knierijmjes en bewegingsversjesIn de post over spelen in het eerste half jaar kwam het op knierijmpjes en bewegingsversjes. Versjes voor op schoot of met bewegingen. Kleine korte spelletjes die bijna altijd wel even tussendoor kunnen. Veel kinderen genieten enorm van deze korte momentjes van contact. Baby’s, maar ook dreumessen, peuters en kleuters.

Sommige rijmpjes zullen bekend zijn, andere minder. Ook zal het ene versje meer bij je passen als het andere. Toch zijn het altijd kleine leuke spelletjes waar je niets anders voor nodig hebt dan jezelf.

Hoewel deze spelletjes vooral leuk zijn, zijn ze ook goed. Het versterkt de band met het kindje waar je mee speelt, maar leert het kindje ook over zijn eigen lichaam en zijn zintuigen. Daarnaast zijn rijmpjes en versjes goed voor de taalontwikkeling. Speel ze!

Rijmpjes  en versjes voor baby’s (maar ook voor oudere kinderen)

Daar komt een muisje aangelopen…. Helemaal in het nekje van … gekropen! (Loop met je vingers over de buik van de baby richting de hals, vanaf ‘helemaal’ versnel je en kriebel je in de nek van de baby.)

Wiegen, wiegen, wiegen, ’t kindje heeft verdriet. Als ik nu eens toveren kon, dan huilde het kindje niet. Wiegen, wiegen, wiegen moet ik doen. Omdat ik niet kan toveren geef ik het kind een zoen. 

knierijmjes en bewegingsversjesEen klein teentje, een iets groter teentje, een teen in het midden, een nóg iets groter teentje en de allergrootste teen! (Wrijf over ieder teentje, wist je dat het masseren van de grote teen slaap schijnt te bevorderen?)

Versjes voor op schoot

Een klein jongetje (of meisje) roeit op zee, maar het roeien valt niet mee. Hij roeit met links en hij roeit met rechts. Hij roeit tegen hoge golven op. En dan… Hoera! WEG is het ruime sop! (Beweeg zachtjes je benen en houdt de handjes vast, maak met de armen roeibewegingen in het tempo van het versje. Versnel je benen bij de hoge golven en strek de armpjes bij ‘hoera’. Eindig het versje met een knuffel.)

We hobbelen, we bobbelen, we gaan hard op en neer. Maar niet té hard, want als ik val, doen mijn billen zeer!

Hop! Hop! Hop! Paardje in galop. Over hekken, sloten henen, maar voorzichtig, breek geen benen. Hop! Hop! Hop! Paardje in galop!
Hop! Hop! Ho! Paardje eet geen stro. ‘k Zal het paardje haver kopen, zodat het in galop gaat lopen. Hop! Hop! Ho! Paardje eet geen stro!

Samen op de knieboot, wie vaart er met ons mee? We zijn echte matrozen, piraten op de zee. We lachen en we schudden, ja we doen lekker gek, Maar hé, wat voel ik nu zeg? Nee! Onze boot is lek! (Beweeg van voor naar achter tijdens dit versje, wiebel een beetje tijdens ‘we schudden’ en laat het kindje tussen je benen zakken wanneer de boot lek gaat.)

Bewegingsversjes

Met je handjes kun je klappen. Met je voetjes kun je stappen. Met je teentjes kun je wiebelen. Met je vingers kun je … kriebelen!

Zo groot als een huis. Zo klein als een muis. Zo dik als een beer. Zo dun als een speer. Zo lang als een bus. Ik geef jou een kus! (Beeld de bewegingen uit, bij zo lang als een bus kun je je op de grond liggend zo lang mogelijk maken. Werp tenslotte een kushandje naar elkaar.)

knierijmjes en bewegingsversjesTwee handjes op de tafel. Twee handjes in de zij. Twee handjes op de schoudertjes, op ’t hoofdje allebei. De rechter gaat naar voor, de linker doet ook mee. En steek ze nu maar flink vooruit, die handjes alle twee. Nu maken we twee vuistjes, zo dik als het maar kan. En trommelen op de tafel, van rommel, de rommel de bom. De duimpjes zijn de dikste, de pinkjes zijn heel klein. Nu moeten die twee handjes, weer vlug op het rugje zijn!

Bron: Lambert, S. 2004. De leukste speelversjes en knierijmpjes, Aartselaar, Oosterhout. Deltas.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Knierijmpjes en bewegingsversjes: Samen spelen op schoot

 1. Pingback: Spel in het eerste half jaar

 2. Maxime on 7 oktober 2013 at 18:45 said:

  hallo,
  ik heb een vraagje weet iemand van wie dit rijmpje is, ik heb namelijk de naam nodig voor bron vermelding
  “Zo groot als een huis. Zo klein als een muis. Zo dik als een beer. Zo dun als een speer. Zo lang als een bus. Ik geef jou een kus!”

  alvast bedankt

 3. Sharon Vleugel on 7 oktober 2013 at 19:28 said:

  Hallo,

  De bron staat bij het artikel, namelijk: Bron: Lambert, S. 2004. De leukste speelversjes en knierijmpjes, Aartselaar, Oosterhout. Deltas. Veel succes met je studieopdracht!

  Hartelijke groet,

  Sharon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation