Djeco speelgoed etenswarenNa een hele maand low budget gespeeld te hebben, kijkt Spel Speel Spelen nu alvast vooruit naar de komende Sinterklaas periode. De komende tijd zal ik veel recensies van speelgoed op dit blog plaatsen waardoor je wellicht op ideeën komt voor originele 5 december cadeautjes.

Vandaag de start, met een erg leuk setje groente en fruit, van het merk Djeco. Louis en Clementine.
Vorige maand heb ik via Marktplaats (low-budget, helemaal volgens het thema) een keukentje gekocht voor mijn dochtertje, maar behalve wat kookgerei zat er niets bij. Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar leuk speelgoed eten.

Nu was dit inderdaad nog best een zoektocht, ik ben waarschijnlijk ook heel kritisch, maar veel speelgoedvoedsel vind ik niet leuk. Vaak is het heel erg plastic en onrealistisch qua kleur en proportie. Denk aan knal gele plastic boterhammen die even groot zijn als de felrode hele taarten die in hetzelfde setje zitten. Het merk Haba heeft wel een prachtige serie speelgoed etenswaren in hout en stof, maar het bijbehorende prijskaartje vind ik dan weer minder aantrekkelijk.

Speelgoed groente en fruit DjecoMijn zoektocht eindigde bij het setje Louis en Clementine. Een klein doosje met daarin 6 stuks groente en 6 stuks fruit. Ieder stuk is ongeveer 5 cm groot en voelt prettig aan doordat het gemaakt is van zacht en enigszins flexibel plastic. De stukken zien er redelijk realistisch uit met matte en glanzende delen en met hier en daar wat kleurverloop. Bij dit setje kloppen de verhoudingen ook niet, een halve kiwi is net zo groot als een hele peer of een hele banaan, maar op de een of andere manier is dat niet heel storend.

 

 

 

 

 

Djeco Louis en ClementineOok met het doosje zelf kun je spelen, in de doos zit een vakverdeling en op het deksel staat een marktkraam afgebeeld, waardoor je met dit setje markt zou kunnen spelen.
Natuurlijk kan er nog veel meer gespeeld worden met deze stukken groente en fruit. Zo heb ik ze bij een keukentje gedaan, maar ook in een winkel of bij een serviesje kan dit materiaal prima gebruikt worden.
Als een kind beginnend symbolisch spel speelt, is het erg leuk om eten aan het spel toe te voegen. Ieder kind herkent dit en weet wat er gespeeld moet worden (op een bordje leggen, lepel erbij, blazen, happen, enz). Hierdoor loopt dit spel vaak goed. Spelen dat je eet of eten maakt is, net als in het echt, ook een activiteit met veel ruimte voor sociale interactie, voor elkaar koken, met elkaar eten, genoeg ruimte voor eenvoudig samenspel. De kinderen weten vanuit de realiteit vaak goed wat ze in het spel kunnen zeggen en vragen, waardoor ze dit spel vaak ‘goed’ kunnen spelen ook al hebben ze verder nog weinig ervaring met (samen) symbolisch spelen.
Dit setje bevat herkenbare (gezonde) etenswaren waardoor ik het een mooie toevoeging vond aan het beginnende symbolische spel van mijn eenjarige dochter.

En ook mijn dochter vindt het leuk materiaal, ze heeft er al heel wat mee gekookt, maar ook haar knuffels krijgen regelmatig een hapje wortel, paprika of ei (mijn dochter vindt de aardappel blijkbaar meer op een ei lijken, ze ziet ook niet zo vaak ongeschilde aardappels). Als je het doosje koopt zit er een leuke hoes om het doosje om ervoor te zorgen dat je marktkraampje niet beschadigd raakt. Ook is het doosje erg stevig, het hele setje komt degelijk over, het zal niet snel kapot gaan, aan de andere kant, ik betaalde ook ruim 15 euro voor de set. Het enige wat ik niet snap, is waarom de adviesleeftijd voor deze set 4+ is, ik heb geen idee waarom, de stukken groente en fruit zijn echt te groot om verstikkingsgevaar op te kunnen leveren voor kleine kinderen. Zoals ik al aangaf, het is echt leuk materiaal om symbolisch mee te spelen, juist voor de jonge kinderen.

Djeco heeft nog meer van dit soort setjes in hun assortiment, zoals een ijssalon, een pannenkoekenwinkel (Djeco is Frans, dus waarschijnlijk een crêperie) een taartjeswinkel en een bloemenwinkel. Ook zijn er setjes met broodjes en taartjes, allemaal in hetzelfde soort leuke doosjes.  Dit setje is het enige setje wat is uitgevoerd in plastic, de anderen zijn in hout. Stuk voor stuk erg leuke setjes om smakelijk symbolisch mee te spelen.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation