stereotype speelgoed: speelgoed speciaal voor jongens of meisjesEen tijdje geleden was er heel veel over te doen, speelgoed zou met de tijd steeds meer specifiek gericht zijn op jongens of op meisjes. Waar vroeger de poppenwagens, speelgoedstofzuigers en keukentjes qua kleur nog voor zowel jongens als voor meisjes geschikt waren, is tegenwoordig bijna alles roze. Verschrikkelijk! Of toch niet?

Al vanaf 2 jaar zit het gemiddelde jongetje helemaal niet te wachten op sekseneutrale cadeaus. Zo’n 75 procent van de jongens wil het liefst dingen in de categorie auto’s, dino’s of Transformers; zelfs mannetjesapen hebben deze voorkeuren. Bij meisjes komt zo’n sterke voorliefde voor seksestereotiep speelgoed iets later bovendrijven.

 

Professor Judith Elaine Blakemore (professor of psychology and associate dean of Arts and Sciences for Faculty Development at Indiana University) deed onderzoek naar stereotype speelgoed:

We deelden meer dan 100 stukken speelgoed in in 5 categorieën, sterk vrouwelijk, vrouwelijk, neutraal, mannelijk en sterk mannelijk. Vervolgens werd het speelgoed gewaardeerd naar hun karakter, bijvoorbeeld: manipulatief speelgoed, educatief speelgoed, muzikaal speelgoed, enz.

stereotype speelgoed: speelgoed speciaal voor jongens of meisjesOver het algemeen was het speelgoed wat we het meest associeerden met jongens gerelateerd aan agressie, competitie, uitdaging en gevaar. Het sterk vrouwelijke speelgoed was gerelateerd aan fysieke aantrekkelijkheid, verzorging, en huishoudelijke vaardigheden. Het speelgoed wat aangemerkt was als educatief ( ook artistiek) viel in de categorieën neutraal of mannelijk speelgoed.

Op basis van bovenstaande indeling werd er geconcludeerd dat sterk vrouwelijk of sterk mannelijk speelgoed de optimale ontwikkeling van een kind minder ten goede komt dan neutraal of mannelijk speelgoed. Het is wellicht niet wenselijk om je kind vaak met sterk mannelijk of sterk vrouwelijk speelgoed te laten spelen, we willen zaken als agressie en competitief gedrag, maar ook een grote nadruk op het uiterlijk meestal niet teveel stimuleren. Aan de andere kant kun je wel gebruik maken van sommige eigenschappen, geef meisjes eens mannelijk speelgoed waardoor ze in aanraking komen met redeneren, wetenschap en bouwen en laat jongens ook al spelende kennis maken met de wat meer vrouwelijke dingen als zorgen, koken en huishoudelijke klusjes.

Zoals gezegd viel veel speelgoed waar kinderen zich breed mee kunnen ontwikkelen in de categorieën neutraal en mannelijk speelgoed. Een van de conclusies van het onderzoek van Blakemore was dan ook dat mannelijk speelgoed kinderen fysiek, cognitief, muzikaal en artistiek gezien meer uitdaagt dan vrouwelijk speelgoed.

 

Een onderzoek gepubliceerd in 2003 in Educational Psychology onder kinderen van anderhalf tot vier jaar laat zien dat vooral jongens een voorkeur hebben voor stereotype speelgoed. Ook hier was speelgoed weer onderverdeeld in categorieën variërend van sterk mannelijk tot sterk vrouwelijk (een afgeleide van de Likert schaal). De volgende tabel geeft goed weer hoe de jongens en meisjes in het onderzoek met het speelgoed speelden.

stereotype speelgoed: speegoed speciaal voor jongens of meisjes

 

Zoals je kunt zien speelden de jongens de helft van hun speeltijd met specifiek jongens speelgoed, gevolgd door het neutrale speelgoed en tenslotte het meisjes speelgoed. De meisjes speelden het meest met neutraal speelgoed, gevolgd door het jongens speelgoed en daarna pas het meisjes speelgoed.

 

 

 

Een ander doel van dit onderzoek was het onderzoeken wat voor invloed stereotype speelgoed heeft op de complexiteit van het spel. De complexiteit van het spel was onderverdeeld in niveaus van 1 tot 4 en zoals verwacht, hoe ouder het kind, hoe vaker er complex spel voorkwam. Bij de kinderen van twee jaar oud kwam het meest complexe spel voor tijdens het spelen met poppen, Bij de kinderen van drie jaar oud kwam het meest complexe spel voor tijdens het spelen met een keukentje, poppen, nestbekers en een tandenborstel met papier. De hoogste spellevels werden het vaakst gehaald tijdens het spelen met speelgoed wat was aangeduid als vrouwelijk speelgoed. 60% van de jongens en 73% van de meisjes speelden in de speelkeuken en 33% van de jongens en 46% van de meisjes speelgoed in de poppenhoek tijdens het onderzoek. Dit waren dan ook de twee speelhoeken waarin het meest complexe spel voorkwam.

stereotype speelgoed

Interessant hoor, maar wat is er volgens dit onderzoek nu specifiek jongens speelgoed of specifiek meisjes speelgoed?
Als jongens speelgoed is onder andere aangemerkt: een sleepwagen, auto’s, een kauwgomballenautomaat, een camera, een boerderij, en een doktersset. Neutraal speelgoed is in dit onderzoek oa.: blokken, krijtjes, een kassa, beren en een puzzel (van een leeuw). Onder het meisjes speelgoed vallen onder andere: nestbekers (kommen die precies in elkaar passen, vaak tevens een stapeltoren) en een telefoon.

 

 

 

Het steeds meer stereotype worden van het speelgoed lijkt dus helemaal niet zo erg te zijn, jongens hebben al vroeg een voorkeur voor bepaalde soorten speelgoed en spelen überhaupt minder graag met vrouwelijk speelgoed, of het nu roze is of niet. Aan de andere kant blijken meisjes op deze jonge leeftijd ook nog niet echt een voorkeur te hebben voor speciaal meisjes speelgoed, dus zou het weer niet perse roze moeten zijn….
Het lijkt erop dat vrouwelijk speelgoed minder de ontwikkeling stimuleert dan mannelijk speelgoed en dat het vrouwelijke speelgoed ook minder geliefd is bij zoals jongens als meisjes tot vier jaar. Toch hielp juist het vrouwelijke speelgoed bij het spelen van het meest complexe spel voor zowel jongens als meisjes. “Meisjes” speelgoed heeft dus zeker ook goede eigenschappen!

Er blijft ruimte voor discussie, neem nu het specifiek mannelijk of vrouwelijke speelgoed wat is gebruikt in het onderzoek dat ik als laatste noemde, ik was er waarschijnlijk niet op gekomen om een kauwgomballenautomaat als speelgoed aan te bieden en waarom zou dat jongens speelgoed zijn? Ook vind ik de boerderij en de doktersset niet specifiek voor jongens en had ik een telefoon niet aangemerkt als speelgoed wat specifiek voor meisjes is. Waar ligt de grens van wat speelgoed voor meisjes is en wat voor jongens? Ik denk dat het belangrijker is om goed te kijken naar het spel wat je kind speelt en daar passend speelgoed bij aan te bieden.

 

Bron:  www.naeyc.org/content/what-research-says-gender-typed-toys
          www.andrews.edu/~rbailey/Chapter%20one/9040385.pdf
          psychologie magazine januari 2014

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

4 Thoughts on “Stereotype speelgoed: speelgoed speciaal voor jongens of meisjes

  1. Wat een helder theoretisch verhaal. Was toevallig bezig om zelf een artikel te schrijven over jongens- en meisjesspeelgoed, maar dan meer in de praktijk. Zal wel een link naar dit artikel plaatsen. Het valt mij op dat het karakteristieke jongensspeelgoed, zoals de V-tech toet toet auto’s tegenwoordig ook in het roze te krijgen is. Net zoals er van duplo technisch duplo voor jongens en er roze Disney princess duplo voor meisjes is. Ik krijg het gevoel alsof je er vanuit de fabrikant op aangestuurd wordt. Hier in huis speelt onze dochter echter het liefste met houten treintjes en voorleesboekjes en hadden we een pleegkind dat het liefste met de pop en wandelwagen rondliep. Moet kunnen toch?

  2. Pingback: Opdracht 3. Gender based marketing | LEGO

  3. Pingback: Jongens en meisjes speelgoed - What's on mama's mind

  4. Pingback: Het loslaten van stereotypering van jongens en meisjes. – Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation