Tv stoorzender voor jonge spelende kinderenVeel ouders laten de tv aanstaan op de achtergrond terwijl de kinderen spelen of het gezin aan tafel zit te eten. Dit omdat zij dit ‘gezellig’ vinden. Echter blijkt uit onderzoek dat dit alles behalve verstandig is om te doen. Zelfs éénjarige kinderen zouden afgeleid worden door de televisie, ook al staat er iets op wat totaal niet interessant is voor het kind.

De aanleiding

Uit het onderzoek van Daniel Anderson, een psychologie professor, blijkt dat de tv een stoorzender is voor spelende kinderen. Anderson kwam op het idee om de invloed van de televisie op het kinderbrein te onderzoeken doordat hij jaren geleden het nieuws zat te kijken. Het nieuws ging toen over de religieuze massamoord in het Texaanse Waco en de beelden die er werden getoond waren alles behalve prettig om naar te kijken. Zijn dochter van één jaar was op dat moment in de kamer aan het spelen. Anderson vroeg zich af of deze beelden enige invloed hadden op zijn eenjarige dochtertje.

Het onderzoek

Tv stoorzender voor jonge spelende kinderenAnderson verrichte het onderzoek onder kinderen in de leeftijd van één tot drie jaar oud. Uit het onderzoek blijkt dat hij zijn dochtertje niet naar de psychiater hoeft te sturen omdat zij de beelden van de massamoord heeft gekeken. Wel kwam uit het onderzoek dat, wanneer kinderen opgroeien in een huis waar de tv vaak aan staat, zij sneller concentratieproblemen ontwikkelen.

Als kinderen spelen in een huis waar de televisie aanstaat, spelen de kinderen maar de helft van de tijd met hun speelgoed. De kinderen zijn dan een stuk minder geconcentreerd met hun speelgoed bezig omdat de televisie hun aandacht opeist. Geconcentreerd spelen is echter belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van een jong kind, zorg er daarom voor dat je de televisie uit zet als je kinderen in de kamer aan het spelen zijn.

 

via TV blijkt stoorzender voor jonge spelende kinderen.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation