appCardsBijna een jaar geleden schreef ik al eens over de iPawn spellen van Jumbo, spelletjes waarbij je je iPad gebruikt als speelbord maar wel met echte speelstukken speelt. Klassieke gezelschapsspellen met een moderne twist.
Nu heeft Jumbo de appCards, spelletjes die je ook met behulp van een tablet of smartphone speelt èn met losse kaartjes. Leuk? Spel Speel Spelen test het uit!

 

 

Er zijn 3 appCards spelletjes: Colour Slam, Sound Bingo en Pim Pam Pet. Spelletjes die voor iedereen wel bekend zijn, of in ieder geval snel zijn aan te leren. Hierdoor is het aantrekkelijk om te gaan spelen. De toevoeging van een tablet of smartphone maakt ook nieuwsgierig, ik ben benieuwd hoe het werkt en wat het ‘extraatje’ is van het spelen op een mobiel apparaat.

Ik merk al snel dat ik inderdaad te nieuwsgierig ben, of denk dat ik de spellen toch wel ken of snap. Na het eenvoudige downloaden van de spelletjes gaat het even mis. Alle drie de spellen werken net anders dan ik gedacht had en ik moet, terwijl we al begonnen zijn, even puzzelen hoe het spel dan wel moet. Niet dat het spelletje zo moeilijk is, maar meer dat het anders is dan ik in eerste instantie dacht. De spelregels bij de spellen zijn duidelijk, ik ben te snel geweest.

Misschien is de besturing van de spellen ook niet helemaal intuïtief, zo had ik bij het lezen van de spelregels de neiging om op het scherm te tikken wanneer ik klaar met lezen was, maar ik moest het ‘terug logo’ gebruiken. Bij het afsluiten van de spellen merkte ik dat ik perse eerst terug naar menu moest (anders blijft het spel doorgaan) en ook bij het spel Sound Bingo had ik niet direct in de gaten hoe ik een nieuw geluid kreeg, dat ik moest swipen in plaats van tikken.
Op zich niet erg, het staat duidelijk aangegeven en je hebt niet snel dat het spel onbedoeld verder gaat als je per ongeluk het scherm aanraakt. (Het kan ook aan mij liggen, terug naar het menu gaan via het logootje klinkt eigenlijk best logisch.)

Colour Slam 

appCards Colour SlamBij dit spelletje geeft je tablet of telefoon een scherm met vier gekleurde vlakken weer. De spelers kijken welke van hun kaartjes overeenkomen met het beeld op het scherm. Heb je een kaart die overeenkomt en zie je dit als eerste binnen de tijd? Dan speel je die kaart weg en krijg je een nieuwe.

Tijdens speciale Colour Slam rondes mag je ook op elkaars kaarten ‘slaan’ zodat je het aantal kaarten op je aflegstapel kunt vergroten. Wie aan het einde de meeste
punten heeft (op iedere kaart staan punten) wint!
Een vlot actief spelletje met vrolijke muziek!

 

Pim Pam Pet 8+

appCards PimpampetOp de tablet of telefoon verschijnt steeds een opdrachtkaartje. Voor iedere speler liggen 7 letterkaarten. De speler die aan de beurt is speelt kaartjes weg door een antwoord op de opdrachtkaart te geven beginnend met de letter van een van zijn kaartjes.

Deze ‘weggespeelde’ kaarten gaan op een stapel en worden op het eind geteld zodat de winnaar van het spel duidelijk wordt. Toch is het zeker niet zo dat de spelers die niet aan de beurt zijn er voor spek en bonen bij zitten, zij zijn de jury en beoordelen of de gegeven antwoorden juist zijn èn zij mogen bij iedere beurt na 10 seconden ook meedoen! Ze mogen dan kaarten roven als ze de opdracht met de letter op de kaart kunnen beantwoorden. Aan het einde van de beurt worden de kaarten weer aangevuld, iedereen speelt drie beurten of totdat de kaarten op zijn.
De toevoeging van het roven zorgt ervoor dat er meer actie in het spel komt en dat de spelers meer betrokken zijn, ik vond het een verbetering ten opzichte van het originele spel, dit spel is moderner en vlotter te spelen!

 

Sound Bingo 4+

appCards Sound BingoGelukkig is er ook een spelletje voor de jongere kinderen, Sound Bingo.
Iedere speler heeft acht kaartjes voor zich. Op deze kaartjes staan getekende afbeeldingen van muziekinstrumenten, dieren, voertuigen, maar ook van handelingen die geluid maken (bijvoorbeeld tandenpoetsen). De telefoon of tablet maakt een geluid en de spelers kijken of zij het kaartje hebben wat past bij dit geluid. Heb je het kaartje, dan mag je deze wegleggen. Degene die als eerste al zijn kaartjes kwijt is wint.

Hoewel dit spelletje eenvoudig van opzet is, is het wel erg leuk. Veel kinderen vinden geluidenlotto leuk (waarom dit Bingo heet is me niet helemaal duidelijk, op het eind als je al je kaartjes kwijt bent moet je ook Bingo roepen, maar mij deed het spel meer aan lotto denken) en het is mooi vormgegeven.
Het spel laat het kaartje zien wat bij het geluid hoort, dus er is nooit onduidelijkheid of je het wel goed hebt. Daarnaast hoef je de cd-speler, of van heel vroeger zelfs het casettebandje, niet meer steeds op pauze te zetten, wat ook altijd wel een keer misging.
Met dit appCards Sound Bingo hebt je alles bij de hand, het ziet er leuk uit en als je aan het einde van de beurt op het plaatje tikt is er als extraatje ook nog een kleine animatie. Leuk!

 

Al met al ben ik dus zeker enthousiast! Door deze leuke actieve spelletjes op een tablet of telefoon uit te voeren zijn ze meer van deze tijd geworden, is er minder kans op valsspelen en blijft iedere speler betrokken bij het spel.
Ik vind de spelletjes ook erg geschikt voor op vakantie, de tablet of telefoon neem je hoogstwaarschijnlijk toch al mee en het enige wat je verder nog nodig hebt is een klein doosje kaartjes.

De appCards spellen zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation