verven met kinderenKarton, het is goedkoop, stevig en recyclebaar. Een ideaal materiaal om mee te spelen. Het kan van alles worden èn precies zoals jij het wilt. Omdat je er eerst iets van moet maken voordat je ermee kunt spelen wordt het spelen ook een stuk gemakkelijker,  gedurende het bouwen is er tijd om na te denken over wat er gespeeld gaat worden, hoe en met wie. Op dit blog dan ook regelmatig aandacht voor het spelen met karton.

 

Het bewerken van karton gaat niet altijd even makkelijk. Dit is op te lossen door zelf het spelmateriaal te maken voor je kind. Andersom kan het ook heel leuk zijn om het spelmateriaal samen met je kind(eren) te maken. Samen overleggen over hoe het moet worden is heel leerzaam, leuk en gezellig. Ook zal je kind waarschijnlijk nog enthousiaster spelen met jullie samen gemaakte speelgoed! Een ander voordeel van het werken met karton is dat je het speelgoed in ieder gewenst formaat kunt maken, voor kinderen tot een jaar of vier mogen de speelvormen groot zijn, oudere kinderen vinden een kleiner formaat vaak prettiger. Hoe groter het speelobject is, hoe sneller kinderen er samen mee zullen gaan spelen.

Schildersezel

Spelen met karton: schildersezelOp Pinterest vond ik deze foto van een design schildersezel, deze heb ik gebruikt als inspiratie om zelf een schildersezel te maken. Ik had nog een verhuisdoos waar ik niets meer mee deed en heb hiervan de ezel gemaakt. Hoewel ik eerst een papieren maquette had gemaakt, lukte het me toch niet helemaal in een keer. Nu ligt dat aan mij, mijn ruimtelijk inzicht is heel erg slecht en ik was dus eigenlijk al heel trots dat het me wel gelukt is.

 

 

 

Spelen met karton: schildersezelOp het tekeningetje zie je de afmetingen waar ik uiteindelijk op uitkwam. Maak in het deel van 60 cm op ongeveer 15 cm hoogte (gezien vanaf de kant waar het stuk van 20 cm op aansluit) een snee die net iets breder is dan het smalste stuk (het uiteinde van het deel van 47 cm). Schuif de 12 smallere centimeters door de geuf en vouw het karton na 5 cm om. Maak nogmaals een vouw in het karton, zodat het karton dubbel komt te zitten en stop het uiteinde van het karton terug in de gleuf. Hoe breed je de ezel maakt, ligt een beetje aan de breedte van je karton, ik kwam op 33 cm uit. Mijn smalste deel was 19 cm en ik had een gleuf van 20 cm gemaakt.

 

 

Spelen met karton: SchildersezelDoordat ik een oude doos heb gebruikt moest ik sommige stukken karton verstevigen, op de plaatsen waar er vouwen in de doos zaten (voor de hoeken van de doos) heb ik aan de binnenkant van mijn ezel een extra stuk karton geplakt (een van de flappen van het deksel) Ook naast de gleuf moest ik het karton nog een beetje verstevigen. Anders dan in mijn voorbeeld heb ik de rol schilderpapier niet in de ezel gelegd, maar erachter op de grond. (Anders moest ik weer een snee in het karton maken, waardoor de ezel aan stevigheid verliest) het papier heb ik vervolgens vastgezet door het onder twee stukken elastiek door te laten lopen.

 

Mijn dochter vond het erg leuk om op deze manier te verven. Haar manier van verven werd ook anders, op tafel gaat ze al heel snel met haar handjes in de verf en gebruikt ze de kwast hooguit maar een paar seconden. Nu op dit schuine vlak deed ze juist bijna alles met een kwast. Hoewel ze het schilderen met haar handjes heerlijk vindt en het ook heel leerzaam is, vond ik het ook juist fijn dat ze deze keer gericht met een kwast aan de slag ging.

Schilderen op een echte schildersezel van karton

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation