Karton, het is goedkoop, stevig en recyclebaar. Een ideaal materiaal om mee te spelen. Het kan  van alles worden èn precies zoals jij het wilt. Omdat je er eerst iets van moet maken voordat je ermee kunt spelen wordt het spelen ook een stuk gemakkelijker, gedurende het bouwen is er tijd om na te denken over wat er gespeeld gaat worden, hoe en met wie. Op dit blog dan ook regelmatig aandacht voor het spelen met karton.

 

 

Het bewerken van karton gaat niet altijd even makkelijk. Dit is op te lossen door zelf het spelmateriaal te maken voor je kind. Andersom kan het ook heel leuk zijn om het spelmateriaal samen met je kind(eren) te maken. Samen overleggen over hoe het moet worden is heel leerzaam, leuk en gezellig. Ook zal je kind waarschijnlijk nog enthousiaster spelen met jullie samen gemaakte speelgoed!

Een ander voordeel van het werken met karton is dat je het speelgoed in ieder gewenst formaat kunt maken, voor kinderen tot een jaar of vier mogen de speelvormen groot zijn, oudere kinderen vinden een kleiner formaat vaak prettiger. Hoe groter het speelobject is, hoe sneller kinderen er samen mee zullen gaan spelen. 

Poppenhuis

Er zijn verschillende soorten poppenhuizen te maken van karton, vandaag heb ik gekozen voor een huis met een duidelijke werkbeschrijving (om er even in te komen 🙂 ). Dit huis komt uit het tijdschrift ‘Jij en je kinderen’ en is stevig en goed te maken. Wel zou ik ook inkepingen maken aan de onderzijde van de korte muurdelen, zodat het huis gemakkelijker in elkaar te zetten is. Deze inkeping komt dan onder de bestaande inkeping van bovenaf. Zorg er wel voor dat er nog een paar centimeter karton tussen deze inkepingen zit, anders verliest het huis zijn stevigheid.

De afmetingen uit de werkbeschrijving zijn over te nemen, of af te stemmen op het formaat van het karton en/of de speelfiguren. Voor een huis voor de knuffels is een groot formaat leuk, voor een Playmobil huis zal een slagje kleiner beter passen. Veel maak- en speelplezier!

Spelen met karton poppenhuis

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation