Vier ronde schijfjes met een uitstulping als handvat, veel is het niet, maar voeg zand toe en wat enthousiaste kinderen uit de buurt en er ontstaan gezichten, bloemen, schilpadden en vooral veel bollen in het zand..

Volgens mij zijn ze ooit bekend geworden door een televisieprogramma, toen heetten ze nog Willy Spheres, naar de bedenker. Inmiddels worden ze Sand Shapers genoemd, maar hoe ze ook heten, het blijven vier plastic dingetjes. Dingetjes waar je gelijkmatige ronde vormen mee in het zand kunt maken door draaiende bewegingen te maken over een hoopje zand, heel eenvoudig, wel origineel. Kloppend met je handen krijg je nooit echt mooie gelijkmatige vormen in het zand en de meeste zandvormpjes kun je ook maar op een manier gebruiken.
Deze Sandshapers geven nieuwe mogelijkheden voor het modelleren van zand. Er zijn vier verschillende formaten Shapers, die ook voor verschillende groottes bollen zorgen (van 20 tot 50 cm doorsnede). Door grote en kleine bollen met elkaar te combineren kunnen er eindeloos veel figuren in het zand gemaakt worden. Natuurlijk kun je de Sand Shapers ook gebruiken om ronde vormen toe te voegen aan je (met een schepje gemaakte) zandkasteel.

Ik zag het niet helemaal voor me om zelf in het zand te gaan zitten om deze Sandshapers te testen. Als ik in een kleutergroep werk doe ik dat regelmatig, maar om nu bij de speeltuin om de hoek als volwassene in mijn eentje in het zand te gaan wroeten sprak me minder aan. Trouwens, speelgoed kan veel beter getest worden door kinderen zelf, dus ben ik op een mooie woensdagmiddag naar de speeltuin gewandeld en heb ik gevraagd wie me wilde helpen. Van de 11 kinderen riepen direct 5 meisjes ‘ja’. De jongens hadden duidelijk minder interesse. (Nu waren die ook een heel leuk spel aan het spelen, water uit de plas achter de speeltuin halen, over de glijbaan kieperen en dan een waterloop in het zand maken, geweldig!)

Terug naar de meiden, na een korte uitleg gingen ze enthousiast aan de slag. Ze moesten even zoeken welke soort zand het beste werkte om de bollen mee te maken (hard met een beetje zacht zand), maar na korte tijd verschenen er voorzichtige bolletjes in het zand. Alleen, wat doe je met die ballen? Hier hadden de meisjes eigenlijk geen antwoord op.Toen ik ze attendeerde op de voorbeelden op de rand van de Sand Shapers, raakten ze opnieuw enthousiast. Er werden bloemen gemaakt en ook een schilpad kreeg vorm. Inmiddels was ook de interesse van de jongens gewekt, hoewel zij alleen even kwamen kijken. Sommigen wilden ook even proberen, maar hun eigen spel bleef interessanter.

De meiden bleven betrokken bij het spel, ook na een korte drinkpauze. Bij de wat grotere meisjes (6+) ging het maken van de bollen duidelijk beter, de jongere kinderen waren minder zorgvuldig en hadden er ook niet zoveel geduld voor. Daarnaast vraagt het meer creativiteit om met de Sand Shapers iets te maken, het is ingewikkelder dan een zandtaartje bakken. Hierdoor is dit materiaal ook meer geschikt voor grotere kinderen. Leuk, want voor hen is er niet zoveel zandspeelgoed.

 

 

 

 

Zandspeelgoed klopt trouwens niet helemaal, want behalve in het zand is dit materiaal ook prima in de sneeuw te gebruiken. Naast compact, uitdagend en erg betaalbaar is dit speelgoed dus ook heel veelzijdig!

Sand Shapers zijn onder andere verkrijgbaar bij Trendyspeelgoed

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation