sensopathisch spel: slijmSlijm is een leuk materiaal voor sensopathisch spel, het voelt heel anders dan andere materialen, is ongevormd, goedkoop, voelt vies maar toch hou je je handen schoon tijdens het spelen. Het gevoel van slijm kom je verder niet zo vaak tegen, waardoor het extra aantrekkelijk wordt om mee te spelen.

 

 

Slijm kun je zelf maken en dit leek mij leuk om eens uit te proberen, vrolijk ging ik aan de gang met lijm en stijfsel, maar veel meer dan een grote rommel kreeg ik niet. Na een poging of acht heb ik het opgegeven, het kan vast wel, maar ik kon onder andere de juiste lijm niet vinden. Vroeger op school had je van die chemisch ruikende lijm die je niet uit je kleding of van je vingers kreeg en volgens mij heb je dit soort lijm nodig voor het maken van slijm, maar zie die nu nog maar eens te vinden. Alle lijm die ik tegenkwam was waterig. Ook het mengen van de lijm met het stijfsel ging niet heel goed. Ik heb het opgegeven, de lijmrestanten van het aanrecht geschrobd en bedacht dat als het mij niet lukt, ik het jullie ook niet aan wil doen. šŸ™‚ Er zijn ook nog andere recepten voor het maken van slijm, maar deze bevatten of moeilijk te krijgen ingrediĆ«nten of ingrediĆ«nten die en moeilijk te krijgen zijn en ook nog eens giftig zijn… het leek me niet handig.

Veel makkelijker (en voor mij inmiddels goedkoper dan het zoveelste potje lijm kopen) is het kopen van kant en klaar slijm. Tijdens het schrijven van mijn boek, drie jaar geleden, had ik ook slijm gekocht en dit vond ik grote rommel. Het was dun, vies en plakkerig en leek niet op het materiaal wat wij als kind hadden. (Iedereen die ook in de jaren negentig is opgegroeid weet vast wat ik bedoel.)

sensopathisch spel: slijmNa deze weinig succesvolle ervaringen wilde ik slijm vinden wat wel fijn is om mee te spelen.
Ik was voorbereid op een lange zoektocht maar dit viel erg mee, bij de speelgoedwinkel kwam ik wc-potten (?) tegen met slijm wat wel fijn aanvoelt, maar ook bij de Action kwam ik (kikker) slijm tegen wat prettig voelt en weinig rommel geeft.

Wij kieperen het slijm in een diep dienblad en mijn dochter vind het heerlijk om het te kneden, erin te knijpen en eraan te friemelen. Ze is hier al vele uren mee bezig geweest. Ook de potjes vullen en weer leeg kieperen vindt ze leuk. Toch heb ik ook nog wat spelsuggesties bedacht en gezocht om dit spel nog verder uit te breiden:

 

  • Voeg wiebeloogjes toe aan het slijm en maak vreemde wezens, of als je witte slijm hebt, gesmolten sneeuwmannen.
  • Stop (foam) lettertjes of andere kleine voorwerpen in het slijm en laat je kind de ‘schatten’ of bepaalde letters uit het slijm peuteren.
  • Maak met groen slijm en pailetten, kraaltjes en glimsteentjes kerstbomen met versiering.
  • Gebruik slijm als spelondergrond voor klein wereldspel, bijvoorbeeld als vijver of moeras, of met wit slijm als sneeuw of ijs.
    sensopathisch spel: slijm
Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation