Sensopathisch spel WaterballetjesWaterballetjes zijn geleiachtige parels die vochtig aanvoelen en stuiteren, ideaal voor sensopathisch spel! Een tijdlang dacht ik dat deze balletjes alleen in de VS verkrijgbaar waren, maar een kleine zoektocht op internet leerde me dat ze hier ook te koop zijn. Een eerste voorzichtige bestelling leidde al snel tot een tweede en inmiddels hebben diverse kinderen al diverse keren heerlijk gespeeld met deze waterballetjes!

 

 

 

 

Sensopathisch spel: WaterballetjesAls je de waterballetjes koopt zijn ze zo klein als een speldenkop en zitten ze in een heel klein zakje, er zijn verschillende kleuren te koop, maar er zijn ook zakjes met gemengde kleuren. Je doet deze balletjes in water en laat ze 10 tot 16 uur weken, in deze tijd groeien ze tot het formaat van een knikker. Deze balletjes worden eigenlijk gebruikt bij kamerplanten of snijbloemen, in plaats van potgrond, maar zijn ook erg leuk om mee te spelen. Dit kan ook prima, de balletjes zijn niet giftig en geven geen kleur af, het wordt alleen afgeraden om ze in de mond te stoppen in verband met verstikkingsgevaar. Als je samen met je kind sensopathisch met de waterballetjes speelt is er dus niets aan de hand.
Het leuke van deze balletjes is dat ze wel nat aanvoelen, maar dat je tijdens het spelen er eigenlijk geen rommel van hebt. Je kunt de balletjes ook blijven gebruiken, na verloop van tijd worden ze kleiner, maar als je wat water toevoegt, groeien ze weer.

Soms gaat er wel een balletje kapot, maar het is ook leuk spelen met deze kapotte balletjes, ik had alle kapotte balletjes verzameld en deze stukjes gelei aangeboden met wat plastic dieren in een bak en ook hier werd heerlijk mee gespeeld. Het biedt ook mogelijkheden dat de balletjes kapot kunnen gaan, je kunt er voorzichtig mee spelen om geen balletjes kapot te maken, maar het geeft ook juist ruimte voor een spel waarin kinderen proberen de balletjes kapot te duwen.

De balletjes zijn niet duur en met twee zakjes heb je al genoeg balletjes voor een kind om lekker mee te spelen. Mijn dochter vond het, naast het voelen, heel leuk om de waterballetjes met een lepel van het ene bakje in het andere bakje te scheppen, (wat ook nog eens een prima oefening voor haar is, ik heb liever dat ze op deze manier met een lepel oefent, dan dat ze tijdens de avondmaaltijd eindeloos met het eten zit te knoeien).

Als variatie kun je ook scheerschuim toevoegen aan het spel met de waterballetjes, het spel wordt dan weer heel anders en na het spelen zijn de balletjes gemakkelijk schoon te spoelen onder de kraan (in een zeef of vergiet). Of speel eens met deze balletjes op een (zelfgemaakte) lichtbak!

Waterballetjes kun je onder andere hier kopen.

Sensopathisch spel: Waterballetjes

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Sensopathisch spel: Waterballetjes

  1. Pingback: Lente: spelen met ‘droog’ water #5 |

  2. Pingback: Sensory tubes – speelsuggesties | Toys42Hands

  3. Pingback: Sensopatisch spelen met waterballetjes - Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation