knikkerspellenOndanks de concurrentie van andere rages zoals voetbalplaatjes, Pokémon en Beyblade, is knikkeren een blijver. Om de zoveel maanden is het weer raak op het schoolplein, knikkertijd! Zelf speelde ik vroeger maar twee knikkerspellen; ketsen tegen de muur en het gewone knikkeren met de knikkerput, maar je kunt nog veel meer spelletjes met knikkers doen…

 

 

 

De schrijvers van het Vlaamse magazine over spelen, Speelwijzer, besteedden in maart van dit jaar aandacht aan allerlei knikkerspelletjes:

Er bestaan duizend en één knikkerspelletjes en variaties op die knikkerspelletjes. Lees hier de meest courante en meeste gespeelde van allemaal!

knikkerspellen

Ringetje-Pik

Teken een cirkel van ongeveer 30 cm doorsnede. Elke speler legt er drie knikkers in. Daarrond teken je een tweede cirkel van 2 meter doorsnede. Om beurten proberen spelers knikkers uit de binnenste cirkel te ketsen. Je gaat net zolang door tot je mist. De knikkers die je wegketste, zijn voor jou.

Dichtst bij de muur

Spelers gooien hun knikkers zo dicht mogelijk naar een muur of stoeprand. De eigenaar van de knikker die het dichtste bij de muur ligt, krijgt alle knikkers.

Schietschijf

Teken vijf cirkels op de grond, ongeveer 10 cm uit elkaar. Knikkers in de roos tellen voor 50 punten, knikkers in de ringen respectievelijk voor 40, 30, 20 en 10 punten. De spelers mikken met een afgesproken aantal knikkers of tot een afgesproken aantal punten. De winnaar houdt de knikkers van zijn tegenstander.

Bommenwerpen

Elke speler legt een aantal knikkers in een cirkel. Elke speler houdt een knikker een armlengte boven de groep en bombardeert die. Knikkers die uit de cirkel worden geketst zijn het eigendom van de bommenwerper. Het spel eindigt als de cirkel leeg is.

Poortjesspel/Bruggenspel

Probeer om beurten een knikker door een poortje te mikken. Wie de meeste punten haalt, wint. Zelf een poortjesspel maken? Neem een doos, knip poortjes uit en zet er punten op met een dikke stift. Spelen maar!

Kegelen

Teken een vierkant van 1m² op de grond, en de diagonalen. Op de vier hoeken en in het midden leg je een knikker. Probeer om beurten de knikkers te raken, eindigend met de knikker in het midden. Als niet alle vijf de knikkers worden geraakt, worden ze weer teruggelegd en mag de volgende speler proberen.

Knikkerput

Maak een put in de grond. Twee meter van het putje trek je een lijn. Spelers gooien om beurten een knikker naar de pot. De speler wiens knikker het dichtst bij de pot ligt, start. Hij schiet de knikker naar de pot en komt die erin dan mag hij ‘spannen’. Dat wil zeggen dat hij elke knikker die dichter bij de pot ligt dan de spanwijdte van zijn gestrekte duim en wijsvinger mag houden.

via Knikkerspellen |.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Knikkerspellen

 1. jasper Buijs on 19 september 2013 at 11:49 said:

  Leuk om te lezen. … nostalgie… Ik, 42 jaar, kom uit Huizen in Noord-Holland.
  Op de lagere school speelden wij vroeger een knikkerspel dat ik vooralsnog niet terug heb kunnen vinden op knikkerspelen sites zoals deze en anderen.
  Het is een spel van Bieders en Gooiers. De Bieders bieden hun knikkers aan om geraakt te worden vanaf een bepaalde afstand (aantal tegels). Meestal was dit in de trend van 2 kleine op 3 tegels afstand, 3 kleine op 4 tegels afstand, bom op 5 tegels. De Bieders riepen dan van: “twee op de drie”, of “bom op de vijf”. Bieders legden hun knikkers in het riggeltje tussen twee tegels, en Gooiers konden dan hun knikkers op het gewenste aantal tegels afstand leggen, ook in het riggeltje tussen twee tegels en dan op de aangeboden knikkers mikken door hun knikkers weg te schuiven met een gebogen vinger (meestal de wijsvinger). Als het raak was, mocht de Gooier de geworpen knikker en de aangeboden knikkers houden. Alles wat mis ging mocht de Bieder houden. Een interessante dynamiek aan het spel op het schoolplein was dat dit spel zo veel werd gespeeld, dat er een marktmechanisme optrad: Sommige Bieders boden hun knikkers tegen een aantrekkelijker afstand aan, of boden meer knikkers, of meer waardevolle knikkers op een ‘gevestigde’ afstand, en riepen bijvoorbeeld: “bom op de drie”, of “vier op de vier”. Er waren ook geliefde plekjes van Bieders, namelijk die plekjes waar een hobbeltje of andere oneffenheid het raken moeilijk maakte, maar ook dit werd natuurlijk ondervangen door het marktmechanisme, omdat ze moeilijker Gooiers kregen. Maar zij boden dan bijvoorbeeld weer meer waardevolle knikkers aan.

  Boeiend, boeiend … nostalgie!

  Met vriendelijke groet,

  Jasper Buijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation