Waldorf speelgoedIedereen die ooit eens wat ongericht naar speelgoed op internet heeft gezocht is het vast tegengekomen. Waldorf speelgoed. Een verzamelnaam waar veelal blank houten speelgoed onder valt. Je vindt het mooi of niet, maar het komt op mij altijd over alsof het belangrijk materiaal is waarmee kinderen op natuurlijke wijze kunnen spelen. Bijna alsof ieder kind spontaan urenlang met dit speelgoed zou gaan spelen als het voor zijn neus zou staan. Behalve dit beeld had ik hooguit een vaag idee wat de gedachte achter dit materiaal was en daar wilde ik verandering in brengen.
Mijn eerste zoektocht leverde, behalve webshops, weinig op. Waldorf speelgoed is er genoeg te vinden, maar wat dan precies Waldorf speelgoed is, dat bleef een raadsel. Na een poosje kreeg ik wel door dat er een link was met de antroposofie en toen ik verder zocht op Rudolf Steiner kwam ik opeens een stuk verder.

waldorf toysRudolf Steiner wordt gezien als de grondlegger van de antroposofie. De antroposofie is een filosofie die er heel kort gezegd op gericht is de eenheid van het leven, de mens en de wereld (weer) te doen beseffen. Antroposofie is geen religie of geloof, maar een ‘geesteswetenschap’, door inzicht, ervaring en schouwen kan je, volgens de antroposofie, tot de ontdekking komen van hoe de wereld in elkaar zit.

Steiner was ook een pedagoog en was in 1919 leider van de Freie-Waldorfschule. Deze school was opgericht door de eigenaar van de sigarettenfabriek Waldorf-Astoria. Steiner ontwikkelde hier zijn vrijeschool onderwijs, een onderwijsvorm die nog steeds wereldwijd bestaat. In het vrijeschool onderwijs wordt er van uitgegaan dat een kind zichzelf wil ontwikkelen, het onderwijs is dus ondersteunend en stimulerend, onder andere de creativiteit van het kind krijgt veel ruimte.
Wat we hier kennen als vrijeschool wordt in het buitenland Waldorfschool genoemd.

Grimm'sTadaa! Waldorfschool… Waldorf speelgoed! Specifiek voor het Waldorf speelgoed geldt dat het gemaakt moet zijn van natuurlijke materialen, hout, wol, katoen, zijde, zonder chemische toevoegingen (bijvoorbeeld verf). Waldorf speelgoed is bij voorkeur met de hand gemaakt, in plaats van in massa geproduceerd. De van nature aanwezige mogelijkheden van het kind laten ontplooien is het centrale doel en hier passen volgens de antroposofie natuurlijke materialen bij. Vaak staat het ontwikkelen van fantasie en creativiteit centraal. Het speelgoed is eenvoudig van stijl (zonder overbodige toevoegingen) wat uitnodigt om inventief bezig te zijn.

 

Waldorf speelgoedIk vind het materiaal heel mooi en zie ook de speelmogelijkheden ervan, maar ik vind het over het algemeen ook erg duur. Ostheimer, Selecta, Grimm’s en Käthe-Kruse zijn voorbeelden van merken die Waldorf speelgoed in hun collectie hebben, maar denk ook aan lange lappen kleurige zijde om tenten mee te maken of je te verkleden. Prachtig, maar een lap katoen is wel een stuk betaalbaarder en ik denk dat je er net zo lekker mee kunt spelen.
Ook denk ik dat kinderen die gewend zijn om met bijvoorbeeld Fisher-Price en DUPLO te spelen wel even moeten omschakelen om met Waldorf speelgoed te gaan spelen. Als kinderen de keuze hebben tussen dit materiaal en het fel gekleurde (plastic) speelgoed weet ik niet of ze snel voor Waldorf speelgoed zullen kiezen. Toch probeer ik dit materiaal bewust met enige regelmaat aan mijn dochter aan te bieden, omdat het veel open speelmogelijkheden heeft en veel van haar fantasie en creativiteit vraagt. Ik wissel het dus een beetje af, gelukkig met wat hulp van een speel-o-theek.

 

Waldorf

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

3 Thoughts on “Waldorf speelgoed

  1. Pingback: Bron van inspiratie |

  2. Mooi speelgoed waar kinderen uren lang mee kunnen spelen. De felle kleuren, verschillende vormpjes en de dingen die je ermee kunt bouwen zorgen voor een leuke speelervaring.

  3. Pingback: Favoriete blogjes uit de maand Maart - Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation