speelgoed boxOm lekker te kunnen spelen zijn er wel een aantal voorwaarden. Vorige week schreef ik mijn eerste gastblog waarin ik, nadat ik me had voorgesteld, uitlegde dat spelen een wisselwerking is tussen wat een kind al kent en verassing, een open en verwachtingsvolle benadering tegenover een rationele benadering. Ook speelgoed moet aan voorwaarden voldoen als je wil dat kinderen er lekker mee aan de slag gaan…

 

 

Een open en verwachtingsvolle benadering versus een rationele benadering, ik kan me voorstellen dat je niet direct denkt ‘o ja, natuurlijk.’ Mocht je hier mee over willen weten, zie dan mijn gastblog voor Onlinekinderspeelgoed.

Natuurlijk zijn er allerlei veiligheidseisen waar speelgoed aan moet voldoen, maar dat is niet hetgeen ik bedoel, speelgoed wat je koopt voldoet aan deze eisen en kun je met een gerust hart aan je kind geven. Ik bedoel meer dat speelgoed aantrekkelijk moet zijn om mee te spelen. Natuurlijk is speelgoed zo ontworpen dat het aantrekkelijk is voor kinderen, maar speelgoed kan ook onaantrekkelijk worden doordat het vies, kapot of incompleet is.

Dit klinkt heel logisch, maar dat is het niet altijd, regelmatig het speelgoed even na lopen houdt het compleet en aantrekkelijk, zelf ben ik soms verbaasd hoe snel iets kwijt kan gaan of hoe snel sommige dingen vies worden, door het geregeld even na te kijken kun je het speelgoed snel weer op orde krijgen, wat prettiger is dan lang moeten zoeken naar iets wat al weken kwijt is en mogelijk door de stofzuiger is ‘opgegeten’.
Een ander voorbeeld zie je vaak bij jonge kinderen. Zij lopen na een tijdje spelen vaak vast omdat ze alles hebben bekeken en hebben uitgepakt. Even het speelgoed weer opnieuw in de mand doen, of de spulletjes weer bij bijvoorbeeld het keukentje leggen kan hen heel erg helpen om weer lekker verder te spelen.

speelgoed boxVoor alle kinderen geldt dat leuk uitgestald speelgoed uitnodigend werkt.Ook een doos waarin een leuke set speelgoed zit is aantrekkelijker dan een krat waarin allerlei onderdelen van verschillende soorten speelgoed zitten en waarin de kinderen moeten zoeken naar de juiste onderdelen voordat ze kunnen beginnen.

 

 

boerderij voorbereid spelKinderen die wat moeite hebben om tot spel te komen kunnen erg geholpen zijn met een al deels opgebouwde boerderij of een ander speelthema wat al voor hen klaar staat. Zorg er wel voor dat wat je klaar zet nog niet helemaal af is en/of interessant is, zodat het kind er voor een langere tijd mee aan de slag kan gaan.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation