verven met kinderen ideeënVerf is een geweldig sensopathisch materiaal! Maar welke verf gebruik je? Welke verf ‘verft’ fijn en kan je na afloop weer makkelijk opruimen? Laat je je kind op tafel verven met een kwast, met zijn vingers of met sponzen, kurken en andere materialen? Hier in huis is verven een erg favoriete bezigheid en ik wil dan ook graag wat tips en suggesties geven om meer te doen met verf. Vandaag ga ik vooral in op het materiaal waarmee je verft, de kwasten, sponzen, je vingers, bubbelplastic, enz.

Alleen al op het gebied van kwasten zijn er veel opties, van dun tot dik en van lang tot kort. In principe is het zo dat hoe jonger het kind is, hoe dikker je kwast is en hoe korter de steel van je kwast. Jonge kinderen beleven het verven nog echt, hun motoriek is nog niet zo goed en hun bewegingen zijn dus nog grof. Hier past ook een grote kwast bij. Ook zijn ze dichtbij hun verfwerk, dus een kwast met een kort handvat. Om deze reden is vingerverf voor jonge kinderen ook heel leuk en leerzaam.  Vind je kind vingerverf vies? Dan kunnen vingerpenselen een goede (tussen)oplossing zijn.

Verven met jonge kinderen gaat vaak meer om de activiteit dan om het maken van een mooi eindproduct, hierdoor is verven met jonge kinderen ook een vorm van (sensopathisch) spelen terwijl verven voor oudere kinderen een middel is om een doel te bereiken (het mooie schilderij) en dus niet onder spelen valt. (Zie ook: Wat is spel?)
Juist omdat het hier om spelend verven gaat is het erg leuk om dingen uit te proberen, om te kliederen, te smeren, te roeren, enz. Gebruik naast gewone kwasten dan ook veel andere materialen zoals fantasiekwasten, wcrollen, stokjes, sponzen, kurken, kammen, verfrollers, noppenfolie, enz. Allerlei materialen om de verf mee te verkennen, te voelen en eigen te maken terwijl je kind ook zijn motoriek oefent en veel leert over verschillende technieken en structuren.

Over een aantal materialen die ik hierboven opnoem wil ik graag wat meer uitleg geven.
Als eerste de fantasiekwasten, een tijdje terug schreef ik er ook al over. Grote kwasten waarmee je verschillende structuren kunt maken, zelf heb ik deze set, maar inmiddels heb ik van dezelfde fabrikant ook deze gevonden, die voordeliger zijn en misschien nog wel veelzijdiger. Want hoewel de kwasten goed in de hand liggen en degelijk zijn, vond ik het effect van de blauwe en de witte kwast met het jute-achtige materiaal erg op elkaar lijken. Wel zijn het leuke en stevige kwasten waarmee je kind kan stempelen, smeren en tamponeren. Deze set is ook leuk, maar iets meer geschikt voor kleuters (en oudere kinderen) dan voor peuters.

verven met kinderen ideeën

Sponzen zijn ook leuk om mee te verven, er bestaan sponzen in allerlei vormen van bekende figuren (Winnie the Pooh, Nijntje, enz) maar met een gewoon spons kom je ook al een eind, het gaat vooral om het gevoel dat deze manier van verven geeft en om het effect, niet zozeer om het figuurtje wat je ermee maakt. (Vaak is het figuur niet eens zo goed te zien.) Een paar goedkope sponzen van een discounter zijn vaak leuker, zeker als het sponzen met verschillende texturen zijn. Wil je toch een vormpje? Dan kun je de spons gemakkelijk zelf in een bepaalde vorm knippen.

Tenslotte nog even aandacht voor noppenfolie, (of bubbelplastic hoe je het wilt noemen) Het is erg leuk om een stukje van dit folie te gebruiken bij het verven, laat je kind met een grote kwast of met zijn handjes de bubbels van het folie vol smeren met verf, draai het folie dan om en stempel ermee op een vel papier. Het volsmeren van de noppen voelt prettig en het stempelen geeft ook een mooi effect. Hier in huis is het ook een geliefde techniek tijdens het verven, terwijl het materiaal je niets kost.

 

verven met kinderen ideeën

In de vorige post over dit onderwerp had ik het al over de verf en het papier, maar verf ook eens zonder papier, op een stuk plastic, bijvoorbeeld een vuilniszak. De verf smeert en glijd dan veel beter als op papier en heb je een mooi patroon? Leg er dan een papier op en wrijf eroverheen. Zo maak je een afdruk die bewaard kan worden en maakt je kind gelijk kennis met weer een nieuwe techniek, namelijk het maken van afdrukken.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Verf! Verven met kinderen, nog meer suggesties, tips en ideeën

  1. Marie-jeanne on 12 december 2016 at 16:40 said:

    mijn kleindochter is 1,5 jaar welke verf zou ik best gebruiken als ik met haar wil knutselen ik denk plakkaatverf of heb ik het mis……kan je die niet best afwassen en gaat die niet best uit de kleertjes ? waar vind ik een verfschort voor haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation