Main_Farmeroo_QM-FAR_143290Het gebeurt niet zo vaak, maar soms kom ik speelgoed tegen wat ik niet ken, bijvoorbeeld de spellen van Quantuum Magic. Gelukkig mocht ik snel kennis maken met een aantal van hun spellen, waaronder het spel Farmeroo, een eerste bordspel.

Farmeroo is een eerste bordspel voor kinderen vanaf 4 jaar. Een prima leeftijd, natuurlijk zijn er veel meer spelletjes voor kinderen vanaf 4 jaar en voor veel kinderen zal dit ook niet het eerste spelletje zijn wat ze spelen. Toch vind ik de leeftijd goed gekozen. Zoals ik al vaker heb aangegeven zijn kinderen pas rond de leeftijd van een jaar of 5 echt toe aan spelletjes met vaste regels. Een spel met de ondertitel mijn eerste bordspel voor 4 jarigen is dus niet zo gek. (Dat er eerste spelletjes hebben bestaan voor kinderen vanaf anderhalf is gekker.)

 

Het spelletje op zichzelf is eenvoudig. Het verhaal is dat de dieren zijn weggelopen van de boerderij omdat het hek openstond.
De boer is ze met de tractor gaan zoeken en o,o… hij verdwaalt zelf ook! De spelers gaan alle dieren en de boer bij elkaar zoeken en terug brengen naar de boerderij.

farmerooDit doen ze door met de dobbelsteen te gooien en met hun pion te lopen over het speelbord. Kom je op een dier wat je nog niet hebt, dan pak je dit plaatje van het midden van het speelbord en leg je die op je eigen kaart. Wie heeft als eerste alle dieren en de boer verzameld, wie heeft er als eerste zijn kaart vol?

 

 

 

Farmeroo is een spelletje waarin je afhankelijk bent van het aantal ogen wat je op de dobbelsteen gooit, zonder tactiek, maar dat is voor een eerste spelletje prima. Voor kinderen van een jaar of 4 zijn dit soort ‘geluks’ spelletjes vaak het duidelijkst en het leukst, oudere kinderen en volwassenen vinden het vaak leuker om het spel meer zelf te kunnen beïnvloeden. Ik denk dat het spel geschikt is voor kinderen van 4 of 5 jaar (een enthousiaste speler van 3 jaar kan vast ook al wel meedoen), maar dat het voor oudere spelers te weinig uitdaging biedt, logisch ook, een eerste spel is er ook niet op gemaakt om jarenlang gespeeld te worden…

De illustraties van het spel zijn heel leuk en aansprekend. Het ziet er erg mooi uit. Toch heb ik ook een paar kritiekpuntjes. Zo moet iedere speler 7 plaatjes verzamelen om zijn kaart vol te krijgen, als je met 4 spelers speelt liggen er dus 4 x 7, 28 kaartjes in het midden van het speelbord, maar er is maar plaats voor 25 kaartjes. Ook had ik het gevoel dat de spelregels niet helemaal af zijn, het verhaal van het spel wordt verteld, evenals het doel en het begin van het spel. Vervolgens wordt er een speloverzicht gegeven, maar daarna staat er niets meer over het einde van het spel. Nu spreekt het ook wel een eind voor zichzelf, maar toch, helemaal duidelijk is het niet.
Tijdens het spelen vroegen wij ons bijvoorbeeld af of je altijd een kaartje uit het midden mag pakken; je komt bijvoorbeeld op een schaapje en je hebt nog geen schaapje. Uit de spelregels begrijp ik dat je dan een schaapje mag pakken en op je bordje mag leggen, maar op de buitenrand van het speelbord staat het schaapje 4 keer afgebeeld, met ook 4 keer een andere kleur achtergrond. Het kan ook zo zijn dat je alleen een schaapje mag pakken als je op het schaapje komt met dezelfde achtergrondkleur als de kleur waar jij mee speelt. Dit zou het spel moeilijker en langduriger maken.
Ook was het niet duidelijk of je met 2 pionnen in een vakje mocht staan en of je nog een keer zou mogen gooien als je op een dier komt wat je al hebt. Natuurlijk heb je op deze onduidelijkheden zo zelf iets verzonnen, maar of dat nou ook precies de bedoeling is van de makers van het spel?

Het prachtig geïllustreerde Farmeroo is verkrijgbaar voor € 19,99

Farmeroo! – Mijn Eerste Bordspel – Video trailer (Nederlands) – YouTube.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation