Sensopathisch spel: ZintuigenzakjesHeerlijk hoor dat sensopathische spel, mijn dochter wil soms wel drie keer op een dag kleien, maar soms heb ik even geen zin in rommel, voor deze momenten zijn zintuigenzakjes heel handig; wel lekker sensopathisch spelen, maar zonder gedoe.
Zintuigenzakjes kunnen ook heel goed gebruikt worden bij jonge kinderen of bij kinderen met een beperking. Of voor kinderen die zand, verf, klei enz, al snel vies vinden…Ach, ik vind ze zelf ook gewoon leuk, eigenlijk zijn zintuigenzakjes geschikt voor iedereen!

Sensopathisch spel: ZintuigenzakjesZintuigenzakjes zijn Zip-lock zakken gevuld met vloeibaar ongevormd materiaal, bijvoorbeeld water, verf, scheerschuim, haargel, enz.
Aan deze natte vulling kun je nog kleine dingetjes toevoegen zoals knopen, glitters, kralen, maar ook kleine stukjes speelgoed. Deze toevoegingen maken de zakjes interessanter waardoor je kind er langer mee zal spelen.
Voordat je de zak sluit is het handig om met een rietje zoveel mogelijk lucht uit de zak te zuigen, doe je dit niet, dan heb je een grote luchtbel in de zak en speelt het minder leuk.
Meestal blijven de zakjes prima dicht zitten, maar voor de zekerheid doe ik vaak nog een stuk tape over de sluiting heen.

SONY DSCVandaag heb ik zelf twee zintuigenzakjes gemaakt, een met water en babyolie en een met haargel.
Hoewel het heel simpel lijkt is het zakje met water toch erg leuk. Je kunt aan het water wat kleurstof toevoegen voor een leuk effect, of er olie bij doen. Ik had voor mijn gevoel een hele plons babyolie in het zakje gedaan, maar toch was het effect maar klein. Dikkere olie, of meer babyolie had beter gewerkt. Mijn dochter vond het helemaal niet erg, de zak met water was heel interessant voor haar. Je kunt ook variëren met de temperatuur van het water, mijn zak was gevuld met handwarm water, wat mijn dochter heel lekker vond. Ze tilde de zak steeds op haar schoot en legde haar wang ertegen. De andere zak was veel kouder, waardoor we het nog een poosje over warm en koud hebben gehad.
Aan de zak met haargel had ik kleine kikkertjes en bloemetjes toegevoegd. Nine is lang bezig geweest om de kikkertjes naar de bloemetjes toe te knijpen. De verschillen tussen de zakjes zijn erg leuk. De waterzak is heel beweeglijk en redelijk zwaar en nodigde veel meer uit tot grovere bewegingen, toen Nine de zak zag begon ze er direct op de slaan met een handje. De zak met de dikkere vloeistof nodigde veel meer uit tot knijpen en friemelen, maar was ook erg leuk om met je voeten te verkennen. Met de waterzak deed ze trouwens ook veel gerichte kleine bewegingen, met een vingertje erin prikken, aaien, zachtjes erop duwen, enz.

Zakken met dikkere vloeistof zijn wel makkelijker in gebruik, deze zakken zijn over het algemeen niet zo zwaar en gaan ook veel minder snel lek. Als ze al lek gaan, dan komt de dikke vloeistof niet zo snel uit het kleine gaatje van het lek gelopen, hierdoor vind ik het wat onbezorgder spelen met een zak, ik hoef minder goed op te letten.
Andersom is een waterzak wel erg leuk en gemakkelijk te maken, ze gaan sneller lek, maar het is ook maar water. Als je het water kleurt met een klein beetje voedingskleurstof, dan geeft het niet als het lekt. (Weinig kleurstof ivm vlekken op de kleding.)
Doordat de waterzakken vrij zwaar zijn, zijn ze ook geschikt als proprioceptisch (verzwarings-) speelgoed.

Binnenkort volgen er meer posts met ideeën voor zintuigenzakjes. sensopathisch spel: zintuigenzakjes

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

2 Thoughts on “Sensopathisch spel: Zintuigenzakjes!

  1. Ik zou graag een speelgoedbak maken met allemaal van dit soort speeltjes. Het moet wel tegen een stootje kunnen. Wat adviseer jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation