TiptoiEen Tiptoi is een elektronische pen die je van alles kan vertellen, van welk geluid een dier maakt tot welke activiteit jij moet uitvoeren om een boef te verslaan. Tiptoi werkt samen met een boek of een spel. Ik wilde al een tijdje iets schrijven over Tiptoi. Enkele maanden geleden alweer heb ik het uitgebreid getest en hoewel ik er enthousiast over was, kwam het er niet van om de recensie op ‘papier’ te zetten. Inmiddels hoeft dat ook niet meer, want mijn Belgische collega’s van speel-wijzer.eu hebben dit al gedaan.

 

 

Tiptoi is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijhorende geluiden, gesproken tekst of muziek. De elektronische intelligentie in de stift biedt kinderen de mogelijkheid om boeken en spellen helemaal zelfstandig te ontdekken en beleven. Tiptoi won dit jaar verdiend de prijs van ‘Speelgoed van het jaar’ in zowel België als Nederland. De moeite waard om er meer over te weten dus. Onze testers probeerden de starterset ‘op de boerderij’ uit.

 

 

Een dikke oranje stift met optische sensor en ingebouwde elektronica brengt boeken, spellen en puzzels tot leven. De Tiptoi producten zijn door een speciale manier van drukken voorzien van onzichtbare codes. Tipt een kind op de verschillende plaatjes in boeken, spellen en puzzels, dan komen deze op fascinerende wijze tot leven. Zo dient de stift als spelleider, vertelt hij interessante verhalen en geeft leuke opdrachten.

 

 

 

 

De stift is de basis en functioneert met alle Tiptoi producten. Dat zijn drie boeken, vier spannende leerspellen, twee puzzels en een interactieve puzzleball. De Tiptoi producten zijn zo ontwikkeld dat het kind door de constante uitleg en aanwijzingen zelfstandig de boeken, spellen en puzzels kan gebruiken. Alleen voor het van internet downloaden en overzetten van audiobestanden is hulp nodig.

Wat heb je nodig?
Een Tiptoi stift en een Tiptoi boek, spel of puzzel. Deze zijn ofwel los verkrijgbaar, of als praktische starter set. De stift heeft twee AAA-Batterijen om te functioneren. Na het aanschaffen van een Tiptoi product dien je eenmalig het bijbehorende audiobestand kosteloos van het internet te downloaden. Bij de startersets zijn deze bestanden al op de stift geladen.

De stift dient als spelleider, vertelt interessante verhalen en geeft leuke opdrachten.

Kinderen kunnen de Tiptoi beleving heel eenvoudig zelf besturen. Er zijn vier rubrieken: ontdekken, weten, vertellen en spelen.

• Ontdekken dompelt het kind onder in een thema. Hij ontdekt sfeergeluiden en leert personages kennen.
• Bij weten hoort het kind interessante informatie, en wordt er dieper op het thema ingegaan.
• Bij vertellen komen de personages tot leven en vertellen spannende verhalen.
• En bij spelen maken we plezier!

De slimme stift vertelt avontuurlijke verhalen vol wetenswaardigheden, laat levensechte stemmen en geluiden horen, stelt vragen of neemt je mee door spannende raadsels en zoekspellen. De intelligente elektronica zorgt keer op keer voor nieuwe verrassingen en afwisselende informatie. De ene keer verandert de Tiptoi in een verhalenverteller of spelleider, de andere keer vertelt hij wat je wil weten of hij stelt vragen en controleert de antwoorden. Zo weten kinderen altijd of ze het goed of fout hadden en leren ze bij iedere tip.

In de starterset ‘Op de boerderij’ ontdekt ons testerteam een stevig boek van 8 dubbele pagina’s met telkens een prent over het leven op een boerderij. Het verhaal gaat over Marie, die op de boerderij woont, en haar vriendje Paul. Samen met Marie, Paul en de stift gaan Elise, Mona en Hanne op ontdekkingsreis en verkennen zelfstandig de boerderij.

Door met de stift op de afbeeldingen in het boek te tippen, horen ze geluiden en verhalen. De koeien loeien, de stift vertelt hoe de boer zijn graan oogst en we leren liedjes over de seizoenen. Meer dan 600 levensechte geluiden, gesproken informatie, dialogen en mooi geïllustreerde, gedetailleerde afbeeldingen van machines, gewassen en dieren. Daarbij zijn er veel spannende zoek-, tel- en raadspellen en kinderliedjes om mee te zingen. Zo wordt een bezoekje aan de boerderij een echte belevenis.

Met één stift kan je alle Tiptoi producten spelen en beleven. Je kan er bovendien een hoofdtelefoon op aansluiten. De stift maakt gebruik van heel veel informatie en een groot aantal spraakopnames. Er worden willekeurig steeds nieuwe opgaven gekozen. Daardoor verloopt elke speelronde anders dan de voorgaande. Speelplezier en spanning blijven ook na vele speelronden gegarandeerd. Er blijft zo veel te ontdekken.

Elise (3,5 jaar)

De prent van het grote boerderijfeest is het mooiste. Ook de liedjes zijn erg leuk. Maar het allerplezantste waren de spellen. Ik moest de lammetjes zoeken die zich verstopt hadden in de weide en de stallen. Ik vond ze alle vier supersnel!

Mona (6 jaar)

De dierengeluiden zijn tof. Je kan overal op tippen en het is altijd een verrassing wat de stift zal zeggen. En als je eens een verkeerd antwoord geeft, mag je gewoon opnieuw proberen. Dat vind ik erg fijn. Ik heb eerst op de muis getipt, en die legde goed uit wat je allemaal met de stift en het boek kan doen.

Mona (6,5 jaar)

Ik vergeet soms wat de symbolen betekenen, maar het is gewoon tof om overal op de tippen en te zien wat er gebeurt. Zoals het mannetje dat je door het raam ziet slapen in zijn bed. Hij snurkt!

Hanne (9)

Ik hou van dieren, en leerde hier veel bij. Bijvoorbeeld hoe een koe gemolken wordt. De stift en het boek zijn heel eenvoudig. Ik denk dat iedereen ermee kan spelen. En als je bij een spelletje eens een verkeerd antwoord geeft, mag je gewoon opnieuw proberen.

via Tiptoi |.

Tja, als er al een prima recensie bestaat dan zou het dubbel werk voor mij zijn om er nog een te schrijven. Wel wilde ik nog benadrukken dat het echt heel erg leuk en uitgebreid is. Ik heb het spel Engelse Detective gespeeld en ik vond het heel goed in elkaar zitten. Het spel is ook steeds anders, de opdrachten blijven wel gelijk, maar ze komen in een andere volgorde en met andere oplossingen. Zo moet je tijdens een opdracht een kluis openen met een code. Ik dacht toen ik het spel nogmaals speelde deze code wel te weten, maar mis, de code was veranderd! Hierdoor blijft het spel interessant om meerdere malen te spelen.
Ook als je het spel niet speelt of het boek niet via de opdrachten beleefd is het leuk om met de pen op de plaatjes te drukken. De Tiptoi geeft namelijk veel extra informatie buitenom de activiteiten. Probeer het eens!

Tiptoi is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation