Spelstimulering open vragen tijdens het spelenHet is niet moeilijk om positief op het spel van kinderen te reageren, ‘ja mooi’, ‘leuk’ of ‘dat gaat goed’ kun je bijna altijd wel zeggen en ook nog eens zonder heel goed naar het spel van je kind te hebben gekeken. Veel kinderen vinden zo’n opmerking ook erg fijn, maar het is ook goed om af en toe meer open vragen aan je kind te stellen over het spel dat er gespeeld wordt. Via open vragen gaat je kind namelijk meer nadenken en komt het spel vaak verder. Het kind wordt gevraagd verder na te denken over wat er gebeurd in het spel en om oplossingen te bedenken voor problemen in het spel. In dit artikel een aantal voorbeelden van open vragen die je aan je kind zou kunnen stellen tijdens het spelen.

 

Hoe heb je…? (Bijvoorbeeld: Hoe heb je dit gemaakt?)

Hoe zou je…? (Bijvoorbeeld: Hoe zou je het huis groter kunnen maken?)

Wat zou er gebeuren als je…? (Bijvoorbeeld: Wat zou er gebeuren als je hier een gaatje maakt?)

Wat zou jij doen? (Bijvoorbeeld: Wat zou jij doen als dat bij jou gebeurde?)

Waarom denk je dat…? (Bijvoorbeeld: Waarom denk je dat de toren is omgevallen?)

Waar denk je aan? (De meest open vraag, maar misschien ook juist de leukste! Stel kinderen deze vraag als je een aarzeling opmerkt in het spel, meestal komen kinderen dan met de mooiste idee├źn, waarvan ze alleen niet weten of het kan en mag. Heel leuk om te zien waar ze zelf mee komen.)

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer open vragen te bedenken, dit zijn maar wat ideetjes. Door de dagelijkse drukte komt het er soms helemaal niet van om wat dieper in te gaan op het spel van de kinderen, hoewel het juist heel waardevol en leerzaam kan zijn, (maar toch niets kost, heel low-budget ­čśë ) Wie weet helpen deze vragen je om af en toe even stil te staan bij het spel van je kind.Open vragen tijdens het spelen

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation