“Hallo, ik ben Swinxs, zullen we een spelletje spelen? …Is daar iemand?” Een felgroen apparaat stelt je deze vraag.  De Swinxs. Een spelleider voor binnen, maar vooral ook voor buiten.

 

 

 

 

“We gaan Ren je rot spelen, jullie kiezen een parcours. Je begint bij mij en rent dan zo snel als je kan naar een boom, een struik of een muur in de buurt, of wat je maar wil. Dan ren je weer zo snel mogelijk terug naar mij om te bliepen en dan meet ik je tijd. Iedereen legt om de beurt dit parcours af. Goed.. Kies nu samen het parcours en druk dan op de groene knop om te beginnen.”

“Jaaa! De Swinxs cirkel! Ik speel zo muziek en jullie rennen, lopen of dansen om mij heen op tenminste 2 meter afstand. Als de muziek stopt, dan ren je zo snel mogelijk naar mij toe om te bliepen. De snelste mag uit de cirkel en de rest danst door in de volgende ronde, dit doen we totdat er iemand over blijft. Heeft iedereen het spel begrepen? Druk dan op de groene knop..”

Swinxs is een min of meer driehoekig apparaat met maar 3 knoppen. Het apparaat werkt samen met polsbandjes. Standaard zitten er 4 polsbandjes bij de Swinxs en door er losse bandjes bij te kopen kunnen er nog meer kinderen tegelijk spelen. Het aantal spelers met 1 Swinxs is zelfs onbeperkt, zolang iedereen maar een polsbandje heeft. Na de Swinxs een nacht lang te hebben opgeladen kan er ongeveer 3 uur lang onafgebroken met de Swinxs worden gespeeld.

Het spelen gaat gemakkelijk, je kunt bijna direct aan de slag. Wanneer je Swinxs start zal hij vragen hoeveel kinderen er mee doen en start hij zelf een spelletje op. Door je polsbandje (acces) te scannen weet het apparaat hoeveel kinderen er mee doen. Met de rode en groene knop kan er gewisseld worden tussen de spelletjes. Standaard staan er 4 spelletjes op het apparaat en via internet kunnen er nog meer spellen gedownload worden.

Swinxs selecteert de spellen op basis van het aantal deelnemers. Zo heb ik een recensie exemplaar mogen ontvangen met daarop al 9 spelletjes.
Toch gaf Swinxs toen ik 1 polsbandje bij het apparaat hield maar 3 spelletjes aan om te kunnen spelen. Door meer bandjes te activeren (als er meer kinderen meespelen) kun je ook meer spellen spelen.

Het spelen is heel eenvoudig en de Swinxs geeft een duidelijke uitleg wat je moet doen. De spelletjes variëren van Jukebox (muziek luisteren) en kaartspelletjes tot actieve spelletjes als Ren je rot en Tikkertje. Ook zijn er enkele educatieve spelletjes zoals Topostrijd en Verkeersquiz te downloaden. Hoewel het apparaat voornamelijk bedoeld is om buiten mee te spelen, zijn er dus ook genoeg Swinxs activiteiten voor binnen. Voor de fanatiekeling: je kunt zelfs je eigen spellen voor de Swinxs ontwerpen.

Inderdaad, het apparaat is bedoeld om mee buiten te spelen. Zo lang de computer niet nat wordt, kan dit prima. Het apparaat is degelijk, kan tegen een stootje en verzorgt veel actieve spelletjes waar wat ruimte voor nodig is. Natuurlijk kunnen kinderen deze spelletjes  ook zonder Swinxs doen, (veel spelletjes zijn zelfs terug te herleiden naar alom bekende tik, ren en verstopspelletjes) maar door de Swinxs worden de spelletjes net wat spannender. Je wordt uitgenodigd te spelen, de Swinxs komt met spelideeën en heel fijn, de Swinxs is een eerlijke scheidsrechter. Geen boze discussies over wie eerst was meer!

Het spelen van de spelletjes is gemakkelijk, maar ik was ook benieuwd naar het downloaden van een nieuw spelletje. Hoewel ik niet heel handig ben met de computer lukte het me prima. Het enige waar ik even naar moest zoeken was SwinxsLink, het stuurprogramma wat je alleen de eerste keer even moet downloaden. Vervolgens verschijnt er een duidelijk overzicht met hoeveel ruimte er nog op de Swinxs is, hoeveel en welke spelletjes je al hebt en welke muziek er op de Swinxs staat. Eenvoudig en helder. Ik kon het niet laten om nog een spelletje op de Swinxs te zetten, Verstoppertje. Het downloaden gaat heel gemakkelijk, maar duurt wel even. Voor een spelletje van 12 MB was de computer ruim 5 minuten bezig. Andersom download je het spelletje ook maar een keer.

Het downloaden van de spelletjes kost bijna altijd credits. Bij aanschaf van het apparaat krijg je 75 credits, extra credits moet je kopen. De meeste spelletjes kosten 30 credits, maar er zijn ook spelletjes van 80 credits. Dit vind ik wel een nadeel, want met de aanschaf van de Swinxs ben je er dus nog niet. Naast de 99 euro aanschafprijs komen al gauw nog wat extra tientjes voor polsbandjes, speelkaarten of credits.

Het systeem is dus een beetje vergelijkbaar met een spelcomputer die je aansluit op de tv. Daarvoor koop je ook nog losse spelletjes en of accessoires. Toch is dit apparaat veel mobieler en maakt het wel geluid, maar geen beeld. Doordat het beeld ontbreekt blijft er, ondanks het geleide karakter van de spellen, wel ruimte om echt zelf te spelen. De Swinxs vraagt je niet alleen om fysiek  betrokken te zijn, doordat er alleen een gesproken instructie is wordt het spel ook niet helemaal ingevuld. Het is steeds weer anders.

Dat de Swinxs geen beelden geeft, maakt het ook aantrekkelijk speelgoed voor kinderen met visuele problemen. Er is zelfs een speciaal programma te downloaden afgestemd op deze doelgroep. Afstemmen op de doelgroep doet Swinxs erg goed, zo kan de Swinxs verschillende talen spreken, heeft hij verschillende geluidsvolumes en is hij door de verschillende spelletjes geschikt voor thuis, maar ook voor op school of op de BSO.  Lekker veelzijdig! Het lijkt me voor alle kinderen, maar zeker voor kinderen die wat meer spelbegeleiding nodig hebben, een leuk apparaat. Nu alleen nog even sparen…

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Swinxs

  1. I see you don’t monetize spelspeelspelen.nl, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.

    This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for more info simply search in gooogle:
    murgrabia’s tools
    BestCarina onlangs geplaatst…BestCarinaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation