– 1 op 3 kinderen vindt dat mama en papa te weinig met hen spelen.

-Spelconsoles zijn topfavoriet, maar ‘traditioneel’ spelen blijft belangrijk.

-Ouders willen het liefst dat hun kinderen bewegen of creatief spelen.

Dat blijkt allemaal uit de Grote Speelenquête* van Ketnet, Radio2 en het Speelgoedmuseum Mechelen.

 

Vlaamse kinderen zitten meer dan 3 uur per dag achter een scherm. Spelconsoles en vooral Nintendo DS zijn het favoriete speelgoed. Maar ook klassiekers zoals bouwen met Lego en knutselen zijn enorm populair.

25% van de kinderen speelt meestal alleen. 1 op de 3 vindt dat zijn ouders meer tijd moet maken om met hem of haar te spelen. Kinderen spelen het meest met hun broer of zus.

Trampolines zijn een topper. Op de speelplaats zijn spelletjes als tikkertje en voetbal koning. Maar als het van de kinderen afhing, hadden ze toch liefst een trampoline op de speelplaats!

 

 

 

 

Ook knikkeren en met de diabolo spelen zijn populaire speeltijd-spelletjes. In de helft van de Vlaamse scholen zijn trouwens ruilspelletjes (Pokemon, Bakugan,…) verboden.

Ouders willen vooral dat kinderen bewegen en creatief zijn. Ze puzzelen graag met hun kids. Of spelen gezelschapsspelletjes.

En hoe zit het met de verschillen tussen jongens en meisjes? Miniatuurfiguren zoals Playmobil zijn even populair bij beide. Spelletjes staan bij meisjes wat hoger dan bij jongens. Bij jongens zitten vooral Lego, ballen en een fiets hoog genoteerd. Meisjes hebben liever poppen, verf en springtouwen.

Welk speelgoed hebben de kinderen thuis?

Nostalgie, zei je? 83% heeft knikkers. 77% heeft springtouwen. Fietsen, steps, ballen, rolschaatsen, skateboards, … bewegingsspeelgoed doet het heel goed. Dat is vast een geruststelling voor ouders die vooral willen dat hun kids bewegen!

*De enquête werd in april 2012 gehouden, bij kinderen van 8 tot 12 en hun ouders.

via Grote speelenquête – Kinderen – Zappybaby.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation