visie op spelenHet is een tijdje wat stiller geweest op Spel Speel Spelen, er verschenen niet zoveel nieuwe berichten meer, maar daar komt vanaf nu verandering in! En dat het wat stiller was, betekent niet dat er niets gebeurde!
Zo las ik een tijdje terug op een ander blog een berichtje met de titel ‘Ik haat spelen!’ Iets wat natuurlijk gelijk mijn aandacht trok.
Het berichtje gaat erover dat de schrijfster het niet leuk vindt om langere tijd deel te nemen aan het symbolische spel van haar kinderen en refereert naar de nieuwsberichtjes die een aantal weken geleden verschenen over het belang van vrij spel voor kinderen, zonder de bemoeienis van ouders.

Even vroeg ik me af wat het beeld is van spel. Denkt iedereen dat je maar constant bij je kind moet zitten en iedere spelhandeling die het doet moet volgen, begeleiden en fantasievol moet meedoen? Ik denk niet dat dit beeld realistisch is en in de praktijk veel voorkomt. Het is gelukkig zelfs niet haalbaar om steeds naast je kind te zitten, maar ik vind het wel jammer dat er blijkbaar ouders zijn die zich schuldig voelen dat ze niet steeds met hun kind meespelen.

Ik speel zelden langer dan 10 minuten echt mee met een kind (als dat wel zo is dan is er een belangrijke reden om langer met het kind mee te doen) en vind het ook juist belangrijk om kinderen zoveel mogelijk vrij te laten in hun spel. Ik zie zelf veel meer in het aanbieden van spelmogelijkheden aan je kind. Zorgen dat je kind leuk kan spelen binnen jouw grenzen werkt voor je kind en jezelf veel beter. Zet wat leuks klaar waar je kind mee aan de slag kan en stimuleer hem met enige regelmaat om (verder) te spelen. Natuurlijk doe je wel eens een spelletje of een andere activiteit met je kind, maar laat ze ook maar zelf proberen, bedenken en vooral spelen!

Gelukkig las ik een tijdje terug ook een berichtje over ‘het allerleukste babyspeelgoed’ en was ik al glimlachend weer helemaal gerustgesteld, spelen is een van de belangrijkste dingen voor een kind, maar laten we het ook niet te serieus nemen!

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation