niet (altijd) een hele sociale activiteit.

Coöperatieve spellen zijn wel socialer opgezet, zoals gezegd speel je met elkaar tegen het spel. Iedereen wint, of iedereen verliest. Ook kunnen vaak verschillende leeftijden meespelen. Daarnaast kun je ook heel makkelijk de spelregels veranderen, niemand is in het voordeel of nadeel. Alleen het spel verandert, het wordt moeilijker, makkelijker of anders, maar het blijft eerlijk. En als er iemand tijdens het spel toch liever wil stoppen, kan er door de anderen vaak gewoon doorgespeeld worden. 

 

Voor jonge kinderen kan het heel moeilijk zijn om gezellig een spelletje te doen, want hoewel kinderen vanaf een jaar of 5 interesse in het regelspel krijgen, vinden velen het heel  vervelend om een spelletje te verliezen. Soms verdringt de kans op verlies het plezier in het spel, waardoor kinderen niet meer willen spelen en ook geen verdere ervaring meer opdoen met spelverloop, spelregels, eerlijk spelen (of juist vals spelen), winnen èn verliezen.

Het gezamenlijk winnen of verliezen van een coöperatief spel is voor jonge kinderen vaak veel gemakkelijker te accepteren dan als enige winnen of verliezen. Op deze manier kunnen ze wel plezier houden in het spel en ervan leren.

Leren? Ja, leren, want al spelende kom je in aanraking met allerlei aspecten als winnen, verliezen en spelregels volgen, maar bijvoorbeeld ook met gunnen, delen en beurtrol. Coöperatieve spellen zijn misschien nog wel leerzamer dan competitieve spellen, want ze zijn speciaal ontworpen om samen een oplossing te vinden voor een probleem.
(Leren) samenwerken staat centraal. Vaak komt het aan op communicatieve vaardigheden, inzicht en gebruik maken van elkaars kwaliteiten.

Op de site van Earthgames vindt u een mooi overzicht van allerlei coöperatieve spellen voor kinderen.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation