spelontwikkelingIedereen heeft het weleens, je wilt een cadeautje kopen voor een kind, maar wat? Welk spelmateriaal past er bij welke leeftijd? Of, je kind heeft iets gekregen en kan er niet lekker mee spelen. Misschien kijkt hij er helemaal niet naar om. Hoe kan dit? Hoe verloopt de spelontwikkeling bij een kind?

 

 

Soms past bepaald speelgoed niet bij de fase waarin het kind op dat moment zit. Hieronder een overzichtje van hoe een kind zich ontwikkelt op spelgebied.

Er zijn 4  stadia in de spelontwikkeling die elkaar opvolgen:

Als eerste is er het manipulerende spel. Dit spel wordt door baby’s en heel jonge kinderen gespeeld. Zodra een baby een maand of drie oud is, gaat het zijn handjes ontdekken en leren te gebruiken. Vanaf dat moment gaan kinderen steeds meer spelen. Dit spel is heel onderzoekend. Het is het verkennen van het eigen lichaam en de speeltjes die binnen handbereik van het kind zijn.

Pas na veel proberen zal het kind ontdekken dat je met een autootje het beste kunt rijden. Totdat het kind dit beseft zal hij proberen wat hij met het speelgoed kan doen, hij zal het eerst bekijken, betasten, in de mond stoppen, ermee gooien, ermee slaan enz. Dit onderzoekende spel wordt manipulerend spel genoemd.

Speelgoedsuggesties voor kinderen die manipulerend spelen: rammelaars, knisper of knuffeldoekjes, bijtringen, babygym of boxactivity.

 

Zodra een kind weet wat hij met het speelgoed kan doen, zal hij het ook op de juiste manier gaan gebruiken. Dit is de fase van het functionele spel, deze fase komt wanneer het kind ongeveer dertien maanden is op gang. Het kind weet nu dat je met blokken een toren kunt bouwen, met een bal kunt rollen en met een autootje kunt rijden.

Speelgoedsuggesties voor kinderen die functioneel spelen: bromtol, autootje, speelgoed telefoontje, bal, blokken, stapeltoren, theeserviesje.

 

Al vrij snel zal het kind gaan beseffen dat de auto niet alleen kan rijden, maar dat hij ook kan doen alsof de auto ergens naar toe zal gaan. Wanneer het kind ongeveer anderhalf is zal het steeds meer symbolisch spel gaan spelen. Symbolisch spel draait om het doen alsof en het spelen van verhaaltjes.

Nadoen, doen alsof en het spelen van verhalen is het belangrijkste spel voor kinderen tot een jaar of zes, zeven. Het spel van kinderen in deze fase groeit enorm. Waar een peuter even zal doen alsof hij  aan het telefoneren is door het toestel aan zijn oor te houden en ‘hallo’ te roepen, zal een kleuter een uitgebreid telefoongesprek inpassen in een ‘vadertje en moedertje rollenspel’

Speelgoedsuggesties voor kinderen die symbolisch spelen: poppen, figuren uit televisieseries, poppenhuis, Playmobil, blokken, speelgoed apparaten zoals een kinderstofzuiger of een kassa.

 

Na het vijfde jaar krijgen kinderen ook oog voor andere spelvormen. Het regelspel komt nu om de hoek kijken. Het spelen van bijvoorbeeld een gezelschapsspelletje of een ‘sportspelletje’ (voetbal, trefbal, tikkertje) is rondom het zesde levensjaar vaak erg interessant voor kinderen. Samen met anderen spelen wordt ook steeds belangrijker.

Speelgoed voor kinderen die spelletjes met regels spelen: bal, sportattributen als een frisbee, gezelschapsspelletjes.

 

Deze spelvormen volgen elkaar op, en komen pas tot ontwikkeling als de voorgaande spelvorm goed eigen is voor het kind. Zo zal een kind eerst al manipulerend moeten gaan ontdekken wat je met een blok kan doen voordat het een toren kan bouwen. Vervolgens wordt het pas wanneer het kind een toren kan bouwen mogelijk om er in het symbolische spel een kasteel van te maken dat misschien wel door ridders wordt aangevallen…

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation