Speelhoeken in huisIn veel huizen staat het speelgoed allemaal langs een kant: een keukentje met ernaast een Playmobil set, daarnaast de poppenspullen en dan een doos met blokken. Lekker open en overzichtelijk, maar niet ieder kind komt hierdoor tot spel. Kinderen hebben behoefte aan hoeken om in te spelen. 

Speelhoeken in huis hoeven niet groot te zijn: een speelhoek van een meter bij een meter is voor kleine kinderen voldoende. Door het afbakenen ontstaat er meer rust; kinderen gaan minder door de kamer heen rennen, zijn geconcentreerder bezig en hebben zelf ook het gevoel in een andere ruimte te zijn en niet zo bekeken te worden.

Door hoeken in te richten prikkel je de fantasie en stimuleer je het rollenspel. Veel kinderen vinden het fijn om een hoekje te hebben dat door kan gaan als huisje. Je kind gebruikt het huisje dan als basis en kan op weg gaan naar hoek twee.

Speelhoeken in huisDeze tweede hoek kan van alles zijn: een winkel, het postkantoor, de dokters- of tandartsenpraktijk, de school, de kinderboerderij of iets totaal anders. Kijk goed naar wat er leeft bij je kind. De tweede hoek kun je ook regelmatig veranderen: een winkel kan de ene keer een bakkerij zijn (met zelfgebakken broodjes), de volgende keer een groenteboer en daarna een kantoor.

Kinderen baseren hun spel op de werkelijkheid; ze zijn je de hele dag aan het kopiëren en spelen graag met jouw spullen. Kies bij het creëren van een hoek ook zoveel mogelijk voor echt: de speelgoedversie is leuk, maar de ‘grotemensenversie’ is leuker. Metalen pannen in de keuken, echte tandenborstels en mondkapjes voor bij de tandarts, een kam en een b orstel voor bij de kapper en plantjes voor de bloemenwinkel.

Speelhoeken in huisDoor het jaar heen spelen er allerlei thema’s: Sint, Kerst, de seizoenen, de halfjaarlijkse tandartscontrole… Het is leuk om een tweede hoek aan te laten sluiten op wat er speelt op dat moment. Bedenk daarbij altijd: wat valt hier te spelen? Een lentehoek daagt niet echt uit tot spel, een bloemenwinkel des te meer. Geef een themahoek een duidelijke opdracht mee, zoals een de postkamer van de Sint, in plaats van een Sinterklaashoek.

 Wat ideeën:

  • Bloemenwinkel: Echte plantjes, (zelfgemaakte) bloemen, vazen, cadeaupapier en -lint, een tafel om boeketten op te schikken, kassa.
  • Boekwinkel/Postkantoor: Boeken, tijdschriften, kaarten, enveloppen, kassa, potloden, pennen, enkele stempels, postzegels/stickers, etiketten, brievenbus, postzak, oude pasjes.
  • Fabriek: veel doosjes: klein en groot; brede tape, pennen, etiketten, stickers en allerhande formulieren om van alles op te schrijven, een scan-apparaat (bijvoorbeeld een oude afstandsbediening).
  • Dokter: een stethoscoop, verbandspullen die over datum zijn, spuitje, dokterskleding.
  • Tandarts: tandenborstels, mondspiegeltje, klein lampje om in de mond te kunnen kijken, mondkapje, bekertje, servetjes, een goede stoel, bank of tafel om op te liggen, dokterskleding, een wachtkamer met boekjes.
  • School: tafel, stoeltjes, schriften, potloden, pennen, gum, liniaal, een schrijfbord met krijtjes, klok.

Vrij naar: Hoekjes in huis | Kiind.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation