symbolisch spelIeder kind zal op zijn of haar manier gaan spelen. Spelen op zichzelf hoeft dan dus ook niet te worden aangeleerd, maar je kunt wel proberen meer uit het spel van je kind te halen. Vandaag wat eenvoudige tips om je kind langer, uitgebreider en leerzamer symbolisch te laten spelen.

 

 

 

symbolisch spelen Het symbolische spel is een complexe spelvorm die veel van kinderen vraagt. Meestal wordt dit spel samen met een of meerdere andere kinderen gespeeld, wat vraagt om overleg (taal en inlevingsvermogen), maar ook ideeën over wat je kunt gaan spelen (fantasie).  Daarnaast moet er ook inzicht zijn in het verloop van het spel, wat gebeurt er eerst, wat daarna en hoe loopt het spel af? Ook moet een kind zich bijna altijd aanpassen in dit spel, een medespeler wil het anders spelen, of niet al het benodigde spelmateriaal is aanwezig. Best moeilijk dus en eigenlijk heel logisch dat deze spelvorm niet altijd spontaan en goed verloopt. Met onderstaande tips kun je je kind helpen met het symbolische spel.

Het overkomt iedereen, de kinderen zijn lekker aan het spelen en jij denkt even een momentje voor jezelf te hebben. Prima! Maar als dit vaak voorkomt kan de situatie ontstaan dat de kinderen alleen informatie over hun spel krijgen als het misgaat. Zodra je hoort dat het spel niet lekker meer loopt ga je kijken en ingrijpen. Probeer ook als de kinderen rustig spelen met enige regelmaat even te kijken. Vertel ze wat je ziet en wat er goed gaat. Hier hebben kinderen vaak meer aan dan wanneer je komt als het misgaat. Geef ze een compliment als ze goed overleggen, of netjes om beurten spelen. Hierdoor voelen de kinderen zich competent en zullen ze vaker dit positieve gedrag gaan vertonen.

Speel af en toe mee met je kind. Natuurlijk moeten kinderen ook zelf leren spelen, maar het is ook goed om af en toe erbij te gaan zitten als je kind speelt. Een kind leert heel veel taal als je bij zijn spel zit en erover verteld of lekker meedoet. Daarnaast kan je kind door jou op nieuwe spelideeën komen.

symbolisch spelWissel het speelgoed af. Zorg ervoor dat er niet teveel speelgoed ligt om mee te spelen, veel kinderen kunnen niet kiezen wat ze willen doen en spelen, als er veel speelgoed ligt, met alles heel kort of zelfs helemaal niet. Het is beter om niet teveel speelgoed klaar te zetten voor je kind, maar het speelgoed wel regelmatig te verversen. Het is handig om een deel van het speelgoed weg te zetten en dit geregeld om te wisselen met het speelgoed waar ze wel bij kunnen om mee te spelen. Zo blijft het speelgoed nieuw voor de kinderen en interessant om mee te spelen. Nog idealer, wordt lid van een Speel-o-Theek waar je speelgoed voor paar weken kan lenen. Scheelt veel geld en opbergruimte!

Maak het jezelf niet te moeilijk. Als jij iets tegen een bepaalde spelvorm hebt, breng je dat vaak ook over op de kinderen. Of, de kinderen vinden het geweldig om te doen, maar jij hebt er een vervelende middag door. Kan niet de bedoeling zijn, spelen is leuk, zelfs voor volwassenen. Zoek naar een manier waarop dit spel wel leuk is voor iedereen. Bijvoorbeeld: Veel kinderen vinden een verkleedkoffer prachtig, maar zeker wanneer de kinderen zichzelf nog niet goed aan kunnen kleden betekent het veel werk voor jou. Tien keer helpen aan en uitkleden en de hele kamer vol rommel is niet iets waar je iedere dag zin in hebt. Je kunt er ook voor kiezen om de koffer te vullen met eenvoudige verkleedspullen zoals een boa, hoeden, kettingen, instapschoenen, tasjes enz. Spullen die de kinderen wel zelf kunnen gebruiken. Een andere optie is om wat verkleedkleren bij het speelgoed te leggen. Leg bijvoorbeeld een schort bij het speelkeukentje, of een gereedschapsriem en een helm bij het werkbankje. Zo heb je niet alle kleren tegelijk, maar kunnen ze zich toch verkleden.

Voeg af en toe dingen toe, dit houdt het spelen speciaal en is vaak heel leerzaam. Zo kan het heel leuk zijn om papier en een potloodje toe te voegen aan een winkeltje. Veel kinderen zullen (ook al kunnen ze het eigenlijk nog niet) bonnetjes gaan schrijven. Wat water in het keukentje kan ervoor zorgen dat kinderen gaan schenken. Allebei hele leerzame handelingen op cognitief en motorisch gebied!

Geïnspireerd op 5 ways to develop imaginative play

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation