Speelkleden met wegen erop, iedereen kent ze wel. Het kleed vertelt het kind hoe groot zijn speelruimte is en door de wegen die erop staan kunnen ze ook met het kleed zelf spelen. Klinkt ideaal, maar is dat het ook, of zijn er betere alternatieven?

 

 

 

 

Veel speelkleden ‘kloppen’ niet, als je naar het perspectief van de gebouwen en de wegen gaat kijken merk je al gauw dat er niets van klopt. Sommige kinderen raken hierdoor zo afgeleid dat ze niet meer tot spel kunnen komen. Ook is het speelkleed vaak erg druk, het bepaald erg het spel en je kunt er eigenlijk niets anders op spelen dan dit autospel.

 

 

 

Toch zijn er kinderen die beter spelen met een grondplaat. Dit geeft richting aan hun spel doordat ze door de ondergrond beter zien wat ze aan het doen zijn. De ondergrond kan ook nieuwe ideeën aan de kinderen geven zonder dat het spel hierdoor verstoord wordt. Als er bijvoorbeeld op de grondplaat een weg staat zal dat uitnodigen om er met een auto overheen te rijden en om te bedenken wat er aan het einde van die weg zal zijn. Een zwembad dat afgebeeld staat op de grondplaat zal het kind uitlokken om te spelen dat de spelfiguren gaan zwemmen. Het speelbord bij een spelletje is in feite ook een grondplaat, zonder dit bord zou je niet weten waar je met je pion naar toe zou moeten gaan.

 

SpelondergrondenZoals gezegd zijn veel kant en klare grondplaten niet erg geschikt om langdurig mee te spelen. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan de wegenplaten van LEGO, maar ook de 3d speeltapijten van Novev zijn erg leuk (wel moeilijk verkrijgbaar).

 

 

 

 

SpelondergrondenWaarschijnlijk zijn zelfgemaakte spelondergronden het allerleukste. Je kunt ze precies zo maken als je zelf wilt, zijn een stuk goedkoper en nemen ook niet veel ruimte in op de grond of in de kast. Ook hebben kinderen tijdens het maken van de grondplaten al tijd om na te denken over hun spel. Het spelen verloopt daardoor vaak beter.

 

 

 

Spelondergronden

Met afplakband (om mee te schilderen) kun je direct op de vloer wegen maken, dit heeft als voordeel dat de grondplaat tijdens het spelen niet per ongeluk kan gaan schuiven. Je kunt ook met gekleurd papier aan de slag, met groen en blauw papier zijn al snel gebieden aan te geven waar bepaalde vormen van spel gespeeld kunnen worden.

 

 

 

SpelondergrondenOok zand (bijvoorbeeld de zandbak) is heel geschikt als spelondergrond, door eerst een landschap in het zand te maken ontstaat er een mooi en stevig decor voor het spel.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation