spel baby eerste half jaarVan een klein en volkomen hulpeloos wezentje groeit een baby in het eerste halve jaar van zijn leven uit tot een kindje wat steeds meer wil en kan ontdekken. Juist in deze eerste tijd is het soms lastig om het juiste spelmateriaal te kiezen. Er bestaat heel veel babyspeelgoed, maar veel materiaal is meer van hetzelfde, ook is veel materiaal nog te moeilijk. Welk spel en speelgoed past bij deze jonge kinderen?

 

 

 

Algemeen geldt voor deze leeftijdscategorie dat mensen het leukste en passendste speelgoed zijn. Baby’s vinden gezichten en stemmen erg interessant, ze kijken en luisteren graag naar je en leren hier veel van. Ook kun jij, in tegenstelling tot speelgoed, de activiteit helemaal afstemmen op het kindje.

Toch merk ik dat ik het best lastig vind om passende activiteiten te doen met mijn dochtertje, ik kom vaak op hetzelfde uit. Nu houden kinderen enorm van herhaling, maar ook voor jezelf moet het wel leuk blijven. Daarnaast zijn er ook momenten dat het fijn is als je kindje even zelf speelt, zodat jij je handen vrij hebt voor andere dingen.

0 tot 3 maanden

 

Spelletjes


Hoewel in de eerste 2-3 maanden eten en slapen de belangrijkste bezigheden zijn, hebben baby’s elke week meer contact met hun omgeving. Baby’s vinden het erg leuk als je tegen ze praat, voor ze zingt en kleine bewegingsspelletjes met ze doet.

Suggesties:

Daar lopen twee hondjes, stap,stap,stap. Ze kriebelen aan je …. krab, krab, krab. (Kriebel en benoem het lichaamsdeel waar je kriebelt.)

Trappen, trappen, trappen met mijn beentjes, ze worden niet moe, ze worden niet moe. Trappen, trappen, trappen op mijn fietsje, we rijden naar… oma toe. (buig en strek hierbij om beurten de beentjes van de baby, goed voor de buik- en beenspieren.)

Draai al zoemend met je vinger cirkeltjes in de lucht. Komt steeds wat dichterbij. De baby zal de ‘bij’ met de ogen proberen te volgen. Laat de bij met een zachte zoem op de neus terechtkomen.

zwart-wit patronen: spel baby eerste half jaarSpeelgoed


Als een baby net geboren is, ziet het zo ongeveer een afstand tot 25 centimeter. Daarna wordt het zicht vaag en wazig. Het is dan ook aan te raden in de eerste twee à drie maanden speeltjes met sterk contrasterende kleuren aan te schaffen; zwart-wit patronen of felle kleuren als rood. Baby’s hebben een voorkeur voor ronde vormen.

 

Bied niet te veel aan, 4 of 5 speeltjes is meer dan genoeg voor deze jonge kinderen.

spel baby eerste half jaarZo rond de 3 maanden gaan baby’s hun armen ontdekken en wordt het leuk om te spelen met iets wat boven ze hangt. Een babygym is nog veel te druk voor deze kinderen, (ze kunnen er ook niet omheen kijken) span liever een lint van de ene kant van de box naar de andere kant en hang hieraan een eenvoudig speeltje. Krakende speeltjes zijn bij veel kinderen favoriet, evenals visueel speelgoed zoals een projector.

 

 

 

 

 

3- 6 maanden


Na de eerste twee maanden gaat de ontwikkeling snel vooruit; bij de derde maand ontdekt de baby zijn handjes. En zijn mond! De vuistjes gaan steeds verder open en zo ongeveer alles wat er vast wordt gepakt, verdwijnt linea recta richting mond. Rond de tijd dat de baby een maand of vier is, heeft hij het kleurenspectrum al uitgebreid tot regenboogniveau. Kleurrijk speelgoed kan rond deze periode prima worden aangereikt. De kleine reageert steeds beter op verschillende prikkels. Ook de hand-oog coördinatie verbetert aanzienlijk en het lukt steeds beter om diepte te zien.

Spelletjes


Spelletjes zorgen voor veel plezier. Door spelletjes te herhalen, gaat de baby het spel herkennen en zal hij vol verwachting  uitkijken naar de ontknoping. Komt zijn verwachting uit dat zal hij schaterlachen. Lachen en huilen liggen in deze fase dicht bij elkaar. Is het spelletje te spannend? Dan zal het lachen opeens om kunnen slaan in huilen.

Suggesties:

Ik ga… je…. pakken! (Nader de baby en kietel hem bij ‘pakken’ op de buik)

De maan is rond, de maan is rond. (teken met je wijsvinger tweemaal een cirkel op de buik van de baby) Hij heeft twee ogen, (teken 2 ogen) een neus, (teken een neus) en… een MOND! (Druk een kus op zijn buikje.)

Spelen op een strandbal:spel baby eerste half jaarBlaas een strandbal op en leg de baby er met zijn buik bovenop, houdt hem goed vast en rol zachtjes heen en weer. Omdat zijn gewicht door de bal gedragen wordt, kan hij zich afzetten met zijn voeten, ook leert hij controle houden over zijn hoofd, nek, schouders en benen. Dit spelletje is voor veel kindjes ontspannend.

Ook knierijmpjes en schommelspelletjes zoals ‘een damespaard’, ‘op een grote paddenstoel’ en ‘schuitje varen’ zijn geliefd. Hier volgt binnenkort een aparte post over.

Speelgoed


Nu is de babygym wel heel leuk, veel kinderen genieten van alle mogelijkheden. Als kinderen op hun buik kunnen draaien is het spel met de speelboog even minder interessant voor ze. Zodra ze bekender zijn met het spelen op de buik, kan de babygym worden gebruikt op de momenten dat de baby te moe is om nog op de buik te liggen, maar ook niet zomaar op de rug wil liggen.
Het is dan een mooie afleiding van het omrollen.

 

spel baby eerste half jaarNu de baby steeds beter kan grijpen is de rammelaar dankbaar speelgoed. Ook knuffeldieren of (krakende) knuffeldoekjes vinden veel kinderen interessant. Denk ook eens aan een speelspanner voor aan de kinderwagen of Maxi Cosi. Wanneer de baby zijn voeten ontdekt, kunnen ze zich heerlijk vermaken met speelsokjes.

 

 

Ik vind vooral het babyspeelgoed van Lamaze en Haba erg mooi, origineel en goed doordacht. Het speelgoed kan vaak op meerdere manieren (en dus op meerdere leeftijden) gebruikt worden of is heel goed afgestemd op wat de baby op dat moment kan of interessant vindt.

 

Bron:
Babyspeelgoed, Kiki Wegener februari 2011
Wij jonge ouders 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation