vormenstoofCreatief is niet het eerste woord waar ik aan denk bij een vormenstoof, maar bij deze Creative Sorter van LEGO DUPLO past dat wel, of …toch niet?

 

 

.

Ik ben niet zo’n fan van vormenstoven, naast het feit dat je je kunt afvragen of het speelgoed is of educatief materiaal (zie ook het artikel Wat is spel), vind ik ze vaak ook niet zo leuk. Zoals je ook bij bovenstaande vormenstoven kunt zien zijn sommige heel saai, andere veel te moeilijk en weer andere zitten gewoon niet goed in elkaar. Ze zijn dan bijvoorbeeld van stof gemaakt, waardoor je met een beetje duwen iedere vorm door elk gat kunt stoppen, of er zit een grote opening in het speelgoed waar je alle blokjes zo in kunt laten glijden.

vormenstoof

Vormendoos

vormenstoof

 

 

 

.

 

 

De LEGO DUPLO Creative Sorter is anders, het is een vormenstoof, maar het is ook een doos met DUPLO blokjes èn het is een doos met bouwvoorbeelden. Hoe dat zit?  Nou het is een normaal DUPLO tonnetje met blokjes erin, maar in plaats van een deksel zitten er op het tonnetje 3 mallen. Als je een mal op het tonnetje legt heb je een vormenstoof, maar ook een bouwvoorbeeld. De kleur van de mal komt overeen met de benodigde blokken.  Als je alle vormen door de mal hebt geduwd, zitten er in het tonnetje precies te juiste blokken om een giraf, een olifant of een vogel te maken. Rechtsboven op het malletje staat hoe je dit dier kunt maken.

 

 

Een leuke toevoeging aan de klassieke vormenstoof, maar wel erg gesloten, kinderen kunnen de vormen in de stoof puzzelen en het diertje maken, er is weinig ruimte voor de eigen fantasie.Tenminste… als je dit speelgoed zo gebruikt, want het zijn natuurlijk wel DUPLO blokjes die in het tonnetje zitten. Blokjes waar je, ook ‘gewoon’ heerlijk mee kunt bouwen en allerlei dingen mee kunt maken. Door de blokjes met oogjes erop maak je al snel hele leuke diertjes.

 

 

 

Het is ook niet erg dat het erg gesloten is, jonge kinderen die nog niet in staat zijn om zelf voorbeelden van plaatjes na te maken worden zo wel een heel eind op weg geholpen en kunnen via de malletjes zelfstandig de dieren maken. Hiervoor zou ik de mallen overigens gewoon op de vloer of op de tafel leggen. De kinderen kunnen de juiste vormen dan in de mal puzzelen en hebben de blokken voor het diertje ondertussen ook grotendeels in de goede volgorde om te bouwen gelegd. Het bouwen is dan veel gemakkelijker dan wanneer de blokjes eerst door elkaar in de ton zijn gevallen.

 

Ook kinderen met een beperking zoals autisme kunnen denk ik veel plezier hebben met dit speelgoed. Voor hen is een gesloten activiteit vaak juist heel prettig en ook puzzelen en bouwen naar een voorbeeld zijn meestal wel geliefde bezigheden.

De uitvoering van dit speelgoed is zoals je van LEGO mag verwachten, onverwoestbaar, mooi en vrolijk gekleurd. Het enige nadeel aan deze set vind ik dat wanneer je de malletjes gebruikt als deksel voor de vormenstoof, er veel ‘verkeerde’ blokjes ook door de gaten passen. Zoals ik al aangaf, als je de mallen op tafel legt, is het probleem opgelost, alleen mis je dan weer het belonende geluid van het blokje wat in de ton klettert en uit het spel verdwijnt.

Naast het gesloten puzzelen en bouwen is er zoals ik al aangaf ook voldoende ruimte om fantasievol met dit speelgoed om te gaan, waardoor ik deze Creative Sorter wel een erg leuke vormenstoof ben gaan vinden.
Want ook al heb ik zo mijn bedenkingen bij veel vormenstoven, veel kinderen vinden het op een gegeven moment wel leuk om het blokje goed in de stoof te kunnen stoppen. Ze zijn vaak heel trots op hun prestatie en ook voor de ontwikkeling van het ruimtelijke inzicht is het spelen met een vormenstoof goed. Dus als je een vormenstoof gaat aanbieden aan je kind, dan is deze van LEGO er zeker een om te onthouden!

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation