Sinds een paar weken zwerft er bij mij een Tangle door het huis en iedereen die het ding ziet liggen, pakt het en speelt ermee. Ik kan er maar moeilijk vanaf blijven, maar ook het bezoek, mijn dochter, mijn man en zelfs de kat gaat ermee aan de haal. Maar wat is een Tangle eigenlijk?

 

 

Een Tangle is een serie van ronde hoeken (90°) die met elkaar verbonden zijn. De Tangle heeft dus geen begin of eind en is een therapeutisch hulpmiddel om stress mee te verlagen en de handspieren te oefenen. Het is een ronde vorm die heel gemakkelijk met een of twee handen is te manipuleren. Met de Tangle maak je soepel allerlei doorlopende bewegingen.

Het bewegen van de Tangle kan prettig zijn voor mensen die graag friemelen met hun handen, maar het is ook heel ontspannend om te doen. Daarnaast kan de concentratie met een Tangle worden bevorderd. Net zoals bij het maken van droedels (kleine doelloze tekeningetjes vaak gemaakt tijdens een vergadering of tijdens een telefoongesprek) zorgt ook het spelen met de Tangle ervoor dat je kleine bewegingen maakt. Deze kleine bewegingen houden de hersenen meer alert, dan wanneer je alleen stilzit en luistert.

Het draaien met de Tangle verbeterd de handmotoriek, evenals de oog- handcoördinatie, waardoor bijvoorbeeld schrijfvaardigheden kunnen worden verbeterd. De Tangle wordt ook vaak ingezet bij mensen met een vorm van autisme. Veel autistische mensen hebben problemen met niets doen en wachten, of weten soms niet goed wat ze met hun handen moeten doen, de Tangle kan dit probleem ondervangen. Omdat het draaien met de Tangle spanning verminderd, is de Tangle ook prettig wanneer er sprake is van overprikkeling.

Klinkt interessant, maar wat doet een therapeutisch hulpmiddel op een blog over spelen en origineel speelgoed? Nou, het bewegen van de Tangle heeft niet alleen allerlei positieve effecten, het is ook erg leuk om te doen. De volledige naam van dit product is Tangle Toys wat ook aangeeft dat het zeker niet alleen een therapeutisch hulpmiddel is. Doordat je met de Tangle manipuleert, is het al geschikt voor heel jonge kinderen. De doorlopende bewegingen zorgen ervoor dat het ook interessant blijft voor grotere, zelfs volwassenen. Spelen met de Tangle is een vorm van sensopathisch spel, het steeds opnieuw beleven van zintuiglijke ervaringen. Om de zintuigen nog meer te prikkelen zijn er zelfs zachte, harige en gebobbelde Tangle varianten verkrijgbaar.

Zelf heb ik een goudkleurige variant, (beschikbaar gesteld door Toys42hands) die er helemaal niet uitziet als speelgoed, het zou ook door kunnen gaan als een design object. Doordat er allerlei varianten verkrijgbaar zijn, is er voor iedereen wel een passende Tangle.

 

 

De originele Tangles zijn behoorlijk groot, volwassenen kunnen deze niet met een hand bewegen, voor kinderen zullen de junior versies bijna altijd afdoende zijn. Deze junior varianten neem je ook gemakkelijk mee, zodat ze ook te gebruiken zijn wanneer kinderen even moeten wachten, bij de dokter, in een restaurant, maar ook op de achterbank van de auto.

Zoals ik al aangaf is de Tangle bij mij in huis een succes, het speelgoed heeft een grote aantrekkingskracht. Hoewel zelfs mijn dochter (bijna 6 maanden) het erg interessant vindt, zijn ze niet voor deze leeftijd gemaakt. De fabrikant raad de Tangle aan voor kinderen van 3 jaar en ouder. Dit heeft ermee te maken dat je de Tangle voorzichtig los kun maken en kunt samenvoegen met een tweede. Op deze manier kun je een extra lange versie maken (of juist een kortere versie). Op internet las ik dat het mogelijk is dat er iets afbreekt wanneer je dit losmaken niet voorzichtig genoeg doet. Het afgebroken deel kan verstikkingsgevaar opleveren, vandaar de aanduiding voor kinderen van 3 jaar en ouder. Nu peutert mijn dochter de Tangle nog niet uit elkaar, maar ze stopt wel alles in haar mond, ook hier zijn de Tangles volgens mij niet op gemaakt. Hoewel ze het prachtig vind, bewaar ik hem toch maar buiten haar bereik. Ook de kat haakte na een of twee speelpogingen af…Tangles, interessant voor bijna iedereen!

De prijzen van de Tangles variëren per soort, de goedkoopste Tangle is €3,95.

 

Toevoeging: De ‘gladde’ Tangles zijn gemaakt van ABS plastic, (hetzelfde materiaal als LEGOblokjes) wat niet giftig is. Toch is dit speelgoed niet gemaakt om in de mond te stoppen, wanneer het gebeurd kan het geen kwaad, maar voor mijn dochter hou ik het bij een bijtring.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Tangle

  1. Brenda on 1 juni 2013 at 21:58 said:

    Mijn zoontje van 10 heeft 2 tangles, 1 voor op school (metalic) en 1 voor thuis (therapy). Hij gebruikt ze nu iets langer dan 6 maanden. De therapy tangle is zijn favoriet. Maar deze heeft al meerdere stukjes stuk, ook zijn ( vooral de doorzichtige) gedeeltes smoezelig geworden. Je mag de tangles alleen met de hand wassen. De metallic (kleur paars/goud) heeft ook problemen, hiervan laat de verf los! Deze tangles zijn zeker niet geschikt voor kleine kinderen. Ondanks dit alles heb ik maar weer nieuwe besteld, het is een groot succes, in school, thuis voor de tv, en in bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation