Spelideeën om rustig van te wordenHet is een drukke tijd, herfststormen en de spanning voor Sint maken kinderen vaak niet rustiger. Zelfs al heeft jouw kind er geen last van, het is wel eerder donker, vaker slecht weer, kinderen kunnen minder naar buiten en van het sombere weer vrolijk je ook niet op. Daarom leek me dit het geschikte moment om wat ideetjes te geven voor spel waar je kalm van wordt.

 

 

 

Natuurlijk zijn deze spelideeën niet specifiek voor deze tijd van het jaar, er kunnen altijd gebeurtenissen of momenten zijn waarbij het fijn is om via spel te ontspannen. Sensopathisch spel is een heel geschikte spelvorm om al spelende rustig te worden, van deze spelvorm zijn dan ook de meeste spelideeën opgenomen, maar ook door symbolisch te spelen kunnen kinderen kalmeren.

Blaasspelletjes

Spelideeën om rustig van te wordenBlazen kan op allerlei manieren en het maakt je rustig en geconcentreerd. Ook kinderen die in een grote huilbui zitten kunnen goed hieruit worden gehaald door te blazen. Naast het blazen van bellen kun je ook de zaadjes van paardenbloemen blazen, tegen windmolentjes blazen of tegen tissues of watten. Je kunt ook doen alsof je op iets blaast, als je niets van het bovenstaande voor handen heb, doe dan net alsof je op een warm stuk pizza blaast om het af te koelen, of op koekjes die net uit de oven zijn, blaas op je lepel soep (pas op voor de spetters) of blaas ballonnen op.
Het maakt niet uit, als het kind maar blaast.

 

Kijkspelletjes

Neem een kartonnen doos en leg daarin een of meerdere lichtgevende dingen, zoals een van kleur veranderende bal. Doordat de bal in de doos ligt zie je het effect goed zonder dat je de ruimte hoeft te verduisteren. Laat het kind lekker gaan zitten met de doos. Als een kind weinig geduld heeft om naar de dingen te kijken, vraag dan of hij kan vertellen wat er gebeurd. Het benoemen van de veranderende kleuren dwingt het kind toch om gericht te kijken en te kalmeren. Veel kinderen vinden het erg leuk om daarna in een donkere ruimte met het ‘lichtspeelgoed’ te mogen spelen.

Spelideeën om rustig van te wordenEen andere vorm van kijkspeelgoed is een flesje met water en veel glitter. Schud het flesje en blijf kijken totdat alle glittertjes weer naar de bodem zijn gezakt. Hoewel dit heel simpel is, heeft het ook iets bijzonders, mijn dochter heeft een flesje met glitter erin, en nog steeds kan ik ook gegrepen worden door het effect van de neerdwarrelende glitter.

 

 

 

Voelspelletjes

Spelideeën om rustig van te wordenVul een goed afsluitbaar zakje (ziplock) met water, een scheut olie en voedingsmiddelenkleurstof. Sluit het zakje goed af en plak het op een gladde tafel. De kinderen kunnen nu met hun handen de vloeistoffen in het zakje bewegen en genieten van de effecten.

 

 

 

 

Spelideeën om rustig van te wordenHet is ook heel kalmerend om kinderen klei te geven waar je een druppeltje etherische lavendelolie aan hebt toegevoegd. Aan zout of rijst kan ook lavendelgeur worden toegevoegd, dit zijn ook prettige materialen om sensopathisch mee te spelen, laat het bijvoorbeeld door je handen glijden en geniet van de geur en het gevoel. Zout waar kinderen mee mogen spelen wordt extra interessant als je er glitter doorheen mengt.

 

 

 

Spelideeën om rustig van te wordenEen bak met grote en kleine witte bonen om mee te spelen is vaak ook een succes, naast dat het er mooi rustig uitziet, kunnen kinderen er ook veel mee doen. Sommige kinderen gaan patronen met de verschillende bonen leggen, maar het is ook heel kalmerend om de bonen een voor een in een potje te doen (met eetstokjes). Het gevoel, zicht en het geluid van dit materiaal is erg prettig.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation