Deze week viert zuid Nederland de laatste schoolweek en komt het moment van op vakantie gaan voor veel mensen dichterbij. Heerlijk, zeker omdat het hier nog weinig mooi weer geweest is, maar ook een uitdaging, want hoe houd je de kinderen tevreden tijdens de reis? Spel Speel Spelen geeft suggesties voor spelletjes voor onderweg!

 

 

 

 

Onderweg zijn er niet heel veel opties, zeker niet als een kind gevoelig is voor reisziekte. De ruimte die het kind heeft tijdens de reis is vaak erg beperkt, en onverwachte bewegingen van het voertuig zorgen ervoor dat spelen niet gemakkelijk is.

Speelgoed van thuis is soms te gebruiken tijdens de reis, meestal is het zo dat speelgoed voor jonge kinderen ook gemakkelijk in de auto of een vliegtuigstoel kan worden gebruikt, voor oudere kinderen bevat het speelgoed vaak teveel onderdelen. Toch zijn ook hier weer oplossingen voor te bedenken, zoals deze ‘lego reis doos‘.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook magnetisch speelgoed kan gebruikt worden tijdens de reis. Zoek eens op ‘Mudpuppy magnetisch’ voor leuke magnetische speelwerelden in een blikje. Bijvoorbeeld deze.

 

 

 

MP3 spelers met muziek of luisterboeken, of een handheld gamecomputer zijn waarschijnlijk de meest gebruikte opties. Ook draadbare dvd spelers maken de lange reis gemakkelijker. Voor wie (tussendoor) iets anders wil is autobingo wellicht leuk. Op de gebruikelijke bingokaart staan nu geen cijfers maar afbeeldingen van wat er hoogstwaarschijnlijk door het raampje te zien is. Wie heeft als eerste zijn hele kaart vol? Er zijn kant en klare autobingo spellen te koop. maar op internet zijn ook gratis af te drukken versies beschikbaar.

Met een eenvoudig stopwatch kan er geteld worden wat onderweg voorbij komt. Kinderen weten altijd wel iets om te tellen: benzinepompen, tunnels, favoriete auto’s, bepaalde verkeersborden, enz. Een kompas vertelt precies de richting die de reis gaat. Veel kinderen vinden het interessant om op een vereenvoudigde landkaart te kunnen aangeven waar ze zich bevinden en welk deel van de reis er al opzit.
Ook ‘Ik zie, ik zie..‘ kaarten zijn een handig hulpmiddel voor een spelletje tijdens de reis. 

Tot slot, reis niet te lang achter elkaar. Op een gegeven moment zijn kinderen moe en verveeld en is er geen enkele activiteit meer interessant. Leg een bal o.i.d. binnen handbereik en onderbreek de reis indien mogelijk voor een bewegingsspel.Ook voor jezelf zijn deze onderbrekingen een must.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation