het leukste speelgoed voor kinderen met een beperkingHet is weer tijd voor een speelgoedoverzicht, een hele bijzondere deze keer. Speciaal voor kinderen met een beperking.

Speelgoed voor kinderen met een beperking is vaak lastig, deze kinderen spelen vaak anders dan kinderen die geen beperking hebben. Het speelgoed moet soms aangepast zijn aan de beperking (bijvoorbeeld bij een slechtziend kind), soms kun je prima met eenvoudig ‘gewoon’ speelgoed aan de slag.
Veel kinderen met een beperking komen niet tot de ingewikkelde spelvormen als het symbolische spel, zij spelen liever manipulatief, functioneel of esthetisch spel. In dit laatste geval kun je er dan tegenaan lopen dat het gewone speelgoed toch net niet passend is voor het kind. Zo geef je een kind van 11 niet snel meer een babyspeeltje al zou hij daar wel lekker mee kunnen spelen.
Ook is er veel verschil per kind, waar je bijna iedere jongen van 4 jaar wel blij kunt maken met een auto, is speelgoed voor kinderen met een beperking veel moeilijker te generaliseren, wat het ene kindje geweldig materiaal vindt, zal voor een ander kind helemaal niet leuk of passend zijn.

Met een ruim budget kan er vaak heel mooi specialistisch materiaal worden aangeschaft waar kinderen met een beperking heel gericht mee kunnen spelen en leren. Prachtig, maar vaak maar op enkele handelingen gericht en erg duur.

Toen ik dit overzicht opstelde, heb ik er bewust voor gekozen om producten op te nemen die maximaal 50 euro kosten, zodat je misschien iets uit de lijst als cadeautje zou kunnen geven. Ook is dit overzicht wat toegankelijker dan een lijst met producten die allemaal honderden euro’s kosten. Toch is het zoals gezegd heel moeilijk om een algemeen overzicht met speelgoed voor kinderen met een beperking te maken. Waarom dan toch dit (subjectieve) Pinterestboard? Omdat het een mooi overzicht geeft wat er zoal (enigszins betaalbaar) te koop is en om inspiratie op te doen, wie weet zit er wel iets voor jou kind tussen!

Het Pinterest board is niet alleen lekker overzichtelijk, het is ook handig. Als je op een foto drukt, kom je gelijk bij een webwinkel die dit product verkoopt. Alle informatie die je wil hebben bij elkaar dus. En blijf geregeld even kijken, want als ik ergens iets leuks tegenkom, dan voeg ik het toe aan het board. Inmiddels staan er al meer dan 100 suggesties!  Klik hier om naar het board te gaan!

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Het leukste speelgoed voor kinderen met een beperking

  1. Oh, hier heb ik wat aan! Ik pas op een kindje met afwijkende handjes en ik merk dat het soms lastig is om geschikt materiaal te vinden!

  2. Erg leuk overzicht. Ik ben zo vrij ook onze nieuwe creatie, de Thea Swing, onder de aandacht te brengen: http://www.theaswing.com

    Een hippe uitbreiding om van elke houten schommel een aangename schommelstoel te maken, voor kinderen met en zonder beperking, voor jong en oud.

  3. Sofie Devriendt on 17 januari 2018 at 20:26 said:

    Beste,
    Kan ik de lijst ergens anders ook raadplegen want ik krijg ze niet geopend op pinterest! Ik wil je wel enorm bedanken voor deze immens bruikbare site! ik zal hier nog veel komen kijken om activiteiten te vinden voor mijn basaal klasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation