spelletjes zonder spullenDe zomervakantie komt eraan, de tijd van ontspannen, genieten en dagjes weg of op vakantie. Heel erg leuk, maar vakantie betekent ook vaak wachten. Wachten op het vliegveld, op de achterbank of in het vliegtuig totdat je op de plaats van bestemming bent. Maar ook in de rij voor een attractie, in een restaurant, enzovoort. Veel kinderen hebben moeite met wachten, ze raken snel verveeld en mopperig. Ontspannen en genieten is er dan vaak niet meer bij.

Natuurlijk kan speelgoed het wachten leuker maken, als je het bij je hebt. Want meestal heb je er of niet aan gedacht om iets mee te nemen of moet je onverwachts langer wachten dan gepland, daarnaast kun je ook niet altijd allerlei speelgoed meenemen. Voor deze situaties is het handig om spelletjes te kennen die je zonder materiaal kunt spelen. (Wacht) spelletjes zonder spullen dus.
Spelletjes zoals ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…’ Dit soort spelletjes zijn handig als tijdverdrijf, maar veel van deze spelletjes zijn ook eentonig, geschikt om vals te spelen of gewoon niet leuk.

Hieronder een lijstje met spelletjes die wel leuk zijn:

– Hoe is die van jou?
Een speler doet even zijn oren dicht en de anderen spreken een voorwerp af, bijvoorbeeld een schoen. De speler die niet heeft meegeluisterd mag nu gaan raden. Hij stelt hiervoor aan iedere medespeler de vraag ‘Hoe is die van jou?’ De antwoorden op deze vraag kunnen bijvoorbeeld zijn: Blauw, een beetje kapot, maat 38, met een gesp. Als iedereen een antwoord heeft gegeven, mag de vragensteller raden om welk voorwerp het ging.

– Neuriën
Een speler neuriet een liedje en de andere raden welk liedje het is.

– Ik denk aan een…. dier, persoon, plaats, ding
Een speler neemt iets in gedachten, bijvoorbeeld een dier. De andere spelers mogen nu gaan raden wat deze speler in gedachten heeft. Om het raden makkelijker te maken mogen ze vragen stellen waar ja of nee op geantwoord kan worden. Bijvoorbeeld. Het dier in gedachten is een poes. Vraag: Heeft het een vacht? Ja. Vraag: Is het een huisdier? Ja. Vraag: Moet je het uitlaten? Nee. Raden: Is het een poes?

– Kersen of pitten
Dit spelletje is eigenlijk meer een gespreksstarter. Iedere speler vertelt het leukste van bijvoorbeeld de dag of de activiteit (de kers op de taart) en het minst leuke van de dag (de pit). Natuurlijk leeft iedereen mee met wat er verteld wordt. Een handig ‘spelachtig’ hulpmiddeltje om een gesprek te starten als je even niet meer weet waar je het over moet hebben.

– Begin en eind
Kies een onderwerp, bijvoorbeeld plaatsen. De speler die begint noemt een plaats en de volgende speler noemt een plaats die begint met de laatste letter van de plaats die de vorige speler noemde. Dus Goes, Spanje, Enkhuizen, Noorwegen, Naarden, Nederland, Duitsland, enz.

-Alles op zijn kop
De speler die aan de beurt is wijst een andere speler aan en zegt dit is mijn … (lichaamsdeel) terwijl hij naar een ander lichaamsdeel wijst. Bijvoorbeeld. Dit is mijn voet, terwijl hij naar zijn neus wijst. De aangewezen speler zegt nu al wijzend naar zijn voet dit is mijn neus. Lukt dit? Dan mag de speler die in de vorige ronde antwoordde nu iets bedenken. Het is het leukst als dit spel snel gespeeld wordt, wie houdt het het langste vol zonder fouten te maken?

– Zou je liever…
De spelers stellen elkaar om beurten vragen. Bijvoorbeeld, zou je liever hele lange benen hebben, of hele lange armen? Zou je liever de voornaam van …. hebben of haar kapsel? Zou je liever lopen met mooie schoenen die pijn doen aan je voeten, of met gekke kleren?

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation