Naast aandacht voor producten, is er op dit blog ook regelmatig aandacht voor bedrijven. Webwinkels met een bijzondere collectie, filosofie of service. Deze keer nemen we Janbibejan onder de loep.

 

 

Janbibejan is een bedrijf wat al langere tijd (sinds 1994) bestaat. Het is afkomstig van Nederlandse en Belgische bodem en alles is in eigen hand. Ze ontwerpen, produceren en verkopen zelf hun producten. De verkoop verloopt via homeparty’s en hun webshop. Ik heb van hen 3 producten ontvangen om te testen.

 

3 in 1 lotto

De lotto is het eerste product wat ik uit de verpakking haal, een houten bord waar 30 houten kaartjes in passen. Deze kaartjes zijn te verdelen in 3 reeksen. Het is educatief materiaal en een spel ineen. Het is geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Hier heb ik direct vraagtekens bij, zijn kinderen van 8 jaar en ouder hier nog in geïnteresseerd?

Met dit setje zijn 5 verschillende activiteiten te doen, van varianten op memory en kwartet tot meer educatieve activiteiten als het benoemen van vormen en kleuren. Deze laatste activiteit zou geschikt zijn voor kinderen vanaf 2 jaar, wat me erg enthousiast lijkt. De vormen die gebruikt worden zijn namelijk niet de makkelijkste, zo zit er een ovaal en een ruit bij, maar ook een zeshoek, een halve cirkel en zelfs een kwart cirkel. Halve en kwart komt op school op zijn vroegst pas in groep 3 aan de orde!

Dit product leek me heel leuk en veelzijdig, zo probeerde ik met de kroontjes een kleurenverloop te maken, waarmee ik helaas niet helemaal uitkwam. Ook toen ik de plaatjes probeerde te rangschikken op aantal liep ik vast. Zo had ik graag het plaatje van de taart bij het getal 2 gelegd, omdat het 2 stukken zijn, maar ook dan kom je niet uit. Ik wil meer met het product dan wat er mogelijk is.

 

 

Misschien bekijk ik dit speelgoed teveel als juf zijnde, maar ik vind het ook jammer dat Janbibejan er bewust voor kiest om hoeveelheden ongestructureerd aan te bieden. Bij dit spel zit een reeks van tien kaartjes met lieveheersbeestjes. De kinderen kunnen de stippen van deze diertjes tellen en ze zo bij het goede getal leggen.

De stippen staan willekeurig op de ruggen van de lieveheersbeestjes, terwijl  dit op de basisschool wordt aangeleerd via de stippen van een dobbelsteen. Als de stippen op dezelfde manier gerangschikt zouden zijn als op een dobbelsteen, is het snel te overzien hoeveel stippen er zijn en sluit het ook aan bij de meeste rekenmethodes op de basisschool.

Hoewel het spel mooi uitgevoerd is, had het van mij meer doordacht mogen zijn. Nu worden de kinderen gevraagd om combinaties te maken die volgens mij niet logisch zijn. Zo zou er bij het kwartetachtige spelletje donkerpaars, een tas en halfrond bij elkaar moeten horen. Waarom? Ik heb geen idee.
Prijs:€32,45

Gereedschapskist

Terwijl ik de volgende doos openmaak komt de heerlijke geur van hout me tegemoet. Lekker, dat is iets wat je niet hebt bij plastic speelgoed. Dit artikel is een gereedschapskist, waarin je de vier bijgesloten stukken gereedschap kunt doen, samen met alle schroeven, moeren, plankjes en spijkers. Ook kun je de kist ondersteboven zetten, waardoor het een werkbankje wordt. Zelfs de zijkanten van de gereedschapskist kunnen worden losgemaakt en worden gebruikt om aan elkaar te maken met schroeven en moeren of spijkers.

Het gaat inderdaad om aan elkaar maken, helaas is het niet echt mogelijk om iets te maken met de 4 lange en 6 korte plankjes. De verhouding tussen de korte en lange planken is hiervoor niet goed. Ook zijn 10 plankjes wat weinig om echt dingen te maken. Het gaat met dit speelgoed meer om de handelingen, het timmeren en schroeven.  Op zich prima, maar hierdoor zullen kinderen van boven de 4 jaar zich niet meer echt met dit speelgoed kunnen vermaken.

Ik vind het wel een heel degelijk artikel, ook wanneer je het ondersteboven gebruikt is het erg stevig en zal het niet zomaar omkiepen. De vier stukken gereedschap zijn een goede toevoeging aan de set. Voor kinderen die het gebruik van het gereedschap lastig vinden; het kan ook lekker met je handen.
Prijs:€34,95

Dobbelstenen

Als laatste een setje van 6  grote dobbelstenen (5 cm) . Dit is een heel veelzijdig stuk speelgoed, met de dobbelstenen zijn namelijk allerlei spelletjes te doen. Janbibejan geeft veel leuke spelsuggesties bij dit artikel maar het is ook mogelijk om er zelf spelletjes mee te bedenken.

Ik vind dit een leuk idee. Ik vind het ook goed dat er op 2 van de dobbelstenen bijtjes met emoties staan. Voor veel kinderen is het heel leerzaam om spelletjes over emoties te doen. Jammer genoeg vind ik de emoties niet heel duidelijk. De 2 dobbelstenen zijn hetzelfde. Op de dobbelsteen staat 3 x een blije bij. Daarnaast zijn er nog 3 plaatjes waarop de bij minder vrolijk kijkt. Ik kan alleen niet benoemen hoe de bij dan kijkt. Het bijtje heeft een neergebogen mondje en een zigzag mondje, maar hoort dit bij verdrietig, boos, moe, verbaasd, teleurgesteld, …?

De andere dobbelstenen hebben plaatjes van getallen, (weer niet op de dobbelsteenmanier), cijfers, dieren en vormen. Bij de vormen dobbelsteen vind ik het plaatje van een afgeronde rechthoek wel een hele moeilijke!
Prijs:€17,50

 

 

De site van Janbibejan is overzichtelijk en duidelijk. Het is mooi dat je extra onderdelen kunt bestellen en dat je er spelregels van de producten kunt vinden.

Zelf geven ze aan gezellig, open, inhoudelijk, eerlijk en duurzaam te zijn. Persoonlijk denk ik dat de producten inhoudelijk beter zouden kunnen. Ik vind de afwerking van de producten niet heel goed, zo zijn sommige plaatjes niet zo goed op het hout gedrukt en bij de gereedschapskist was een gat deels verkeerd geboord. Ook vind ik de artikelen die ze hebben niet erg origineel.

 

Toch is het leuk en uniek dat dit echt een Nederlands bedrijf is, die van begin tot eind betrokken is bij hun duurzame producten. Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.janbibejan.com

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

7 Thoughts on “Janbibejan

 1. Lutgart De Backer on 27 november 2016 at 17:27 said:

  goede dag,

  ik ben op zoek naar de spelregels van een van de spellen van Janbibejan (op stap met kikker) . De website kan ik niet bereiken en vind ook online geen verdere aanwijzingen. Kan u mij verder helpen.

 2. Griet Biesemans on 16 augustus 2018 at 20:01 said:

  Is er iemand die me kan vertellen wat de ‘waarde/bedoeling’ is van de rode gezichtjes op 6 blokken van het jenga-spel van janbibejan?

 3. Y van Dam on 22 augustus 2018 at 09:59 said:

  Zou iemand mij kunnen helpen aan een bouwtekening van het kasteel ( blokken)
  Evt tegen betaling.
  Gr. Yolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation