janod-geurkaarten-multigustiZoals ik al eerder schreef heb ik een tijdje geleden een keukentje gekocht voor mijn dochter. Na wat zoeken heb ik er plastic groente en fruit aan toegevoegd, maar ik vond dat er nog iets miste. Bij koken en eten gebruik je heel veel zintuigen en bij het spelen dat je eet en kookt kun je dat niet? Natuurlijk is het niet handig om echte spullen bij het speelkeukentje te stoppen alleen omdat je ze dan kan voelen, ruiken en proeven (vooral eieren lijkt me een succes), maar ik ben wel op zoek gegaan naar een compromis: Multigusti van Janod. Tien stevige kaarten met geuren van verschillende etenswaren aan een ring.

 

Het fijne van Multigusti is dat je de geur alleen ruikt nadat je over het ruwe stukje op de kaart hebt gewreven. Je kunt dit speelgoed dus rustig in de kamer leggen zonder dat je hele huis ernaar gaat ruiken. De geuren zijn subtiel, alleen als je de kaart onder je neus houdt, ruik je de geur goed. De kartonnen kaarten zijn zo dik dat je ze niet gemakkelijk ombuigt en de afbeeldingen op de kaarten zijn erg leuk.

Wel vind ik dat er wat onlogische dingen tussen zitten, op de geurkaarten staat koffie, thee, kauwgomballen, pizza, een dennenappel???, cola, ijs, honing, kaneel en chocolade. De kaart van de koffie geurt bij mij helaas niet en de kauwgomballen ruiken naar pepermunt.  Ook snap ik niet waarom dit speelgoed niet geschikt zou zijn voor kinderen onder de drie jaar, er zitten geen kleine onderdelen bij en de ring kan wel open, maar daar kunnen kinderen zich volgens mij niet aan bezeren, hij is gemaakt van flexibel plastic. Ik zou dit speelgoed niet geven aan kinderen die nog dingen in hun mond stoppen, maar verder kan het volgens mij geen kwaad.

janod-multigustiVolgens Janod is dit speelgoed gemaakt om geuren te leren herkennen, ik vind het vooral een leuke toevoeging aan het symbolische spel rondom eten. Naast Multigusti bestaat er ook Multifrutti met kaarten die naar verschillende soorten fruit geuren. Bij sommige winkels is er ook een memory spel met 24 geuren te koop: Memofrutti.
Leuk speelgoed, zeker omdat er maar heel weinig speelgoed met verschillende geuren bestaat!

Multigusti en Multifrutti zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Update: Inmiddels hadden wij van Sinterklaas ook de fruitkaarten gekregen, maar na enkele maanden geuren beide sets kaarten niet meer en dan zijn ze toch een heel stuk minder leuk. Jammer!

 

multigusti-janod-geurenspel

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation