Zou een spelletje bestaande uit 9 dobbelstenen en zonder vaste spelregels garant kunnen staan voor urenlang plezier?

 

 

 

 

Absoluut! De Rory’s story cubes bestaan inderdaad alleen maar uit 9 dobbelstenen met plaatjes erop, maar dat is ook meer dan genoeg voor urenlang plezier, alleen of samen, op school, bij de logopedie, op vakantie en thuis.

Het is de bedoeling dat de 9 dobbelstenen geworpen worden en dat er met de gegooide plaatjes een verhaal bedacht wordt. Begin bijvoorbeeld met het plaatje wat je het meest aanspreekt, vertel er wat over en verwerk ook de andere plaatjes in je verhaal. Zeker weten dat je opeens de mooiste, bijzonderste, grappigste of spannendste verhalen kunt vertellen!

 

 

 

Dit hele simpele gegeven (gooien en vertellen) is de basis van het spel, maar dan begint het pas. Want gooi je alle dobbelstenen tegelijk, of doe je het een voor een? Verdeel je de dobbelstenen in groepjes van 3 voor een begin, midden en eind van je verhaal, of zie je wel hoe je uitkomt? Begin jij te vertellen en vertellen je medespelers het verhaal verder aan de hand van de volgende dobbelstenen? Vertel je je verhaal, of schrijf je het op, of teken je het? Gebruik je alle dobbelstenen of maar een paar? Begin je je verhaal met ‘Er was eens…’, of met ‘In de verre verre toekomst…’

 

 

Het spelletje is erop gericht om de fantasie te stimuleren. Volgens de fabrikant denkt het  menselijk brein in beelden en vindt het altijd een manier om de plaatjes op de dobbelstenen met elkaar te verbinden. Het spel spelen lukt dus altijd, wel wordt je, hoe vaker je speelt, steeds creatiever in het maken van de verhalen. Je verhalen worden langer en meer uitgebreid.
Niet alleen de verbeelding wordt zo gestimuleerd, maar ook de taal. Zo helpen de 54 plaatjes op de dobbelstenen jonge kinderen om hun woordenschat uit te breiden, maar kan er ook geoefend worden in het vertellen van verhalen met een duidelijk begin, midden en eind. Klanken kunnen geoefend worden en natuurlijk het praten op zich.
Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld proberen om hun verhaal helemaal in de toekomende tijd te vertellen, of misschien wel in het Engels. De kubussen kunnen worden gebruikt als hulp bij het schrijven van verhaaltjes, maar geven ook een heel mooi beeld van de belevingswereld van de verteller. Doordat er aan de hand van de plaatjes een verhaal wordt verzonnen, krijg je een inkijkje in hoe de verteller denkt, hoe hij in het leven staat, en wat zijn normen en waarden zijn.

 

 

De verhaalblokjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.Toch zullen ook tieners en volwassenen veel plezier beleven aan het vertellen van de verhalen. Er zijn 3 verschillende varianten Story Cubes. De ‘Classic’ blokjes met 54 verschillende onderwerpen om over te vertellen. De ‘Actions’ met afbeeldingen van werkwoorden en de ‘Voyages’ met afbeeldingen van onderwerpen en werkwoorden rondom reizen.
Het leuke is, de varianten zijn ook nog eens prima met elkaar te combineren. Ieder setje heeft zijn eigen kleur afbeeldingen op de dobbelstenen, zodat ze na gebruik weer gemakkelijk te sorteren zijn.
De afbeeldingen op de dobbelstenen zijn heel duidelijk. Het is een compact, degelijk en heel veelzijdig spelletje, waar iedereen zijn eigen draai aan kan geven.

Speel het spel bijvoorbeeld met een wedstrijdelement:

De verteller gooit alle dobbelstenen en legt ze duidelijk zichtbaar op tafel. De overige spelers noteren bij iedere afbeelding een woord waarvan zij denken dat de verteller dat zal gaan gebruiken. Vervolgens vertelt de verteller zijn verhaal. Als er tijdens het vertellen een vooraf voorspelt woord wordt gebruikt dan levert dit een punt op. Aan het eind van het verhaal worden de punten geteld en begint het spel opnieuw met een andere verteller. Wie vertelt zijn verhaal met zo min mogelijk punten?

Of begin je verhaal niet met ‘Er was eens..’ maar geef het een andere sfeer door met een van de volgende openingszinnen te beginnen:

  • Het was een donkere en stormachtige nacht…
  • Het begon als een kleine leugen…
  • Toen dieren konden praten…
  • In een land dat nooit was, in een tijd die nooit zou kunnen zijn…
  • Het was koud, heel koud…
  • Help! Gilde…

 

De Story Cubes zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation