wat is spelWe denken er vaak niet over na, spelen. Als het goed is doet een kind dit spontaan, gaat het prima en is er geen reden om er verder bij stil te staan. Toch duiken er soms vragen op over spelen en dan blijken deze vragen niet zo simpel te beantwoorden. Vragen als wat is spel en wat niet? Is puzzelen ook spel? En fietsen op een driewieler? Als een kind niet (lekker) speelt wat ontbreekt er dan in zijn spel?

 

 

 

Spel is een combinatie van 4 karakteristieken:

 • Het kind wil niets speciaals met de activiteit bereiken
 • Het kind is actief
 • Het kind vindt de activiteit leuk
 • Het kind is vrijwillig bezig

Als alle 4 de facetten tegelijkertijd aanwezig zijn, kunnen we zeggen dat een kind speelt.

Spelen is dus een activiteit die een kind zonder doel doet. Een kind speelt omdat hij het leuk vindt en hij is al spelende actief bezig. Daarnaast heeft het kind zelf de controle over het spel wanneer hij aan het spelen is.

Om terug te komen op de vraag of puzzelen spel is, dit ligt eraan. Als een kind spontaan een puzzel pakt en deze gaat maken, misschien de stukjes nog gebruikt als speelfiguren voor een verhaaltje, dan kan het puzzelen spel zijn. Als de juf een puzzel aan het kind geeft om te kijken of hij deze kan maken, dan is er geen sprake van spel.

Zo ook de driewieler. Leren rijden op het fietsje is geen spel, naar de supermarkt op de driewieler ook niet. Wanneer het kind de fiets spontaan pakt om er een stukje op te rijden, of de fiets gebruikt om zogenaamd naar de dierentuin te gaan, dan is het weer wel spel.

Speelt een kind niet lekker? Dan mist er een van de facetten van spel. Soms is dit eenvoudig op te lossen door het kind zelf een activiteit te laten kiezen, in andere gevallen is het complexer. Samen spelen met een volwassene kan een kind helpen om zijn spel ideeën uit te voeren of om op nieuwe ideeën voor zijn spel te komen.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

2 Thoughts on “Wat is spel?

 1. Heleen on 31 mei 2012 at 02:12 said:

  Hoi Sharon,

  Wat een ontzettend leuke site, ik kijk nu met andere ogen naar spelende kinderen. Geef je ook persoolijk advies als ik niet weet welk kadootje ik moet kopen voor mijn jarige buurmeisje? Of tips als ik kinderen op bezoek krijg? Ik wens je heel veel succes met je blog en natuurlijk ook met je boek, het ligt over een paar weken toch al in de winkel? Ik ga het in ieder geval kopen.

  Groetjes,

  Heleen

  • Sharon Vleugel on 26 september 2012 at 14:24 said:

   Je mag altijd vragen stellen, ik zal ze graag beantwoorden! Binnenkort zal er een pagina op de site komen speciaal voor vragen en natuurlijk de antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation