Enkele dagen voordat we Uno en Uno Exteme gingen testen gaf mijn man opeens aan dat hij het kaartspel Pesten helemaal niet leuk vindt. Hoe hij daar opeens op kwam weet ik niet, maar ik dacht wel direct ‘oeps’. Uno lijkt namelijk heel veel op… jawel Pesten. Gelukkig wilde hij wel meehelpen om het spel te testen, maar hoe het hem beviel? Dat lees je hieronder

 

 

 

Zoals gezegd lijkt Uno dus erg op het kaartspelletje Pesten. Het is zelfs bijna hetzelfde, je legt ook kaarten van of dezelfde kleur, of hetzelfde getal of hetzelfde symbool op de stapel en als je niet kunt, pak je een kaart. Er is ook een kaart dat je tegenstander 2 kaarten moet pakken, een kaart om van speelrichting te veranderen, een kaart om een beurt over te slaan en een om van speelkleur te veranderen. Voor wie Pesten kent klinkt dit allemaal heel bekend.Anders is wel dat je in plaats van 52 kaarten er 108 hebt en dat er ‘Neem 4  kaarten’ zijn in plaats van jokers waarbij je vijf kaarten moet nemen.

 

Het originele spel speelt dan ook vlot en vertrouwd. Uno is makkelijker voor jonge kinderen dan Pesten omdat de betekenis van de kaarten duidelijker is. Er is bijvoorbeeld een keuzekaart met daarop de vier kleuren in plaats van een Boer om van speelkleur te veranderen. De kaarten zijn helder van kleur, van alle kanten duidelijk te lezen en van goede kwaliteit. Uno is een prima spelletje om te spelen, tenminste als je ervan houdt…

 

 

Ja, dat was even het lastige, mijn man houdt niet van Pesten… Toch was hij niet negatief over dit spel. Hij was eigenlijk wel enthousiast! Hij vond het spel duidelijker en moderner ogen dan het Pesten met een normaal spel speelkaarten. Wel vond hij dat je in het spel teveel afhankelijk bent van geluk (dit was ook zijn bezwaar tegen Pesten), maar hij noemde Uno een leuk spel.

 

Niet alleen Uno staat centraal, ook Uno Extreme is getest. Uno Extreme of Uno Attack, deze namen worden volgens mij wisselend gebruikt, is Uno maar dan met een elektronische kaartendeler. In plaats van een kaart van de pakstapel te pakken als je niet kunt, moet je nu op de knop van de kaartendeler drukken. Soms gebeurt er niets, soms komen er wel vijf of zes kaarten tegelijk! Deze toevoeging aan het spel (en nog enkele nieuwe spelkaarten en regels) maakt het spel veel spannender.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Uno Extreme die ik mocht testen had overigens wel wat opstartproblemen. Om te beginnen zaten er alleen Engelse, Franse, Italiaanse of Spaanse spelregels bij het spel. Dat is op zich niet zo erg, zeker Engels is voor mij prima te doen, maar toch moest ik best even kijken hoe de kaarten nu in de kaartendeler moesten. Toen ik ze erin had, heb ik een twintig keer op de knop gedrukt voordat hij kaarten wilde gaan uitspuwen. Het leek me eerst dat de nieuwe kaarten misschien te glad waren of teveel op elkaar geperst gezeten hadden om uit het apparaat geduwd te worden, maar dat bleek het niet te zijn. Uno Extreme heeft blijkbaar hele volle batterijen nodig om echt goed te werken. Met nieuwe batterijen ging het prima. Alle kaarten (behalve de kaarten in je hand) passen gemakkelijk in de kaartendeler, ook als je maar met twee personen speelt. Toch had ik het gevoel dat de deler het beste werkte met ongeveer 70 kaarten of minder. Vanaf de 50 kaarten ging het bij ons het beste, maar dit kan ook aan de batterijen hebben gelegen.

Zoals gezegd is Uno Extreme spannender dan Uno, want wat gebeurt er als je een of zelfs twee keer op de knop moet drukken? Kom je er goed vanaf met geen enkele kaart of heb je opeens een hand vol nieuwe kaarten? Je kunt het je tegenstander ook lastig maken, door hem met een kaart te verplichten op de knop te moeten drukken. Uno Extreme is een leuke aanvulling op het originele spel.

Heeft het originele spel dan afgedaan? Nee, helemaal niet, Uno is en blijft een vlot speelbaar spelletje wat (afhankelijk of je met een puntentelling werkt) snel even tussendoor kan en voor heel veel leeftijden geschikt is. Dat er twee tot tien spelers mee kunnen doen is ook prettig. In tegenstelling tot Uno Extreme neem je Uno gemakkelijk ergens mee naar toe. Uno is ook rustiger, Uno Extreme geeft iedere keer dat je op de knop van de kaartendeler drukt een vrij luid geluid, wat storend kan zijn voor diegene die niet meespelen.

Niet een, maar twee leuke spellen dus! (… tot verassing van mijn man. 🙂  )

Uno en Uno Extreme zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Uno en Uno Extreme

  1. Pingback: SKIP-BO EN SKIP-BO JUNIOR – Planet Happy blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation