maak samen een leesboekjeVoor een challenge schreef ik onderstaand bericht over het maken van een leesboekje. Een opdracht die ik stiekem erg leuk vond om te doen en ook speelser heb aangepakt dan de titel doet verwachten. Doordat het een onderdeel was van de mama challenge werd dit bericht niet zo vaak gelezen, jammer want ik denk dat het een eenvoudig idee is, waar meer mensen wat aan zouden kunnen hebben. Om deze reden heb ik de tekst wat aangepast, zodat het hopelijk meer gelezen wordt. De opdracht was heel vrij, maak een leesboekje…

Ik heb nog best even nagedacht voor wie ik een boekje ging maken, voor mijn oudste dochter, of voor de jongste. Want al is de jongste pas enkele weken oud, het schijnt dat baby’s heel graag naar sterke contrasten kijken. Als je een beetje zoekt op internet vind je de mooiste printbare zwart/ wit patronen waarmee je gemakkelijk een leuk kijkboekje kunt maken voor je baby.

In ieder geval was er al snel aan uit wat de basis zou worden voor het boekje wat ik zou maken. Van verschillende (speelgoed)merken bestaan er stoffen boekjes waar je foto’s in kunt schuiven. (o.a. Lilliputiens, Haba, Galt) Deze boekjes kan je kind dan zelf lezen zonder dat er vieze vingertjes op de foto’s komen of dat de foto’s verkreukelen. Wij hebben zo’n boekje in huis, het wordt heel vaak gelezen en de foto’s blijven inderdaad netjes. Alleen bij ons zitten er nu al meer dan een jaar dezelfde foto’s in, dus daar mag best wat verandering in worden gebracht…

 

maak een leesboekjeHet boekje wat ik maak wordt uiteindelijk toch maar voor mijn oudste dochter, zij geniet erg van het boekjes lezen en ik kwam op een leuk idee. Voor peuters bestaan er redelijk wat boeken met daarin foto’s van allerlei voorwerpen. Nine leest deze boeken graag, ze zoekt graag bepaalde voorwerpen op en fantaseert er kleine verhaaltjes bij. Nu leek het mij leuk om zelf zo’n soort boekje te maken, met daarin foto’s van voorwerpen die ze kent van thuis.
Deze foto’s kan ze bekijken, de voorwerpen benoemen, dingen zoeken, je zou er zelfs ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelletjes mee kunnen doen, verhaaltjes mee maken…
Om de foto’s te maken heb ik twee grote vellen wit papier op tafel gelegd en hierop allerlei voorwerpen gelegd, wat stukjes speelgoed van Nine, maar ook wat kledingknoopjes, wat muntgeld, schroefjes, snoepjes, een penseel… Eigenlijk kan bijna alles erop. Hoe langer ik bezig was met het neerleggen en maken van de foto’s, hoe meer dingen ik bedacht. Als je zo’n foto wil maken, let er dan wel op dat je de foto van zoveel mogelijk van recht bovenaf maakt, anders vervormen je voorwerpen. Ook is het even zoeken hoe dicht je dingen op de rand van je papier kunt leggen. Vaak moet je de foto nog een beetje bijsnijden om hem mooi recht te krijgen en dan is het jammer als er voorwerpen maar half op staan.

maak een leesboekje

Maak een leesboekje

 

Je kunt ook het speelgoed van je kind leuk uitstallen en daarvan foto’s maken, dit levert ook erg leuke kijkplaten op. Wij hadden een boek van de bibliotheek met dit soort platen, dit sprak Nine ook erg aan. Waarschijnlijk maak ik ook nog een aantal foto’s op deze manier.
Nog een ander idee is het maken van thematische kijkplaten, een plaat met allerlei kerstspulletjes erop bijvoorbeeld. Of allemaal rode dingen, allemaal autootjes, enz.

 

 

Je merkt dat ik inderdaad hoe langer hoe meer ideeën krijg en dat ik dus ook nog niet helemaal klaar ben met mijn boekje. Zodra ik het echt af heb zal ik er foto’s van plaatsen, maar ik was eigenlijk al zo enthousiast dat ik toch graag mijn idee al met jullie wilde delen.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation