verven met kinderenVerf is een geweldig sensopathisch materiaal! Maar welke verf gebruik je? Welke verf ‘verft’ fijn en kan je na afloop weer makkelijk opruimen? Laat je je kind op tafel verven met een kwast, met zijn vingers of met sponzen, kurken en andere materialen? Hier in huis is verven een erg favoriete bezigheid en ik wil dan ook graag wat tips en suggesties geven om meer te doen met verf. Vandaag ga ik vooral in op de verf zelf en het papier waarop je kind verft.

 

 

verven met kinderenAls eerste de verf zelf. In het onderwijs (maar ook op de kinderdagverblijven waar ik heb gewerkt en op de kinderafdeling van het ziekenhuis) gebruiken we bijna altijd van die grote flessen met plakkaatverf. Deze verf is in veel mooie heldere kleuren verkrijgbaar, is niet duur en is ook goed uitwasbaar. Voor thuis is er niet zo heel veel plakkaatverf verkrijgbaar. Er bestaan wat merken die kleinere flessen verf verkopen en het merk SES heeft een setje met potjes plakkaatverf. Veel zit er niet in zo’n potje, het is erg dik en moeilijker uitwasbaar dan de schoolverf. Ook vond ik de potjes niet erg handig. Na wat verschillende merken verf uitgeprobeerd te hebben heb ik bij Heutink flessen schoolverf gekocht. Dit werkt voor mij het fijnst en je kunt als particulier deze verf ook gewoon kopen. Omdat de verf goed afwasbaar is en mijn dochter geen verf in haar mond stopt, heb ik alleen plakkaatverf gekocht en geen aparte vingerverf.

Wel heb ik er gelijk een bakje bij gekocht waar ik, als we gaan verven, wat verf in kan doen. Dit vind ik gemakkelijker dan verf op een (breekbaar) bord en het houdt de kleuren verf gescheiden. Je kunt aan de verf ook nog dingen toevoegen zodat de structuur van de verf veranderd. Meng bijvoorbeeld eens wat zand door de verf of glitters of voeg simpelweg wat water toe. In mijn boek vind je hier nog meer suggesties voor.

Als je sensopathisch wilt verven kun je het beste plakkaat of vingerverf gebruiken, deze dikkere verfsoorten smeren goed en zijn ook geschikt om met je handen of voeten te gebruiken. Waterverf is hiervoor te dun. Jonge kinderen kunnen vaak ook meer met de dikke verf dan met waterverf (dikke verf geeft meer kleur resultaat en het kleine kwastje van de waterverf is ook vaak nog moeilijk voor kleintjes). Doordat je dikke verf gebruikt moet je ook wat steviger papier gebruiken om op te verven, Bruna heeft van het eigen merk fijne schetsboeken in verschillende formaten. In deze schetsboeken zit wat dikker papier waarop je goed kunt verven en deze boeken zijn niet duur. Verder kun je ook een rol verfpapier aanschaffen of verven op stukken behang die je nog overhad. Verf ook eens op zwart papier, dit geeft weer hele andere effecten dan op gewoon wit papier. Op aluminiumfolie kun je ook goed sensopathisch verven, hier lees je er meer over.

Meestal zul je gewoon een papier op tafel leggen en je kind daarop laten verven, met een vuilniszak of kranten onder het te schilderen papier gaat dit prima. Toch is het ook erg leuk om je kind af en toe op een verticale ondergrond te laten verven. Plak hiervoor het papier met een stukje afplakband op een deur of raam of gebruik een (kartonnen) schildersezel.  Met de schoolverf kan je kind ook direct op het raam verven, het is goed te verwijderen. Geen zin in veel rommel? Laat je kind eens op de binnenkant van de douchedeuren schilderen, dit kun je na afloop gemakkelijk weer afspoelen.

verven met kinderen

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Verf! Verven met kinderen, tips, suggesties en ideeën

 1. christine van kuik on 1 oktober 2016 at 10:42 said:

  ik had een vraag betreffende uitwasbare plakkaatverf. Niet alle plakkaatverf schijnt uitwasbaar te zijn. Welk merk is wel uitwasbaar, zoals je aangeeft op de website schoolverf, is dat een merk? heb verschillende merken op heutink gezien, vandaar. bedankt voor uw reactie.

  mvgr christine van kuik

  • Sharon Vleugel on 1 oktober 2016 at 21:42 said:

   Hallo,

   Welke verf uitwasbaar is en welke niet, weet ik niet van alle merken. Zelf gebruik ik de interverf van Heutink (schoolverf), fijne goed uitwasbare verf die niet duur is. Succes!

 2. christine van kuik on 4 oktober 2016 at 15:00 said:

  bedankt voor je reactie 🙂

  met uitwasbaar bedoel je in de wasmaschine op 40 graden, of bedoel je met de hand met ossengalzeep.

  heb deze week even navraag gedaan bij sommige merken plakkaatverf, de meeste zeggen dat de vlekken er niet goed uitgaan, vooral de donkere, dacht dat alleen acrylverf moeilijk uitwasbaar is, maar ook plakkaatverf schijnt moeilijk uitwasbaar te zijn en dan moet je het ook meteen wassen.

  Wilde eens wat anders proberen dan de SES uitwasbare verfen, vandaar 🙂

  fijne dag, christine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation