speelgoed tips voor speelotheek en kinderdagverblijfDit artikel over babyspeelgoed heb ik geschreven voor de vereniging speelotheken Nederland, hieronder staat een bewerking van dit artikel. Geschreven voor speelotheken, maar ook erg geschikt voor kinderdagverblijven en andere instellingen waar baby’s spelen.

Babyspeelgoed is speelgoed wat onderzocht wordt (manipulerend spel),  een kind zal aan het materiaal willen voelen, ermee slaan, het in de mond willen steken, enz. Voor een speel-o-theek of kinderdagverblijf is stoffen speelgoed en bijtspeelgoed niet hygiënisch. Veel babyspeelgoed voor de allerkleinsten werkt op batterijen en geeft veel licht en geluid. Iets waar lang niet alle baby’s en ouders blij van worden…
Al met al is het dus nog niet zo makkelijk om als speelotheek of instelling leuk en geschikt speelgoed te vinden voor baby’s. Het moet degelijk zijn, makkelijk schoon te maken, maar ook aantrekkelijk en als het kan zonder allerlei elektrische toeters en bellen.
Een tijd geleden heb ik een leuk artikel geschreven met daarin mijn top 25 van het leukste babyspeelgoed. Inmiddels zou ik misschien wat andere keuzes maken, maar het is zeker leuk om eens te bekijken en inspiratie op te doen.

Welk babyspeelgoed schaf je aan?
In het eerder genoemde artikel heb ik het over 5 categorieën babyspeelgoed: boxspeelgoed, bed en wagenspeelgoed, badspeelgoed, kruipspeelgoed en groter spelmateriaal/overig.

Het kruipspeelgoed heeft vaak een functioneel karakter, een kind zal het gebruiken zoals het hoort, in dit geval erachteraan kruipen. Hierdoor mag dit speelgoed wat mij betreft wel lichtjes en geluidjes hebben, het kind wordt zo nog meer gestimuleerd om achter het speelgoed aan te gaan.
Speelgoed voor in bed (je kunt het natuurlijk ook ergens anders gebruiken, bijvoorbeeld in de wipstoel) heeft vaak een sensopathisch karakter, net zoals badspeelgoed. Kindjes genieten hiervan met meerdere zintuigen. Ze kijken en luisteren naar de figuren en geluidjes van bijvoorbeeld een muziekmobiel of voelen het warme badwater en kijken naar het vrolijk gekleurde badspeelgoed.

Per categorie wil ik een paar tips of suggesties geven van materiaal wat ik erg geschikt vind voor de basiscollectie van een speelotheek, kinderdagverblijf of instelling.

– Boxspeelgoed:
Boxactivity: tegenwoordig helaas maar moeilijk verkrijgbaar. Toch zijn er van het merk Galt of Fisher-Price wel te vinden. (Bijvoorbeeld de  2 in 1 Kiekeboe krokodil van Fisher Price) De baby spiegel van Wimmer Ferguson.

Speelgoed van de merken Sassy, Haba, en Manhattan Toy

speelgoed tips voor speelotheek en kinderdagverblijf– Bed en wagenspeelgoed:
Muziekmobiel: bijvoorbeeld grafische stim mobiel Wimmer Ferguson of een mobiel van Tiny Love.
Babyprojector
Speelboog voor op de wipstoel, maxi cosy of wandelwagen

– Badspeelgoed:
Speelgoed van de merken: Boon, Fisher-Price of Munchkin

– Kruipspeelgoed:
Wiggly Giggly bal, OBall, V-tech Rol en Swing bal, Lamaze kruipspeeltje, Playskool volg me maar kever

– Groter spelmateriaal en overig:
Schommelstoeltjes/ baby swing: merk Bright Starts of Fisher-Price.
Activity tray van het merk Mamas & Papas
Babygym: bijvoorbeeld een houten van Haba of Pintoy

Ik heb bewust een aantal minder bekende merken genoemd, vaak is dit het materiaal wat niet alle ouders kennen. Daarnaast vind ik dat deze merken goed speelgoed hebben wat past bij de ontwikkeling van een kind. Speelgoed wat in een speelotheek thuishoort!speelgoed tips voor speelotheek en kinderdagverblijf

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation