De DroomvogelLetters en cijfers komen tegenwoordig al in groep 1 van de basisschool uitgebreid aan bod. Spelen heeft plaats moeten maken voor leren. Hoewel er gelukkig nog wel gespeeld wordt in de basisschool, is het wel minder geworden, minder in tijd, maar ook de leerkrachten krijgen in hun opleiding maar weinig meer over spelen te horen. Hierdoor is het spel op school korter en minder rijk geworden. Terwijl spel en kinderen juist bij elkaar horen, het is hun manier om om te gaan met elkaar en de wereld, hun manier om te leren! De Droomvogel biedt mooie materialen (en cursussen) om de speeltijd in de klas en op het kinderdagverblijf te verrijken.

De DroomvogelDe Droomvogel is een bedrijf wat speelprentenboeken uitgeeft, maar ook speltrainingen en workshops verzorgd, allen op het gebied van spelbegeleiding. In dit artikel richt ik me op de speelprentenboeken, omdat dit een toegankelijk artikel is om thuis te gebruiken, maar ook zeker in de klas en op het kinderdagverblijf.
Deze prentenboeken kunnen worden gebruikt als (onderdeel van) vroeg en voorschoolse educatie. Ze sluiten aan bij het ervaringsgerichte onderwijs, maar zijn eigenlijk in te passen in alle kleuterprogramma’s. De spelprentenboeken richten zich op het symbolische spel, het doen alsof en de rollenspellen, maar ook het samenspelen staat centraal.

Via het voorlezen van een prentenboek wordt er een spelthema geïntroduceerd, enkele spelideeën gegeven, maar wordt er ook voorgedaan hoe kinderen met elkaar kunnen spelen. Het spel krijgt zo een vliegende start! Ik kan me niet voorstellen dat kinderen na het voorlezen van een spelprentenboek geen zin hebben om te gaan spelen. Ondertussen heeft de leerkracht of begeleider handvatten gekregen om het spel te begeleiden, zodat de kinderen niet alleen enthousiast aan de slag gaan, maar met wat hulp van de juf ook heerlijk kunnen blijven spelen.

De DroomvogelDe prentenboeken hebben een mooi formaat, ze zijn groot genoeg om voor een groep kinderen voor te lezen. De boeken hebben weinig tekst en de tekst staat op rijm. Zo blijft de informatie gemakkelijk hangen, maar blijft er ook genoeg ruimte voor eigen spelideeën van de kinderen. De prenten in de boeken zijn dromerig, wat een mooie sfeer geeft aan het verhaal, maar ook rust uitstraalt. Hoewel de kinderen zeker enthousiast zullen worden om te gaan spelen, nodigen de prenten ook uit om even na te denken over eigen inbreng in het spel. Door de eigen inbreng van de kinderen wordt er met behulp van de spelprentenboeken dan ook echt gespeeld, in plaats van een opdracht uitgevoerd.

De DroomvogelDe Droomvogel kiest ervoor om te werken met open speelgoed; kussens, lakens, kleden, kartonnen dozen, enz. Want hoewel het speelgoed uit de winkel prachtig is, met mooie kleuren, leuke details en bijpassende accessoires, is het vaak wel erg af. Je kunt er heerlijk mee spelen, maar die mooie brandweerauto zal niet snel gebruikt worden als bus die kinderen naar een schoolreisje brengt… Veel speelgoed is zo gemaakt dat het materiaal het spel bepaald, waardoor het spel vaak ook maar kort en oppervlakkig blijft. Bij De Droomvogel is dat anders, het open materiaal zorgt voor langdurig en veelzijdig speelplezier (en is ook in aanschaf een stuk vriendelijker geprijsd).

Heel stiekem ben ik een beetje jaloers, ik loop namelijk al een tijdje rond met een idee om spelkaarten te maken met daarop spelideeën. Kaarten die gebruikt kunnen worden om kinderen suggesties te geven wat ze zouden kunnen spelen, zodat hun spel rijker en meer gevarieerd wordt. Toen ik deze speelprentenboeken van de Droomvogel zag, heb ik mijn plan voorlopig de ijskast ingeschoven, dit zit zo mooi in elkaar, daar kan mijn idee (nog) niet aan tippen. Heel goed doordacht en erg leuk! Een aanrader voor iedereen die meer met spel wil doen!

Onderstaand filmpje geeft meer informatie over het werken met de spelprentenboeken.

Kijk ook op de site van Droomvogel voor meer informatie.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Heerlijk echt spelen met De Droomvogel

  1. Pingback: Tip:De Droomvogel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation