Kunst of speelgoedWat hebben Charles en Ray Eames en Enzo Mari met elkaar gemeen? Het zijn bekende ontwerpers van designklassiekers. Meubeldesign, maar ook speelgoed!

Een aantal architecten en ontwerpers hebben een uitstapje gemaakt naar het ontwerpen van speelgoed. Bijzonder? Ja, het is allemaal erg origineel materiaal. Speelbaar? Ja, er is zeker niet alleen maar aan het uiterlijk gedacht. Betaalbaar? Nee, niet alles. Sommige dingen zijn erg duur, maar mooi dat is het zeker!

 

 

kunst of speelgoed

 

Zo zijn er vanuit het Bauhaus, (van 1919 tot 1932 opleidingsinstituut voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten) verschillende speelsets ontwikkeld. Je ziet er een aantal op de bovenste rij van de afbeelding.

Op de tweede rij zie je speelgoed van Ray en Charles Eames  en op de derde rij materiaal van Eero Aarnio.

De vierde rij is voor Enzo Mari die vooral met zijn Animali (eerste foto) veel prijzen won.
Dit overzicht wordt afgesloten met speelgoed van Patrick Rylands die PlayPlax maakte (foto midden) maar ook veel Ambi Toys babyspeelgoed ontwierp.

 

Dit overzicht is zeker niet compleet en krijgt nog een vervolg. Wel heel leuk om te weten is dat dit speelgoed nog allemaal te koop is. De dino van Eero Aarnio is het jongste ontwerp ( wel tegenstrijdig voor een dino 😉 ), en verder zijn bijna alle ontwerpen ruimschoots uit de vorige eeuw. Toch zijn ze zo origineel en tijdloos dat ze nog steeds (in replica) gemaakt worden.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

2 Thoughts on “Kunst of speelgoed?

 1. Het gaat om inschuifbare plastic – vierkante – schijfjes, rij 5 van de afbeelding en dan de middelste afbeelding.Ik heb nog ’n kleine hoeveelheid, waar m’n kinderen mee speelden. Maar nu m’n kleinzoontje: hij is er weg van en probeert ’t aan alle kanten uit.
  Hij speelt er werkelijk uren mee. Hoe kom ik aan ’n partijtje van deze schijfjes? Kunt U mij helpen?
  Bij voorbaat hartelijk dank. Vriendelijke groeten Ineke Mahieu.

  • Sharon Vleugel on 6 juli 2014 at 21:01 said:

   Hallo,

   U bedoelt denk ik de PlayPlax van Patrick Rylands… Dit speelgoed is via ebay en etsy af en toe te koop. Verder heeft Watermelon Cat het volgens mij in hun assortiment, maar deze webwinkel is op dit moment dicht in verband met vakantie.

   Succes!

   gr. Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation