De oorsprong van het bedrijf gaat bijna 160 terug in de tijd en ook het eerste Jumbo speelgoed is inmiddels al ruim 80 jaar oud, geschiedenis genoeg, maar is Jumbo ook modern en toekomstgericht?

 

 

Zeker! Het bedrijf heeft nog steeds een aantal van zijn eerste spellen in collectie, maar wel in een origineel en modern jasje. Zo is ‘Ganzenbord’ tegenwoordig verkrijgbaar als spelletje voor op de Ipad, is ‘Pim Pam Pet’ elektronisch geworden en is ‘Mens erger je niet’ er nu ook in een kermisvariant. Ook de inmiddels klassieke versies van deze spellen verkopen ze nog steeds.

Maar ze verkopen nog veel meer, denk eens aan de kubus van ‘Rubik’ (ondertussen ook in allerlei varianten verkrijgbaar), ‘de toren van Pisa’ of ‘Electro’. Iedereen kent wel een of meerdere Jumbo producten.

Een flinke naamsbekendheid, lange geschiedenis en toch een hip en modern bedrijf, wat niet alleen in spellen doet, maar ook in puzzels.  Een bedrijf wat gelooft in het spel als bron van plezier, creativiteit, ontwikkeling en sociale interactie. Ze vinden de mogelijkheden om te spelen eindeloos en wil iedereen uitnodigen om zo vaak mogelijk te spelen door innovatieve en betaalbare producten aan te bieden. Iets waar ik helemaal achter sta.

 

Tot zover de reclame, niet ieder bedrijf heeft zoveel bagage als Jumbo, maar met mooie woorden en foto’s is er wel van alles aan te prijzen. Hoe zijn de producten nu echt?

 

Ipawn

Als eerste test ik de Ipawn spellen, spelletjes waarvoor je je Ipad als speelbord gebruikt. In de kleine doosjes die je koopt zitten alleen pionnetjes en een handleiding, je download gratis het bijbehorende spelletje en je kunt direct aan de slag. Het is even wennen als je het doosje openmaakt en dan alleen een papiertje en wat speelfiguren aantreft, maar de pionnen zijn mooi vormgegeven en de handleiding is erg duidelijk. De verpakking is niet zo groot, maar voor de inhoud had het doosje nog wel de helft kleiner kunnen zijn.

 

De spellen op zich zijn klassiek, een visspel, ganzenbord, slangen en ladders en air hockey. Zeker bij het ganzenbord is de klassieke weergave ook behouden, op de Ipad verschijnt al snel na het downloaden het overbekende speelbord. Ik moest even zoeken naar de dobbelsteen, maar toen konden we beginnen. Het spel speelt gemakkelijk, wanneer je op een speciaal vakje komt, laat het speelbord met een animatie zien wat de betekenis van dit vakje is. Geen gezoek meer in de spelregels! Aan de andere kant neemt het spel je niet volledig bij de hand, je wordt zelf geacht de regels van het spel te volgen. Gooi je bijvoorbeeld 3 en zet je je pion 4 vakjes verder, dan zal het interactieve speelbord niet reageren. Ook moest ik een beurt overslaan, maar werd ik niet gecorrigeerd dat ik direct na mijn medespeler weer ging lopen.

Persoonlijk vind ik dit ook wel prettig, anders wordt het spel wel erg geleid en gesloten, doordat je zelf de regels moet blijven volgen blijft het toch wel echt een bordspelletje: Een moderne versie met animaties!

Andersom ben ik nog niet laaiend enthousiast, zo waren er op het moment dat ik de spellen testte nog enkele foutjes in de apps (de programmaatjes die je download om het spelletje te spelen) en vraag ik me af of het concept handig is. Zo kun je de spelletjes namelijk ook gewoon met je vingers spelen en zijn de apps voor iedereen gratis te downloaden, je hoeft dus niet per se het doosje met de pionnen te kopen om het spelletje te kunnen spelen. Voor Slangen en Ladders en Ganzenbord is het wel erg handig om pionnetjes te hebben, maar het visspel is ook prima met de vingers te spelen. (Toegegeven, vissen met de hengeltjes is wel veel ‘echter’, het verhoogd de spelbeleving.)

Terwijl ik de apps voor deze spelletjes downloadde zag ik trouwens dat Jumbo nog enkele andere apps heeft, ‘Electro’ en ‘Pim Pam Pet’. Deze spelletjes zien er net als de ‘Ipawn spellen’ erg leuk uit en spelen gemakkelijk.

 

Wasgij

Zoals ik al eerder aangaf ontwerpt, produceert en verkoopt Jumbo niet alleen maar spellen. Het mooie houten baby en peuterspeelgoed van Goula valt ook onder de paraplu van Jumbo, maar Jumbo is vooral ook bekend vanwege zijn puzzels. Ook op dit gebied zijn ze vernieuwend. Zo verkopen ze de puzzels van ‘Jan van Haasteren’, puzzels in balvorm, en hebben ze ook ‘Wasgij’ puzzels.

 

‘Wasgij’: de omgekeerde schrijfwijze van Jigsaw, het Engelse woord voor puzzel. Deze puzzels zijn ook echt omgekeerd.  Op de doos van de puzzel staat een afbeelding en gebruikelijk is dit ook hetgeen wat je moet puzzelen. Bij de ‘Wasgij’ puzzels werkt dit anders, hier puzzel je de toekomst, de oplossing van een mysterie of simpelweg waarom de hoofdpersoon op de puzzel zo enorm schrikt. Je weet dus nog niet wat je gaat puzzelen, wel krijg je enkele hints. De puzzels zijn humoristisch en origineel en door de gedetailleerde tekeningen ook erg goed te leggen.  Deze puzzels zijn er al vanaf 150 stukjes, dus kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen hier prima mee aan de slag. Voor geoefende puzzelaars en volwassenen zijn er ook ‘Wasgij’ puzzels met meer stukjes.

De kwaliteit is, net als bij alle andere Jumbo producten die ik ken,  goed, degelijk en mooi afgewerkt. Ook hebben ze een goede service wat betreft missende of kapotte onderdelen.

Ik vind deze puzzels  van 150 stukjes een aanrader voor op vakantie, ze zitten in een lekker klein doosje en zijn redelijk snel te maken. Ook bevatten ze niet zo heel veel stukjes, wat weer scheelt in het goedleggen voordat er gepuzzeld kan worden. De puzzel zelf is ongeveer 35 bij 25 centimeter en past dus gemakkelijk op een tuintafel.

Jumbo, ouderwets vertrouwd en toch origineel en vernieuwend.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation