Spelen met modderKomende vrijdag is het Modderdag, tienduizenden kinderen wereldwijd zijn die dag op school of op het kinderdagverblijf bezig met de natuur, met water, zand, grond en natuurlijk modder. Erg leuk, heel sensopathisch, heel leerzaam, maar ook een hoop gedoe.

Ik ben vast niet de enige ouder die ook aan alle rommel denkt. Inmiddels ben ik bijna acht maanden zwanger en loop ik door bekkeninstabiliteit niet meer zo makkelijk. Ik zie het dus niet zitten om mijn dochter vrijdag laarsjes aan te doen en met haar door de modder te gaan banjeren. Zo’n wurm van twee valt gegarandeerd ook nog eens languit… Nee, ik sla even over.

Andersom wel jammer, wat spelen met modder is zo leuk! De droge kluiten die met wat water zacht worden en met nog meer water vloeibaar… De geur van de natte grond… Het zuigende gevoel aan je voeten… De luchtbellen die opstijgen uit de derrie… Glibberen en glijden… Takjes, steentjes en diertjes vinden en bekijken… Het gevoel van opdrogende modder aan je handen… Spelen met modder mag niet zo vaak en is (daardoor) wel heel bijzonder, toch wel leuk om er wel iets mee te doen.

Natuurlijk kunnen er allerlei redenen zijn waarom je het niet zo ziet zitten om je kind met oude kleren en laarzen op pad te sturen, maar zoals gezegd is het ook jammer om Modderdag dan maar helemaal over te slaan. Hieronder een spelsuggesties voor sensopathisch spel met modder wat minder gedoe en rommel geeft.

Spelen met modder

Spelen met modder

Vul een ruime bak met tuingrond (of zand, maar grond is wel leuker) en geef daarbij een gieter met water, wat diertjes (bijvoorbeeld varkens), steentjes, takjes, bakjes, wat je wilt. Autootjes zijn ook leuk, hiermee kun je sporen in de modder maken. Zet deze bak op een tafel en trek je kind eventueel een schort aan. Spelen maar!
ModderHet proces waarin kluiten grond veranderen in vloeibare modder is erg leuk en leerzaam. Om deze reden zou ik de kinderen stimuleren om veel te voelen, aan de droge grond, aan de stevige modder, aan de natte modder en aan de vloeibare modder. In eerste instantie zou ik ook geen lepels oid. bij dit spel geven, laat ze maar met hun handen bezig zijn en het ervaren!  Als je kind de modder vies vindt, kan het wel helpen om een lepel te geven, misschien durft hij dan meer met het materiaal te spelen, de afstand tussen het kind en de modder is dan letterlijk wat groter en dus minder eng of vies.
Je kunt er ook voor kiezen om de gieter water niet direct te geven, zodat je kind eerst even tijd heeft om de droge grond goed te verkennen.
Het voordeel van een bak met sensopathisch materiaal is dat ieder kind er op zijn eigen niveau mee zal gaan spelen. Is je kind toe aan het beleven en verkennen van het materiaal en voelt, roert en pakt hij erin? Prima! Is je kind al wat verder en wil het er meer mee gaan spelen? Ook goed, daarvoor heb je die extra spulletjes klaargezet, zoals de varkentjes.

Soms vraagt je kind opeens om iets heel anders dan dat je had klaargezet, omdat het misschien met de modder wil gaan koken of verven, leuk! Wil je kind niets weten van het materiaal? Ook dit kan gebeuren, je kind is er dan nog niet aan toe. Je kunt het kind nog even proberen te stimuleren om ermee te spelen, maar zet er niet teveel druk op. Spelen is een leuke activiteit en wil hij niet, dan niet. Meestal hebben kinderen in zo’n geval er toch meer van opgepikt dan je denkt, ze hebben het materiaal bekeken en geroken en misschien willen ze er over een aantal weken wel mee spelen.

sensopathisch spel met modder

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

2 Thoughts on “Sensopathisch spel: Spelen met modder!

  1. Wat leuk dat het modderdag is, is dat ieder jaar iets op scholen? Ik geef zelf les, maar heb er nooit eerder van gehoord!

    • Sharon Vleugel on 1 juli 2014 at 22:54 said:

      Modderdag is wereldwijd op 29 juni (International Mud Day), maar als dit in het weekend valt, wordt het verplaatst naar de vrijdag of maandag… Vorig jaar is er voor het eerst een Modderdag in Nederland gehouden en vanwege het succes van vorig jaar, doen er steeds meer scholen en instellingen mee met Modderdag. Ook voor de komende twee jaar zijn er al aankondigingen van Modderdag. Niet vreemd dus dat je het niet kende, het is nog redelijk nieuw..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation