Na het artikel van deze week over coöperatieve gezelschapsspellen nu aandacht voor een van de nieuwste spellen op dit gebied: Waar woon jij? Een spel waarin gezamenlijk allerlei huizen worden gebouwd, maar waar ook gevaar dreigt in de vorm van een natuurramp..

 

 

 

 

‘Waar woon jij’ is een spelletje voor kinderen vanaf 4 jaar, maar doordat er meerdere spelniveau’s zijn, is het ook geschikt voor oudere kinderen. Op het 64 vakjes tellende speelbord kunnen 9 verschillende huizen worden gebouwd. De buitenste cirkel van het bord is gereserveerd voor de speelkaartjes. Op deze speelkaarten staat een stukje van een huis, een natuurkracht, gereedschap om een huis te repareren, of juist spullen om je huis te beschermen tegen een natuurkracht. Deze speelkaartjes liggen gedekt te wachten tot een speler ze omdraait.

Ben je aan de beurt dan mag je zelfs 2 kaartjes omdraaien. In de meeste gevallen zal je een stukje mogen bouwen aan een van de huizen, maar het kan ook zijn dat je een natuurkracht-kaartje, een bescherm-kaartje of een reparatie-kaartje pakt. In deze gevallen kan er nog iets extra’s gebeuren. Misschien worden er huizen getroffen door brand of een aardbeving, misschien krijg je een kans om een kapot huis te repareren, of een huis te beschermen voor komende storm of overstroming.
Vooral deze bijzondere kaartjes zorgen voor interactie, want het is misschien wel mogelijk om schade aan de huizen te voorkomen als er nog ergens een bescherm-kaartje is en overleg over welk huis er het beste gerepareerd kan worden is ook nodig. Zelfs wanneer je een stukje huis op je kaartje hebt staan kan het handig zijn om samen te bepalen waar het gebouwd moet worden, op de meest veilige plek of misschien wel op de juiste ondergrond. Samen proberen de spelers zoveel mogelijk huizen af te bouwen voor het einde van het spel, misschien lukt het zelfs wel om alle huizen te bouwen!

Hoewel ik dit spel vrij ingetogen vind, bevat het wel heel veel mogelijkheden. Zo mag je ieder huis op een willekeurige plek bouwen, maar geeft het speelbord ook ruimte om de woonboot in het water te bouwen, de iglo in de sneeuw en het lemen huis in de klei. Je kunt zo spelen dat de natuurrampen min of meer toevallig over het land komen, of je probeert door tactisch kaartjes te pakken en op bepaalde plekken te bouwen om vooraf al schade te beperken.
Deze mogelijkheden houden het spel ook voor grotere kinderen interessant. Prettig is ook dat de speelduur ongeveer 15 minuten is, het spel kan gemakkelijk even tussendoor gespeeld worden. Door deze speelduur is het spel ook geschikt voor kinderen die nog weinig ervaring hebben met samenwerken.

 

 

Het spel is in uitvoering en inhoud eenvoudig, maar zeker niet saai. Hoewel er staat dat dit spel door 1 tot 8 spelers te spelen is, zou ik het zeker met meerdere mensen spelen, alleen is het spel minder interessant en mis je ook alle kansen om samen te werken.
Een ding is me niet helemaal duidelijk aan het spel, als je meer dan 5 huizen bouwt in een spel is er niet genoeg ruimte om alle kaartjes gedekt op de buitenste cirkel klaar te leggen. De spelregels geven aan dat je de overige kaartjes op een stapel op de bouwplaats moet leggen, maar er wordt niet verteld hoe deze kaarten dan uiteindelijk in het spel komen. Ach, met een beetje overleg tussen de spelers is hier vast wel iets over af te spreken, heel coöperatief!

Waar woon jij is voor € 17,79 onder andere verkrijgbaar bij Earthgames. 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

One Thought on “Waar woon jij?

  1. Hoi Sharon, dank voor je leuke en kloppende recensie. Bij het maken van de spelregels is er inderdaad iets weggevallen. Als je meer dan 5 huizen bouwt, vul je de vrijgekomen plekken aan het eind van je beurt op vanaf de bouwplaats. Ik hoop dat jullie nu weer gemotiveerd zijn om via 6, 7, 8, 9 huizen door te groeien tot meesterbouwers!
    Kijk ook eens naar de varianten die het spel nog uitdagender maken. Je mag ze natuurlijk ook zelf verzinnen… Stuur een mailtje naar Zonnespel en Earth Games als je een variant hebt verzonnen die goed werkt, misschien kunnen we die opnemen in de tweede druk!

    Veel spelplezier,

    Steven Rijsdijk
    Zonnespel (uitgever van Waar Woon Jij? en 13 andere coöperatieve spellen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation